Polis mula mengeledah rumah Kapten Zaharie Ahmad Shah juruterbang pesawat Malaysia Airlines yang hilang Sabtu lau, selepas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mengesahkan bahawa pesawat itu disyaki sengaja menukar laluan penerbangan, kata seorang pegawai kanan polis kepada Reuters.

Anggota polis tiba di rumah kapten Zaharie Ahmad Shah, 53, petang ini, sejurus selepas tamat sidang akhbar perdana menteri.

Zaharie memasang simulator Boeing 777 simulator di rumahnya.

Gambar yang disiarkan oleh Zaharie di laman Facebook beliau menunjukkan sebuah simulator dengan tiga monitor komputer.

“Pegawai polis hanya mencari beberapa bahan-bahan yang boleh membantu siasatan untuk mengesan pesawat yang hilang itu,” kata satu sumber polis kepada agensi berita dpa.

Bagaimanapun, Ketua Polis Pulau Pinang Datuk Abdul Rahim Hanafi berkata beliau masih belum menerima sebarang arahan untuk mengeledah rumah keluarga Zaharie di Balik Pulau, Pulau Pinang.

“Kami masih belum menerima arahan daripada Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar untuk mengeledah rumah Zaharie di sini,” katanya kepada Malaysiakini.

Penyiasat mengesahkan bahawa pesawat yang dikesan oleh radar tentera adalah pesawat MH370 selepas komunikasinya mungkin dimatikan sebelum sampai ke pantai timur Malaysia minggu lalu, kata Najib.

Sementara itu, kementerian luar China meminta Malaysia supaya menyediakan maklumat yang lebih menyeluruh dan tepat mengenai penerbangan Malaysia Airlines terbabit.

China juga meminta Malaysia mendapatkan lebih banyak negara menyertai operasi mencari dan China sendiri akan meminta negara-negara lain yang berkaitan untuk membantu mencari pesawat tersebut, kata kementerian itu dalam satu kenyataan.

Penyiasat percaya seseorang di atas kapal pesawat itu sengaja menutup sistem komunikasi dan pengesanannya, membawa pesawat itu berpatah balik dan terbang selama hampir tujuh jam selepas ia hilang, kata perdana menteri hari ini.

Reuters

SHAH ALAM: Polis dilihat tiba di rumah Kapten Zaharie Ahmad Shah, juruterbang pesawat Malaysia Airlines MH370, pada 2.42 petang tadi selepas sidang berita Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengenai perkembangan pesawat yang hilang itu.
Tiga anggota polis berpakaian preman itu memperkenalkan mereka dari ibu pejabat polis Bukit Aman kepada pengawal keselamatan yang mengawasi kediaman Laman Seri di Seksyen 13 di sini, sebelum mengambil pas keselamatan untuk memasuki kawasan itu.Difahamkan anggota polis berkenaan telah menjalankan pemeriksaan di kediaman juruterbang itu dan mereka dilihat meninggalkan rumah itu pada 4.46 petang.Wakil-wakil media tempatan dan asing yang menunggu di kawasan perumahan itu, tidak dibenarkan memasukinya oleh pengawal keselamatan.Pesawat itu yang membawa 227 penumpang dan 12 anak kapal ke Beijing dilaporkan hilang sejam setelah berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa KL pada 12.41 pagi pada Sabtu lepas.Pesawat itu sepatutnya mendarat di Beijing pada 6.30 pagi hari yang sama.

Setakat ini, operasi mencari dan menyelamat, yang memasuki hari kelapan hari ini, masih gagal mengesan pesawat itu.

Sementara itu, polis dijadual memberi kenyataan rasmi mengenai pemeriksaan di rumah Zaharie pada satu sidang media esok.

“Saya tidak boleh nyatakan bila mereka jalankan siasatan dan siapa yang memberi maklumat mengenai perkara itu kepada agensi berita luar negara, Reuters, tadi tetapi apa yang boleh diberitahu setakat ini, kemungkinan perkara itu akan diumumkan esok.

“Diharap media boleh menunggu,” katanya.

Sumber Astroawani

Juruterbang berhak mempunyai hobi masing-masing termasuk memiliki simulator penerbangan di kediaman, kata Ketua Pegawai Eksekutif Malaysia Airlines (MAS) Ahmad Jauhari Yahya – Gambar Malaysian InsiderAhmad Jauhari Yahya

“Bagi juruterbang, mereka bebas mempunyai hobi masing-masing… mempunyai simulator di rumah sendiri,” katanya dalam sidang berita harian mengenai perkembangan kehilangan pesawat MAS MH370 di Sepang hari ini.

Beberapa media tempatan dan asing melaporkan dengan memetik gambar daripada laman sosial Facebook milik juruterbang MH370 Kapten Zaharie Ahmad Shah, yang menunjukkan juruterbang itu mempunyai simulator penerbangan sendiri di rumahnya di Shah Alam.

Ahmad Jauhari berkata siasatan secara terperinci ke atas juruterbang tersebut hanya akan dilakukan jika terdapat petunjuk tertentu.

Jelasnya MAS masih lagi meneliti kesemua senarai kru penerbangan dan penumpang pesawat MH370 itu sebelum memulakan sebarang siasatan terperinci.

Pemangku Menteri Pengangkutan Datuk Seri Hishammuddin Hussein kemudian menjelaskan siasatan polis ke atas simulator tersebut belum lagi dilakukan.

“Kami tidak dapat jawab soalan mengenai perkara itu sehingga mereka pergi ke rumah itu untuk melihat simulator.

“Polis belum pergi ke rumah itu… belum memeriksanya… tetapi siasatan ke atas juruterbang itu sedang dijalankan,” katanya.

Polis dilaporkan ke rumah juruterbang itu untuk menemu bual ahli keluarga juruterbang tersebut, yang merupakan siasatan rutin untuk mencari sebarang petunjuk membabitkan aspek psikologi atau mental.

Kapten Zaharie merupakan juruterbang berpengalaman kerana sudah berkhidmat lebih 30 tahun. – Bernama

Laporan media hari ini operasi pencarian pesawat MAS yg di navigasi oleh Kapten Zaharie Ahmad Shah dengan pesawat MH360 menyebut penemuan objek seperti rakit di Port Dickson oleh nelayan semalam namun malangnya ia tidak sempat dinaikkan ke bot marin APMM. Menariknya menurut Bharian di rakit tersebut ada tertulis perkataan BOARDING. MRM Klik link baca!

SUBANG – “Good Day,” itulah ucapan terakhir diberikan Kapten Zaharie Ahmad Shah, kepada Pusat Kawalan Trafik Udara Nasional (NATCC) Lapangan Terbang Subang, sebelum pesawat yang dipandunya MH370 hilang daripada radar.

Penolong Pengarah NATCC, Siti Sarah Lebai Abu berkata, beliau merupakan penyelia bertugas pada malam kejadian dan menegaskan di awal penerbangan semuanya berjalan lancar dan tiada masalah berlaku.

“Selepas pesawat MH370 berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) kira-kira jam 12.40 awal pagi Sabtu, di awal 40 minit pertama semuanya berjalan lancar.

“Bagaimanapun, kami gagal mengesan isyarat radar pesawat terbabit selepas menyerahkan tugas kawalan kepada pangkalan Ho Chi Minh (Vietnam) beberapa minit kemudian,” katanya kepada Sinar Harian di NATCC, semalam.

Siti Sarah berkata, sepanjang 18 tahun beliau berkhidmat itulah kali pertama keadaan terputus hubungan itu berlaku.

“Ketika mahu menyerahkan kepada Ho Chi Minh, saya memaklumkan kod talian kepada juruterbang terbabit (Zaharie), beliau memberi respons yang baik.

“Okey roger, Good Day (sekian terima kasih), itulah kata-kata terakhir yang diberikan kepada kami di sini sebelum radar kedudukan pesawat itu gagal dikesan selepas memasuki zon (kepulauan) Igari,” katanya.

Menurut beliau, petugas di NATCC dilatih untuk fokus semasa menjalankan tugas, jadi tidak timbul ada kecuaian berlaku di pusat kawalan itu.

“Ini bukan tugas main-main, kami memegang nyawa sehingga 800 orang dalam satu masa, tak kan lah nak buat sambil lewa.

“Kita diarah untuk fokus dan memastikan keadaan di laluan udara itu selamat dilalui oleh pesawat yang memasuki zon kita,” katanya.

Kata-kata terakhir ini merupakan petunjuk jelas bahawa sebelum juruterbang pesawat MH370 bertukar kawalan dari Subang ke Ho Chi Minh, keadaan beliau adalah baik.

Zaharie dilihat masih lagi dalam keadaan tenang dan tidak berhadapan dengan tekanan dari sesiapa dalam pesawat tersebut.

Pendedahan suara terakhir juruterbang MH370 ini juga membuktikan bahawa tiada sebarang kerosakan teknikal dalam pesawat ataupun sebagainya.

Penerbangan MH370 dari Kuala Lumpur ke Beijing bersama 227 penumpang termasuk dua bayi dan 12 anak kapal itu hilang daripada radar kira-kira jam 1.30 pagi .

Pesawat itu membawa penumpang terdiri warganegara 14 negara dengan lebih separuh merupakan warga China dan 38 rakyat Malaysia.

Penerbangan Malaysia Airlines (MAS) yang dalam perjalanan ke Beijing itu dipandu oleh Zaharie bersama pembantu juruterbang Fariq Ab Hamid, 27.

Zaharie menyertai MAS pada 1981 dan mempunyai pengalaman terbang 18,365 jam, dan Fariq berpengalaman terbang 2,763 jam dan menyertai MAS pada 2007.

Sumber Sinar Harian

Reuters: Juruterbang jet Malaysia Airlines yang hilang pada hari Sabtu menikmati terbang bersama Boeing 777 sehinggakan beliau menghabiskan hari-harinya dengan simulator penerbangan pesawat yang beliau telah menubuhkan di rumah sendiri kata rakannya.

Zaharie Ahmad Shah, 53, kapten pesawat MAS MH370 yang membawa 239 orang dalam perjalanan untuk Beijing dari ibu negara Malaysia yg dilaporkan hilang, sentiasa mahu menjadi seorang juruterbang dan menyertai syarikat penerbangan negara pada tahun 1981.

Kakitangan penerbangan yang bekerja dengan juruterbang tersebut Zaharie tahu selok -belok Boeing 777 dengan baik, kerana beliau sentiasa mengamalkan dengan simulator. Mereka enggan dikenali kerana dasar syarikat. [Lihat gambat]

Gambar simulatro pesawat yg dibuat oleh Kapten Zaharie Shah di rumah - Kredit FB Kapten Zaharie Ahmad Shah / MRM

” Beliau adalah seorang peminat penerbangan atau tech geeks. Anda boleh meminta apa-apa kepadanya dan dia akan membantu anda. Itulah jenis lelaki dia, ” kata seorang pembantu juruterbang Malaysia Airlines yang telah terbang dengan Zaharie pada masa lalu.

Zaharie menubuhkan Boeing 777 simulator di rumahnya di bandar Petaling Jaya di pinggir ibu negara Malaysia di mana kakitangan penerbangan banyak tinggal kerana ia menyediakan akses cepat ke Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur.

Gambar dimuatnaik oleh Zaharie di halaman Facebook beliau menunjukkan simulator dengan tiga monitor komputer, yang kusut wayarnya dan beberapa panel di atas.

” Kami pernah mengusik dia. Kami akan bertanya  dia, kenapa kamu membawa kerja pulang ,” kata seorang juruterbang yang kenal Kapten Zaharie selama 20 tahun.

Semangat Zaharie kerana penerbangan telah melampaui Boeing 777. Gambar lain ditampalkan olehnya di Facebook menunjukkan beliau adalah seorang pengumpul alat kawalan jauh, kapal terbang kecil, termasuk enjin berkembar helikopter ringan.

PEMERIKSA

Zaharie telah disahkan oleh  Jabatan Penerbangan Awam (DCA) sebagai pemeriksa untuk menjalankan ujian simulator untuk juruterbang, kata beberapa pegawai dari Malaysia Airlines.

Mereka berkata adalah mustahil bahawa Zaharie akan berada dalam apa-apa cara untuk menyalahkannya untuk kehilangan pesawat.

“Dia tahu segala-galanya tentang Boeing 777. Sesuatu yang penting akan terpaksa berlaku untuk Zaharie dan pesawat untuk menjadi hilang. Ia mungkin akibat kegagalan elektrik, ” kata seorang lagi juruterbang Malaysia Airlines yang tahu Zaharie .

Zaharie telah menerbangkan Fokker F50s , Boeing 737 dan Airbus A300 dalam lebih tiga dekad dengan Malaysia Airlines.

Dia mempunyai lebih 18,000 jam pengalaman terbang. Beliau bersama pembantu juruterbang Fariq Abdul Hamid telah mencatatkan 2,763 jam  setelah menyertai Malaysia Airlines pada tahun 2007.

“Boeing 777 bukan boleh beku begitu sahaja seperti itu, ” kata seorang bekas juruterbang Malaysia Airlines yang bekerja untuk sebuah syarikat penerbangan saingan. ” Ia adalah salah satu daripada pesawat paling selamat di luar sana. Ia tidak hanya jatuh dari langit seperti itu.”

Lagi berita gambar Kapten Zaharie Ahmad Shah atau Zaharie Shah biodata dan profil klik sini – MRM

Sumber asal Reuters India

SHAH ALAM: Media sosial sejak dua hari ini dibanjiri dengan ucapan kasih sayang dan sokongan untuk Kapten Zaharie Ahmad Shah, pilot  penerbangan Malaysia Airlines MH370 yang hilang di sekitar 02:40 semalam.

Satu artikel penghormatan , bertajuk ” TRIBUTE: WHO EXACTLY IS MALAYSIA AIRLINES CAPTAIN ZAHARIE SHAH OF MH370?” telah dikongsi di seluruh Twitter dan Facebook sejak berita penerbangan MAS MH370 tersebar.

Artikel , disertai dengan gambar juruterbang berusia 53 tahun dari Pulau Pinang, menyifatkan beliau Zaharie Shah sebagai individu minati penerbangan.

“Malah apabila tidak memandu Boeing besar-besaran 777, dia menerbangkan pesawat kawalan jauh.
“Malah beliau membina simulator sendiri untuk amalan penerbangan.

” Itu menunjukkan betapa ghairah dan profesionalnya dia dalam hal  terbang, ” kata pengarang sebagai penghormatan.

kapten zaharie 1

Penulis juga mencatatkan beberapa imej pesawat kawalan jauh milik Zaharie , yang mana penulis mendakwa telah diambil dari laman Facebook peribadi juruterbang.

Gambar helikopter  Bell 222,  sebuah pesawat amfibia Cataline PBY dan simulator penerbangan yang ditubuhkan di rumah Zaharie ini adalah antara imej-imej termasuk dalam artikel  penghormatan itu.

Gambar sambal tahu masakan Kapten Zaharie sumber Facebook Kapten Zaharie - MRM

Selain cintanya kepada penerbangan, Zaharie juga dimuat naik lima panduan video pada saluran YouTube yang bernama ” Zaharie Shah “.

Antaranya ialah panduan kepada penonton bagaimana untuk membuat tetingkap kalis air, bagaimana untuk servis dan jimat tenaga elektrik melalui penghawa dingin video di bawah.

kapten zaharie ahmad shah

Kapten Zaharie juga merupakan orang yang gemar memasak dan telah memuat naik beberapa gambar daripada hidangan masakannya di Facebook.

Zaharie menyertai syarikat penerbangan pada tahun 1981 dan mempunyai jumlah jam terbang dari 18.365 jam.

kapten zaharie profil

Klik sini lihat senarai nama anak kapal MAS dan semua penumpang MAS MH370 yang hilang – MRM Kapten Zaharie Biodata / Profil rujukan New Straits Times dan Real Singapore Blog

WARNING: All information found here is publicly available. This post acts as a tribute to the brave Captain Zaharie. Do not politicize, belittle or use this information with malicious intent. Do have respect for him and his family and please have common sense.Majalah Review Malaysia – MRM

 

Now You Know Dont Say Thank - Comment & Share