Gambar harimau Sumatera bernama Kirana dan anaknya di Zoo Britain. Terdapat hanya 400 harimau Sumatra di dunia. Harimau Sumatera adalah spesis yang paling garang diantara 5 spesis harimau dunia. Saban tahun Indonesia mencatatkan kematian purata 4 orang terutama didaerah Jambi Rokan diserang harimau Sumatera. MRM [Foto kredit: Reuters]

By Mahadzira Al Baqi

Sumatera Gunung Leuser: Lima lelaki telah diselamatkan di Indonesia selepas terperangkap di atas  pokok selama lima hari oleh serangan hendap harimau Sumatera yang telah membaham mati ahli ke enam mereka.

Mangsa yang ditemui oleh pihak polis dalam carian pada hari Isnin mendapati ia dikelilingi oleh lima harimau sumatera yang dilindungi Mount Leuser National Park di Tamiang. Penduduk tempatan telah melaporkan mengenai orang-orang terperangkap tetapi ia mengambil penyelamat tiga hari untuk mengemudi carian ke kawasan lasak banjaran gunung.

Kumpulan mangsa  telah mencari kayu  gaharu atau agarwood dan secara tidak sengaja menangkap seekor anak harimau  di dalam sebuah perangkap mereka yang sepatutnya digunakan untuk menangkap rusa untuk makanan,  kata jurucakap polis.

Lima harimau lain di kawasan itu kemudian menyerang mereka dan terpaksa memanjat pokok untuk mengelakkan kematian.

Salah seorang dari lelaki telah dibaham mati apabila dia jatuh dari pokok itu, kata jurucakap itu.

“Saya menerima laporan daripada pasukan penyelamat yang mereka baru sahaja dipindahkan lelaki selepas penjinak harimau tempatan berjaya mengusir harimau tersebut,” kata jurucakap polis Surya Purba.” Mereka semua dalam keadaan lemah. “

harimau sumatera

Harimau Sumatera dalam keadaan liar. Bayangkan dikepung 5 harimau segarang ini selama 5 hari. Ana Ghoib terus….mahu terkencing atas pokok.

Seorang lelaki berusia 28 tahun yang telah dibaham mati telah berjaya memanjat pokok, “tetapi ranting patah, menyebabkan dia jatuh ke tanah,” kata Purba.

Pasukan penyelamat tentera, anggota polis dan pasukan pemuliharaan telah dihantar selepas penduduk kampung gagal untuk menyelamatkan mangsa kerana kepungan harimau.

Harimau Sumatera adalah yang paling kritikal subspesies harimau terancam dunia. Kira-kira 400 sahaja kekal ada terkini, turun dari 1,000 ekor  pada 1970-an, kerana kemusnahan hutan dan pemburuan haram.

Kayu Gaharu adalah agak jarang dan sangat bernilai untuk pasaran gelap minyak damar gahary aromatik, yang digunakan dalam kemenyan dan minyak wangi seluruh dunia yang mencapai harga USD400 sekilogram. MRM

Kecantikan Taman Negara Leuser Sumatera - MRM

Kecantikan Taman Negara Leuser Sumatera – MRM

Tolong Komen & Share