SHAH ALAM: Media sosial sejak dua hari ini dibanjiri dengan ucapan kasih sayang dan sokongan untuk Kapten Zaharie Ahmad Shah, pilot  penerbangan Malaysia Airlines MH370 yang hilang di sekitar 02:40 semalam.

Satu artikel penghormatan , bertajuk ” TRIBUTE: WHO EXACTLY IS MALAYSIA AIRLINES CAPTAIN ZAHARIE SHAH OF MH370?” telah dikongsi di seluruh Twitter dan Facebook sejak berita penerbangan MAS MH370 tersebar.

Artikel , disertai dengan gambar juruterbang berusia 53 tahun dari Pulau Pinang, menyifatkan beliau Zaharie Shah sebagai individu minati penerbangan.

“Malah apabila tidak memandu Boeing besar-besaran 777, dia menerbangkan pesawat kawalan jauh.
“Malah beliau membina simulator sendiri untuk amalan penerbangan.

” Itu menunjukkan betapa ghairah dan profesionalnya dia dalam hal  terbang, ” kata pengarang sebagai penghormatan.

kapten zaharie pilot maskapten zaharie 1

Penulis juga mencatatkan beberapa imej pesawat kawalan jauh milik Zaharie , yang mana penulis mendakwa telah diambil dari laman Facebook peribadi juruterbang.

Gambar helikopter  Bell 222,  sebuah pesawat amfibia Cataline PBY dan simulator penerbangan yang ditubuhkan di rumah Zaharie ini adalah antara imej-imej termasuk dalam artikel  penghormatan itu.

Gambar sambal tahu masakan Kapten Zaharie sumber Facebook Kapten Zaharie - MRM
Gambar sambal tahu masakan Kapten Zaharie sumber Facebook Kapten Zaharie – MRM

Selain cintanya kepada penerbangan, Zaharie juga dimuat naik lima panduan video pada saluran YouTube yang bernama ” Zaharie Shah “.

Antaranya ialah panduan kepada penonton bagaimana untuk membuat tetingkap kalis air, bagaimana untuk servis dan jimat tenaga elektrik melalui penghawa dingin video di bawah.

kapten zaharie ahmad shah

Kapten Zaharie juga merupakan orang yang gemar memasak dan telah memuat naik beberapa gambar daripada hidangan masakannya di Facebook.

Zaharie menyertai syarikat penerbangan pada tahun 1981 dan mempunyai jumlah jam terbang dari 18.365 jam.

kapten zaharie profil

Klik sini lihat senarai nama anak kapal MAS dan semua penumpang MAS MH370 yang hilang – MRM Kapten Zaharie Biodata / Profil rujukan New Straits Times dan Real Singapore Blog

WARNING: All information found here is publicly available. This post acts as a tribute to the brave Captain Zaharie. Do not politicize, belittle or use this information with malicious intent. Do have respect for him and his family and please have common sense.Majalah Review Malaysia – MRM

Laporan terkini MH370 – Dikemaskini

Juruterbang berhak mempunyai hobi masing-masing termasuk memiliki simulator penerbangan di kediaman, kata Ketua Pegawai Eksekutif Malaysia Airlines (MAS) Ahmad Jauhari Yahya – Gambar Malaysian InsiderAhmad Jauhari Yahya

“Bagi juruterbang, mereka bebas mempunyai hobi masing-masing… mempunyai simulator di rumah sendiri,” katanya dalam sidang berita harian mengenai perkembangan kehilangan pesawat MAS MH370 di Sepang hari ini.

Beberapa media tempatan dan asing melaporkan dengan memetik gambar daripada laman sosial Facebook milik juruterbang MH370 Kapten Zaharie Ahmad Shah, yang menunjukkan juruterbang itu mempunyai simulator penerbangan sendiri di rumahnya di Shah Alam.

Ahmad Jauhari berkata siasatan secara terperinci ke atas juruterbang tersebut hanya akan dilakukan jika terdapat petunjuk tertentu.

Jelasnya MAS masih lagi meneliti kesemua senarai kru penerbangan dan penumpang pesawat MH370 itu sebelum memulakan sebarang siasatan terperinci.

Pemangku Menteri Pengangkutan Datuk Seri Hishammuddin Hussein kemudian menjelaskan siasatan polis ke atas simulator tersebut belum lagi dilakukan.

“Kami tidak dapat jawab soalan mengenai perkara itu sehingga mereka pergi ke rumah itu untuk melihat simulator.

“Polis belum pergi ke rumah itu… belum memeriksanya… tetapi siasatan ke atas juruterbang itu sedang dijalankan,” katanya.

Polis dilaporkan ke rumah juruterbang itu untuk menemu bual ahli keluarga juruterbang tersebut, yang merupakan siasatan rutin untuk mencari sebarang petunjuk membabitkan aspek psikologi atau mental.

Kapten Zaharie merupakan juruterbang berpengalaman kerana sudah berkhidmat lebih 30 tahun. – Bernama

Now You Know Dont Say Thank - Comment & Share