Sebuah masjid kecil dibina bersebelahan dengan makam Khalid ibn al-Walid pada abad ke-7 dan dianggap sebagai “pusat keagamaan penting Syria”. Kredit foto Reuters.

By Mahadzira Al Baqi

[pullquote_left]Di kawasan masjid ini juga terletak makam anak Syaidina Umar Al Khattab, Abdullah yang turut musnah. [/pullquote_left]Sejak Julai 2011, Masjid Khalid ibn al-Walid telah menjadi titik fokus bagi penunjuk perasaan membantah  kerajaan Bashar al-Assad sebagai sebahagian daripada perang saudara di Syria. Menurut The New York Times, pasukan keselamatan Syria membunuh 10 penunjuk perasaan yang mengambil bahagian dalam perarakan pengebumian ketika mereka meninggalkan masjid pada 18 Julai 2011. Pada bulan Februari 2012, Masjid Khalid ibn al-Walid dilaporkan dibom oleh Tentera Syria, menyebabkan kerosakan kepada kubah, menara dan lain-lain kawasan masjid.

Amman Jordan: Presiden Bashar al-Assad dengan kuasa tentera syiahnya menyerang  pemberontak sunni Islam di bandar Homs dengan meriam dan dari serangan udara pada hari Ahad, hari kedua serangan mereka di tengah Syria, kata aktivis.khalid ibni walid mosque syria

Mereka berkata pemberontak mempertahankan pusat bandar lama Homs dan lima daerah Sunni bersebelahan. Mereka  telah banyak menghindarkan serangan pada hari Sabtu oleh pasukan Assad, yang disokong oleh gerila dari Lubnan Syiah kumpulan Hezbollah, tetapi dilaporkan pertempuran dan kematian dalam bandar berlaku hari ini.

Mohammad Mroueh, ahli pembangkang “Homs” berkata sekurang-kurangnya 25 tentera setia termasuk empat pejuang Hezbollah telah terbunuh dalam Homs dalam tempoh 24 jam lepas. Laporan itu adalah sukar untuk disahkan di Syria, di mana media tidak boleh melaporkan secara bebas.

Pembangkang Gabungan Kebangsaan Syria berkata dalam satu kenyataan bahawa ia takut bahawa tentera Assad akan menggunakan senjata kimia di bandar ini “selepas kempen rejim di Homs gagal mencapai apa-apa keputusan penting.”

Sumber pembangkang dan diplomat berkata tentera Syria telah mengetatkan pengepungan Homs dan jalan utama ke kubu kuat Hizbullah di Lubnan dan ke pangkalan tentera di wilayah Alawi dipegang berhampiran pantai Syria, pintu masuk utama bagi senjata Rusia yang memberikan Assad kelebihan dalam bekalan senjata api.

Sekurang-kurangnya 100,000 orang telah terbunuh sejak pemberontakan Syria terhadap empat dekad pemerintahan Assad dan Allahyarham bapanya meletus pada Mac 2011, membuatkan ia pemberontakan paling berdarah dalam revolusi Arab Spring timur tengah.

Konflik Syria semakin mendedahkan sikap buruk minoriti Alawi Assad, yang disokong oleh Syiah Iran dan sekutu Hizbullah itu, terutamanya terhadap kaum Sunni briged pemberontak yang disokong oleh negara-negara Teluk, Mesir, Turki dan lain-lain.

Golongan Sunni, termasuk al-Qaeda pejuang dari Iraq, juga telah memasuki pergaduhan.

Kemajuan pengikut setia Bashar terkejut sokongan  antarabangsa kepada pemberontak, yang terbaru dan terkenal  di Amerika Syarikat telah mengumumkan bahawa ia akan meningkatkan sokongan ketenteraan. Arab Saudi telah mempercepatkan penghantaran senjata canggih, sumber Teluk mengatakan. Laporan terkini MRM Bahrain disahkan menghantar senjata roket anti pesawat buatan cina kepada pemberontak.

Aktivis pembangkang berkata, wanita dan kanak-kanak telah terbunuh dalam serangan oleh pesawat kerajaan di bandar lama Homs, rumah kepada beratus-ratus orang awam.

Gambar masjid Khalid Al Walid sebelum musnah dibom tentera Syiah Alawi Bashar dan Hizbullah.

Gambar masjid Khalid Al Walid sebelum musnah dibom tentera Syiah Alawi Bashar dan Hizbullah.

Rakaman video yang diambil oleh aktivis menunjukkan badan mayat sedang dibawa di dalam selimut dan manusia yang memegang seorang kanak-kanak yang cedera dengan luka teruk di kepalanya.

Pejuang pemberontak berjuang melawan tentera setia disokong oleh kereta kebal di pasar lama  yang menghubungkan bandar lama dengan Khalidiya, sebuah daerah didiami oleh ahli-ahli puak-puak yang telah berada di barisan hadapan dalam pemberontakan bersenjata.

“Selepas gagal untuk membuat apa-apa kemajuan yang ketara hari ini, rejim cuba untuk memutuskan hubungan antara Khalidiya dan bandar lama,” Abu Bilal, salah seorang aktivis, berkata dari Homs.

“Kami melihat serangan sektarian di Homs kecemerlangannya  setanding, tentera telah mengambil peranan yang kembali. Kebanyakan angkatan yang menyerang terdiri daripada militia Alawi yang diarahkan oleh Hezbollah.”

Alawi tergolong dalam cabang Syiah Islam dan telah mengawal Syria sejak tahun 1960-an, apabila ahli-ahli mazhab mengambil alih tentera dan pihak keselamatan di negara ini terutamanya dari Sunni di bawah pemerintahan Hafeez Assad.

Aktivis berkata pasukan tentera yang setia kepada Bashar telah menyediakan topeng gas sebagai perlindungan terhadap senjata kimia. Mereka berkata sarin gas telah digunakan dalam beberapa bulan yang lalu untuk mengusir pejuang pemberontak dari Deir Baalba, timur laut bandar Homs.

“Homs Lama dan kawasan bersebelahan telah berada di bawah kepungan untuk lebih daripada satu tahun, dan jika pejuang menerima senjata baru dengan cepat amat membantu.
“Senjata kimia akan mempercepatkan pengambilalihan rejim Homs,” katanya.

Pihak berkuasa Syria telah menafikan menggunakan senjata kimia dalam konflik dan menuduh pembangkang menggunakan mereka. Amerika Syarikat telah membuat kesimpulan bahawa Assad, telah menggunakan senjata kimia pada skala yang kecil terhadap pembangkang beberapa kali pada tahun lalu. Bukti kimia dari makmal Perancis mengesahkannya.

syria kota musnah bom

Bandar Peperangan Berhantu

Homs adalah sebuah bandar Sunni majoriti. Tetapi sebilangan besar Syiah Alawi telah berpindah ke situ dalam beberapa dekad kebelakangan ini, yang kebanyakkannya adalah tentera dan pekerjaan keselamatan.

Pasukan keselamatan Lubnan berkata Hezbollah juga telah muncul di sekitar kawasan luar bandar Homs.
Anwar Abu al-Waleed, aktivis, berkata briged pemberontak telah bersedia untuk berjuang dalam pertempuran yang panjang, tidak seperti di Qusair dan Tel Kalakh, dua bandar di luar bandar Homs berhampiran sempadan dengan Lubnan yang jatuh ke tangan tentera setia Assad dalam beberapa minggu kebelakangan ini.

“Kita bercakap tentang peperangan bandar yang serius di Homs. Kami tidak bercakap mengenai bangunan yang bertaburan di sebuah bandar terpencil tetapi kawasan bandar besar yang menyediakan banyak perlindungan,” katanya.

Media kerajaan berkata, tentera telah “memusnahkan ketepuan pengganas” di beberapa daerah di Homs dan membuat “kemajuan besar” di Khalidiya.

Setiausaha Luar British William Hague berkata Assad mesti menghentikan “serangan kejam” beliau di Homs dan membenarkan akses penuh bantuan kemanusiaan kepada penduduk. Negara-negara Teluk, yang kembali memberontak, menggesa Lebanon untuk berhenti campur tangan dalam konflik itu, rujukan kepada Hizbullah Iran yang menyokong Syria.

Konflik Syria telah memburukkan jiran sesama sendiri dalam persaingan kompleks mazhab di Lubnan, mencetuskan pertempuran antara Alawi pro-Assad dan Sunni anti-Assad tentera militia di bandar utara Tripoli yang telah membunuh berpuluh-puluh orang. MRM

Tolong Komen & Share