Rakaman dipercayai Kamal Hamami walaupun tidak disahkan sepenuhnya. Photo kredit BBC News

By Mahadzira Al Baqi
Syria: Komander pemberontak kanan di Syria dilaporkan telah dibunuh oleh pemberontak dari kumpulan saingan dikaitkan dari Iraq dengan al-Qaeda.

Kamal Hamami, daripada Free Syria Army (FSA) Majlis Tertinggi Tentera Tentera, adalah ahli mesyuarat kumpulan saingan “untuk membincangkan rancangan pertempuran”.

Seorang jurucakap FSA berkata beliau dimaklumkan oleh pejuang Iraq dan Levant [makna levant ialah negara dan tempat suci agama] bahawa mereka telah membunuh Kamal Hamami, MRM memetik laporan oleh BBC News wartawan Paul Wood.

Pembunuhan ini adalah sebahagian daripada pertelingkahan yang semakin meningkat dalam pemberontakan bersenjata antara sederhana dan Islamis.

Wartawan BBC Paul Wood berkata perang saudara dalam perang saudara sedang meningkat dalam pembangkang bila kedua-dua pihak terlibat dalam pertempuran satu sama lain  sejak rampasan dan sebahagiannya kerana perbezaan ideologi.

Pertempuran Sempadan Checkpoint Syria.

Kamal Hamami, juga dikenali sebagai Abu Basir al-Ladkani, bekerja di kedai daging sebelum konflik bermula, tetapi meninggalkannya  untuk membentuk salah satu daripada briged utama FSA di bandar pelabuhan asalnya Latakia.

Beliau dipercayai telah bertemu dengan ahli-ahli pejuang negara Islam Iraq dan Levant di Latakia untuk memberitahu mereka tentang serangan yang dirancang di kawasan itu, sebelum diserang hendap dan ditembak mati.

Jurucakap Majlis Tentera FSA berkata Hamami telah memandu melalui Latakia apabila dia dan rakan-rakan pejuang melalui pemeriksaan yang dijalankan oleh pejuang Islam Iraq dan Levant – kumpulan utama yang dikaitkan dengan al-Qaeda Syria.

Pemberontak mengendalikan pusat pemeriksaan telah menolak untuk membiarkan dia melalui checkpoint, berkata beliau perlu mendapatkan kebenaran daripada pemimpin mereka, manakala Hamami telah memberitahu mereka bahawa post kawalan itu patut dihapuskan.

Perdebatan menjadi hangat, menurut salah seorang pejuang -mereka penjaga post dikatakan sebagai tentera jihad asing dari Iraq mengangkat senjata dan terus menembak Kamal Hamami mati.

Pejuang Islam menelefon mengatakan bahawa mereka telah membunuh Abu Basir dan bahawa mereka akan membunuh semua ahli Majlis Tertinggi Tentera,” kata jurucakap FSA Qassem Saadeddine kepada agensi berita Reuters.

FSA telah ditubuhkan pada tahun 2011 oleh tentera yang berpusat di Turki dan dikatakan mempunyai kira-kira 40,000 ahli.

Walaupun FSA telah mempunyai beberapa kejayaan dalam perjuangan menentang kuasa-kuasa Presiden Assad, mereka mengatakan bahawa mereka tidak akan dapat memenangi peperangan kecuali mereka memperoleh senjata yang lebih canggih.

Dalam beberapa bulan kebelakangan ini, negara-negara Barat dan Arab telah bersetuju untuk meningkatkan sokongan kepada pemberontak Syria sederhana dalam pertempuran mereka terhadap kuasa-kuasa Presiden Bashar al-Assad.

Tetapi ramai di Barat melakukan perang saraf mengingatkan bahaya jika senjata berat jatuh ke tangan kumpulan radikal.

Al-Qaeda di Iraq mengumumkan pada April bahawa ia telah bergabung dengan kumpulan Islam Syria, Barisan Nusra, untuk membentuk Negara Islam yang tunggal Iraq dan al-Sham (Levant).

Pemimpin al-Qaeda, Ayman al-Zawahiri, menggesa pejuang untuk berusaha untuk sebuah negara Islam di Syria. MRM/BBC/Reuters.

Komen Ana Ghoib:

Kebanyakan mereka ini pejuang majoritinya mahu menguasakan sistem syariah secara radikal spt dilakukan Taliban dan campurtangan pejuang asing di Syria memburukkan keadaan dengan yg terbaru tentera pemberontak asing syria dilaporkan menembak mati seorang remaja kerana menghina Nabi Muhammad di depan ibubapanya dakwa media Syria. Dengan senjata dan agama semua mahu menjadi ketua dan Bashar sekular pula berkata semalam bahawa kebangkitan politik agama pasti kalah dan tidak berjaya. Walhal umat Islam seluruh dunia dahagakan kebangkitan khilafah namun tiada siapa di kalangan negara Islam dunia yg layak menjadi pemimpin yang bersatu. Dalam masalah fekah sahaja mereka umat Islam sudah berbalah inikan pula soal kuasa. MRMsyria bomb gambar musnah

Gambar Bandar Berhantu Syria 

 

Tolong Komen & Share