Topik ini adalah tidak lain daripada kita pengeluar kereta nasional Proton . The Star melaporkan bahawa Proton dijangka mendedahkan satu siri pengumuman dalam tempoh 12 bulan akan datang, termasuk maklumat terkini mengenai kerjasama dengan Honda dan pelancaran model baru.

Selain ketibaan diharapkan daripada Preve Hatchback P3- 22A , yang mana unit menyamar telah dikesan ujian kerap oleh pembaca kami , laporan itu menyentuh pada model gantian Perdana (PRM ). PRM akan menjadi buah perjanjian kerjasama Proton- Honda yang datang ke permukaan Oktober lepas.

Sumber yang tidak dikenali setiap hari berkata bahawa Proton mempunyai rancangan untuk menggunakan casis Honda Accord sebagai asas untuk PRM , tetapi model Proton akan kelihatan berbeza. Terdapat tidak menyebut sama ada Accord yang berkenaan adalah salah satu yang baru baru-baru ini dilancarkan di Thailand , atau Accord keluar kini dijual di sini.

petronas enjin

Proton guna petronas enjin

“The PRM , walaupun berdasarkan Accord , masih akan melibatkan perubahan kosmetik , dan enjin boleh berdasarkan 2.0 liter Proton enjin Petronas dibeli pada tahun lepas ,” katanya.

Pada Disember 2012, Proton memperoleh semua teknologi enjin Petronas serta paten teknologi yang berkaitan dengan kos sebanyak RM63 juta. Perjanjian itu merangkumi tujuh teknologi enjin serta 117 paten teknologi.

Ketika itu, Pengerusi Proton Datuk Seri Khamil Jamil dipetik dalam laporan Bernama sebagai berkata bahawa pengambilalihan itu memberikan hak milik beliau, syarikat serta-merta daripada keluarga enjin biasanya – berhembusan dan turbocharged enjin 2.0 liter , serta 2.2 liter versi turbocharged untuk melengkapkan yang enjin Campro yang sedia ada line -up. Klik di sini untuk cerita penuh.

Sumber misteri akhbar tersebut menambah bahawa perkembangan Honda di Malaysia akan memerlukan tahap yang lebih tinggi tempatan , yang seterusnya akan termasuk stamping bahagian , dan terdapat hanya beberapa syarikat di Malaysia yang mampu berbuat demikian. “Ia adalah semula jadi bagi Honda untuk memilih Proton sebagai rakan kongsi berdasarkan hubungan kerja yang panjang antara Honda dan DRB- Hicom, ” katanya.

Sebelum Proton dan Honda memutuskan untuk bekerja bersama-sama, pengeluar kereta nasional itu telah memeterai MoU dengan Nissan pada Mac 2011 untuk menjalankan kajian kemungkinan dalam bidang-bidang kerjasama, termasuk potensi penggunaan platform Nissan dan powertrains . Ia juga khabar angin bahawa model gantian Perdana akan berdasarkan Nissan Fuga , tetapi itu, dan yang lebih luas hubungan Proton- Nissan tidak bersenam.

The Perdana Fuga- membatalkan perjanjian dikatakan untuk peringkat tinggi kegunaan rasmi kerajaan sahaja , tidak seperti sebelum ini Lancer – Inspira perjanjian dengan Mitsubishi. Jadi, jika ada kebenaran dalam spekulasi Accord – Perdana, kita mungkin atau mungkin tidak dapat membeli ” Proton Accodana ” dengan harga yang lebih murah . Masa akan menentukannya.

Tolong Komen & Share