KUALA LUMPUR: Hartawan Sarawak Datuk Seri Mahmud Abu Bekir Taib (gambar The Star) memberi keterangan di Mahkamah Tinggi Syariah bahawa beliau berkahwin dengan dua wanita, Australia dan Rusia, tanpa isterinya Shahnaz A. Majid memberi persetujuan.

Mahmud, 52, berkata dia berkahwin Louise Aida Hiley antara 1999 dan 2000 di Narathiwat, Thailand, dan dikurniakan seorang anak lelaki yang dilahirkan di Brisbane, Australia, pada 4 Jun 2001.

Beliau, bagaimanapun, berkata bahawa perkahwinan mereka berlangsung selama kurang dari dua tahun sebelum beliau berkahwin dengan Elena Vasilenko, juga di Narathiwat, pada April, 2003.

Mahmud berkata demikian ketika menjawab soalan peguam Shahnaz ini Akbardin Abdul Kader semasa disoal balas dalam perbicaraan mutaah RM100 juta (bayaran pendamai Islam) tuntutan sebagai bayaran menyelesaikan perceraian.

Ketika ditanya sama ada oleh Akbardin, Mahmud bersetuju dengan cadangan bahawa dia tidak mendapat kebenaran dan kelulusan Shahnaz daripada Mahkamah Syariah untuk berpoligami, Mahmud menjawab, “Ya, saya bersetuju”.

Disoal oleh Akbardin sama ada bapanya Tun Abdul Taib Mahmud, yang merupakan Ketua Menteri Sarawak, bersetuju dengan tindakan beliau membawa Hiley ke majlis perkahwinan, Mahmud berkata, “Untuk pengetahuan Mahkamah, wanita itu (Hiley) yang saya bawa ke perkahwinan kakak, adalah isteri saya “.

Mahmud juga berkata beliau tidak akan membawa bersama-sama Hiley jika dia tidak berkahwin dengan dia.

Pada Ogos 2013, Shahnaz, 52, telah memberi keterangan bahawa dia hanya tahu tentang hubungan antara Mahmud dan seorang wanita Australia apabila beliau membawanya menghadiri majlis perkahwinan kakaknya.

Shahnaz, kakak yang lebih tua daripada penyanyi Datuk Sheila Majid, berkata Mahmud mempunyai seorang anak dengan Hiley, tetapi tidak pasti jika dia berkahwin dengan gadis itu (Hiley).

Shahnaz juga memfailkan permohonan untuk mendapatkan RM300 juta dalam harta sepencarian sebagai bayaran menyelesaikan perceraian dan juga menuntut 50% daripada semua aset yang dimiliki oleh Mahmud.

Ini termasuk kereta mewah, rumah-rumah di pelbagai lokasi, tanah di Sarawak dan pelbagai saham.

Pada 26 Feb 2013, Mahkamah Tinggi Syariah diberi perintah oleh Shahnaz memerlukan Mahmud membayar nafkah sementara sebanyak RM902,746.69.

Pengekalan interim digunakan oleh Shahnaz adalah untuk perbelanjaan yang dilakukan untuk anak lelaki mereka yang lahir pada tahun 1993, dari masa yang dia dan Mahmud bercerai pada 11 Mac, 2011.

Beliau menuntut satu dana amanah pendidikan sebanyak RM40 juta dan sebuah rumah teres berjumlah RM60 juta London dan juga memohon yuran pengajian di Britain berjumlah RM315,000, dua buah kereta Aston Martin, perjalanan udara selama enam kali setahun, RM10,000 untuk buku, RM72,000 wang poket, RM5 juta insurans perubatan dan wang saku bulanan untuk dua tahun berjumlah RM72,000.

Shahnaz telah diwakili oleh Dr Mohd Rafie Shafie dan Akbardin dan Mahmud oleh Datuk Saadiah Din.

Perbicaraan di hadapan Hakim Syarie Muhamad Abdul Karim Wahab terus 29 Januari. Sumber The Star

[signoff1]

Now You Know Dont Say Thank - Comment & Share