[signoff1]

Gambar pesawat MAS dengan 239 penumpang dan anak kapal yg dipercayai hilang di Vietnam oleh Associated Press

Sukar percaya pesawat yg mempunyai backup pelbagai  sistem itu boleh hilang begitu sahaja. Apatah lagi pengalaman admin terbang ke Beijing yg kebanyakkanya juga merentasi laut amat menakutkan. Diharap pesawat ini halang hilang di radar glitches bukan terhempas kerana terlalu ramai penumpang di dalamnya – Subhanallah doakan Amin – MRM

Laporan BBC News: Malaysia Airlines says it has lost contact with a plane travelling from Kuala Lumpur to Beijing, with 239 people on board.

The airline said in a statement that flight MH370 disappeared at 02:40 local time on Saturday (18:40 GMT on Friday).

It was expected to land in Beijing at 06:30 (22:30 GMT).

“Malaysia Airlines is currently working with the authorities who have activated their search and rescue team to locate the aircraft,” the carrier said.

“Our team is currently calling the next-of-kin of passengers and crew.”

The Boeing B777-200 aircraft was carrying 227 passengers, including two children, and 12 crew members.

“We deeply regret that we have lost all contacts with flight MH370 which departed Kuala Lumpur at 12.41 am earlier this morning bound for Beijing,” said the airline.

The flight went missing two hours after taking off from Kuala Lumpur.

China’s Xinhua state news agency said it was lost in airspace controlled by Vietnam.

The aircraft did not enter airspace controlled by China and did not make contact with Chinese controllers, the agency added.

Malaysia Airlines has told the BBC it will be holding a press conference later on Saturday.

“Our thoughts and prayers are with all affected passengers and crew and their family members,” said its statement.

The airline is the national carrier of Malaysia and one of Asia’s largest, flying nearly 37,000 passengers daily to some 80 destinations worldwide. BBC

 

Sebuah pesawat Malaysia Airlines yang dalam penerbangan dari Kuala Lumpur ke Beijing terputus hubungan dengan menara kawalan udara di Subang kira-kira pukul 2.40 pagi, awal hari ini.

pesawat mas terhempas

 

 

Paparan penerbangan sebuah laman trafik udara menyatakan pesawat MH370 mendarat jam 6.10 pagi. Menurut MAS, operasi mencari dan menyelamat dilancarkan pagi tadi selepas pesawat tersebut putus hubungan dengan pusat kawalan udara. – Gambar flightradar24.com

pesawat MAS hilang
Operasi menyelamat dilancarkan sebentar tadi selepas sebuah pesawat Malaysia Airlines (MAS) yang membawa 227 penumpang menuju ke Beijing dilaporkan hilang oleh pihak pengawal trafik udara pagi ini.

Menurut MAS, penerbangan MH370 putus hubungan dengan Pusat Kawalan Udara Subang jam 2.40 pagi ini.

Pesawat B777-200 tersebut berlepas daripada Lapangan Terbang Antrabangsa Kuala Lumpur (KLIA) pada 12.41 tengah malam semalam dan dijangka mendarat pada 6.30 pagi ini.

“Penerbangan itu membawa 227 penumpang (termasuk 2 kanak-kanak), dan 12 anak kapal,” kata MAS dalam kenyataannya.

“Malaysia Airlines sedang bekerjasama dengan pihak berkuasa yang sudah mengaktifkan pasukan mencari dan menyelamat bagi mengesan pesawat itu,” tambahnya.

Sementara itu, Reuters memetik laporan agensi berita Xinhua berkata hubungan radar dengan pesawat tersebut dikesan hilang ketika ia di ruang udara dikawal Vietnam awal pagi hari ini.

Pesawat itu dilaporkan tidak memasuki ruang udara China dan tidak melakukan sebarang komunikasi dengan pihak kawalan udara.

MAS berkata pihaknya akan memberitahu perkembangan terkini tentang situasi tersebut. Orang awam boleh menghubungi 03-7884 1234 untuk sebarang maklumat.

Dalam kenyataannya, MAS berkata ahli keluarga penumpang boleh hadir ke Bangunan Sokongan Fasiliti di Zon Selatan Sokongan KLIA.

Untuk petunjuk jalan sila hubungi 03 8787 1269. Malaysian Insider

Klik sini baca laporan MAS Facebook – MRM

Tolong Komen & Share