[pullquote_left]Msia barangkali ramai yang tidak suka kejatuhan Morsi yg kini berdepan dakwaan membunuh dan khianat. Pengadu dirahsiakan klik sini baca.

Morsi, Qaradawi dan Hamas kini dibicarakan Arab apakah benar mereka ini orang yang benar atau terpesong?

Tidak adalah faedahnya mengikut mainstream populis memuji muji Hamas radikal yg mengejar anggota fatah hingga ke hospital dan menembak mati.[/pullquote_left]RAMALLAH, Tebing Barat – Presiden Palestin, Mahmoud Abbas memuji tentera Mesir pada hari Khamis lepas kerana menggulingkan Presiden Mohamed Morsi dan Ikhwan Muslimin beliau, sekutu ideologi Hamas saingan Abbas yang berfahaman sederhana moderate bukan radikal mengikut fatwa Qaradawi dan ulama lainnya.

mahmoud abbas palestine solat islam
Klik sini baca pemikiran Mahmoud Abbas cara diplomasi mendamaikan Israel Palestine. Menyokong Hamas beerti menyekat usha damai. Lihat sahaja kes ahli politik Malaysia yang mahu popular melawat Palestine bertemu Hamas dari bertemu presiden rasmi Palestine mengapa? Populis opportunis menguasai minda kebenaran tolak tepi. Sepatutnya Mahmoud Abbas dibantu bukan menggalak keganasan sia sia Hamas.

Kejatuhan kerajaan Morsi meluputkan pengaruh Hamas daripada jiran yang bersimpati, dan boleh mengukuhkan peluang Abbas terhadap halangan Hamas menuju ke arah perdamaian jangka lambat dan perkongsian pakatan kuasa.

Dengan campur tangan untuk menggulingkan  Mursi, tentera Mesir telah menghalang “kegelinciran ke arah nasib yang tidak menentu” Mesir, kata Abbas lapor Forward News.
Yasser Abed Rabbo, seorang pegawai tertinggi dalam Pertubuhan Pembebasan Palestin yang diketuai oleh Abbas, berkata: “Ini adalah hari yang bersejarah bagi Mesir, dan kita belajar satu pengajaran daripada contoh di Mesir. Hamas perlu mengambil perhatian terhadap apa yang pergerakan popular boleh capai. ”

Palestin terpecah belah oleh politik dan budaya berpecah hasil apa yang berlaku di Mesir. Kemenangan Hamas pada tahun 2006 pada pilihan raya parlimen membawa kepada peperangan sivil sementara yang menyebabkan ekstrimis  Islam Hamas memerintah Gaza, manakala Fatah pimpinan Abbas memegang kekuasaan di Tebing Barat.[pullquote_right]Pemimpin Hamas/Qaradawi duduk dihotel mewah di Qatar Doha mengutip derma namun rakyatnya miskin melarat kerana ideologi keras mereka mahu menjadi Saladin menentang kuasa nuklear Israel dengan Kalashnikov. Fakta!!![/pullquote_right]

Pegawai-pegawai Hamas sebahagian besarnya menjauhi media pada hari Khamis, dan pergerakan tersebut tidak mengambil kedudukan dan kenyataan pada penyingkiran secara tiba-tiba Mursi.
“Kami berdoa kepada Allah untuk menjaga keselamatan dan kestabilan di Mesir dan rakyatnya dan untuk mengelakkan pertumpahan darah,” kata jurucakap Hamas, Ehab Ghussein, memberitahu Reuters.
Kumpulan itu telah melihat peningkatan pemimpin bintang di dunia Arab berikutan arus kebangkitan pada tahun 2011 yang melanda kerajaan berkonsep agama yang diilhamkan kepada kejatuhan kuasa di Tunisia dan Mesir.

Pemimpin berpengaruh yang kaya dengan minyak negara teluk, Qatar yang penyokong utama bagi kedua-dua Ikhwan dan Hamas, melawat Gaza pada bulan Oktober dengan membawa hadiah bantuan besar.

Perdana Menteri Mesir, bersama-sama dengan delegasi Liga Arab, datang ke wilayah palestine November lepas, walaupun Hamas dan Israel berjuang dalam perang lapan hari sebelum itu.

[pullquote_left]200 lebih hamas bunuh rakyat palestine sendiri tanpa bicara dan mengheret mereja dijalan raya adakah kita menyokong barbaric begini? Untuk popular dan semangat mungkin ya! [/pullquote_left]Hamas mungkin tidak bersuara kerana  isyarat berhati-hati daripada menyakitkan tentera Mesir yang mengawal talian hayat mereka di sempadan Gaza.

“Ia akan menjadi salah untuk mengatakan hubungan tidak akan terjejas. Hubungan boleh menjadi sejuk untuk tempoh tertentu, “kata jurucakap rasmi Hamas Mustafa Assawaf, yang menegaskan beliau bercakap sebagai seorang penganalisis politik mengenai hubungan masa depan dengan kerajaan baru Mesir.
Pemimpin Hamas dan penyokong Mursi menyambut keputusan pilihan raya tahun lepas dengan kegembiraan, mempercayai kepimpinan beliau akan menyambut permulaan berakhirnya sekatan Israel-Mesir ke atas Gaza dan hampir total dikuarantin dalam hubungan diplomatik antarabangsa.

Tetapi Ikhwan, diterjang oleh ribut dalaman Mesir hanya mempunyai kuasa sedikit ke atas pasukan keselamatan menyebabkan Hamas hanya mendapat sedikit sahaja keuntungan dalam jangka pendek pemerintahan Morsi. Morsi masih berlagak seperti ketakutan di negara Mesir dan takut membuka pintu sempadan Mesir Palestine secara total.

Dalam beberapa minggu kebelakangan ini, tentera Mesir, menyatakan kebimbangan keselamatan kerana ia berhadapan dengan militan Islam di padang pasir Sinai, telah meningkatkan tindakan keras ke atas terowong sempadan dengan Gaza di mana makanan, bahan api dan senjata diseludup.

Kempen ini telah mengecewakan  Hamas dan menaikkan harga di wilayah pantai miskin palestine tersebut.
Penduduk Gaza mengatakan bahawa berpuluh-puluh tentera Mesir telah menguatkan lagi kawasan sempadan sejak bantahan besar-besaran menyeru penyingkiran Mursi bermula pada 30 Jun. Tentera juga mengawal terminal sempadan Rafah, pautan utama Gaza dengan dunia luar.

Postcard untuk Hamas dan penyokong di bawahnya. by Ana Ghoib at Mount Sinai
Postcard untuk pemimpin Hamas dan penyokong di bawahnya. Jangan menipu bangsa kamu sendiri. Mahmoud perlu bantuan dari timur asia.

by Ana Ghoib at Mount Sinai

 

Nota: Mahmoud Abbas tentang kedudukan terkini AlAqsa adakah kerajaan Islam disini betul betul mahu memperatahan masjid ketiga suci Islam ini atau lebih penting survival politik tempatan:

Abbas in an interview to the Saudi paper Al-Watan:

Q: “Jewish organizations are making frantic efforts, both visible and hidden, to complete the Judaizing of the Al-Aqsa [Mosque] and to take control of it, especially following the recurring invasions of Al-Aqsa and the attacks on worshippers. What affect do you think this has [both] on the Palestinian level and on the regional level? And do you think that the Arab and Islamic responses are at the adequate level?
A: “We’ve said on several occasions that Al-Aqsa is in danger because the excavations Israel is conducting in the Haram (i.e., the Temple Mount) and beneath its foundations put it in danger of collapse.

Likewise, preventing West Bank Palestinian worshippers from entering the Mosque and giving radical Jews free rein to enter its courtyards and conduct their religious ceremonies – all these acts indicate an evil and dangerous plot to destroy Al-Aqsa and build the alleged Temple. Unfortunately, these dangers, which are clear for everyone to see, have yet to receive proper Arab, Islamic and international responses. Most countries have not implemented the Arab and Islamic Summit’s resolutions for providing assistance to Jerusalem’s residents and institutions.”

Sumber Palestine Media Watch Jun 2013 Klik  sini lihat  video fakta tentang Israel

[signoff2]

Now You Know Dont Say Thank - Comment & Share