Felda membuat laporan polis semalam yang mendakwa ia telah ditipu oleh Najib Razak untuk melabur USD505 juta (RM2.3 bilion) di firma perladangan Indonesia yang dimiliki oleh rakan bekas perdana menteri, lapor The Edge Markets.

Ketua Pengarah Felda Othman Omar dipetik sebagai berkata bahawa amaun yang dibayar untuk memperoleh 37% kepentingan dalam Eagle High Plantations TBK (EHP) adalah 344% lebih daripada nilai sebenarnya sebanyak USD114 juta.

EHP adalah sebahagian daripada Kumpulan Rajawali yang dimiliki oleh Peter Sondakh, yang dikatakan dekat dengan Najib.

Othman berkata Felda mengambil pinjaman RM4.8 bilion untuk membiayai perjanjian itu daripada GovCo Holdings Bhd (GovCo), sebuah anak syarikat kementerian kewangan yang diketuai oleh Najib.

“Hasil daripada pembelian pada RM2.3 bilion oleh Felda, ia mengalami kerugian apabila nilai pembelian kini hanya RM555 juta pada bulan lepas,” kata The Edge yang dipetik daripada kandungan laporan polis Othman yang difailkan semalam.

Beliau berkata Najib pada 2015 mengarahkan Felda menerusi kenderaan khasnya FIC Properties Sdn Bhd untuk melabur di EHP, selepas mendekati FGV Bhd Felda serta Lembaga Minyak Perladangan Malaysia (MPOB) dan Lembaga Getah Malaysia (MRB).

Othman berkata perjanjian itu yang ditandatangani oleh pengerusi Felda, Isa Samad, adalah “satu pihak” dan “berisiko”, sambil menambah bahawa EHP mempunyai hutang sebanyak USD 547.4 juta pada tahun 2014 dan liabiliti USD 676.9 juta pada tahun 2016.

Beliau berkata syarikat itu juga tidak mempunyai akreditasi minyak sawit yang mampan, dan tidak dapat mencapai pensijilan Meja Bulat mengenai pengesahan Minyak Sawit Mampan (RSPO) “walaupun selepas 10 tahun”.

Felda mempertahankan perjanjian itu dua tahun yang lalu, dengan mengatakan ia memerlukan “rakan tempatan yang kuat untuk mewujudkan pelan perniagaannya untuk berkembang di Indonesia”.

Ia dilaporkan awal tahun ini bahawa Felda sedang berusaha untuk melupuskan kepentingannya di EHP. – Majalah Review Malaysia

DIKEMASKINI: TMJ jawab amaran Tun Mahathir, silakan…

DIKEMASKINI: ‘Sebab ada orang nak memukul sesuka hati’ – Tun Mahathir

KLIK BACA: Komplot culik Najib, Zahid, Hisham dan Khairy, 2 bekas askar didapati bersalah.

KLIK BACA: TH Darurat Macam Isteri Nak Bersalin – Zeti & Khairuddin

KLIK BACA: Bersihkan bilik penjara Sg Buloh, penghuni baru masuk, kata Anwar

KLIK BACA: “Ada klepto berserban jadi imam, ahli syurga berduyun-duyun pergi ke SPRM” – Rafidah

Now You Know Dont Say Thank - Comment & Share