Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) akan digantikan dengan program Sekolah Pemimpin Masa Hadapan (Malaysia Future Leaders School), kata Timbalan Menteri Belia dan Sukan, Steven Sim Chee Keong.

Ketika menggulung perbahasan peringkat jawatankuasa Belanjawan 2019 bagi kementeriannya di Dewan Rakyat, Steven Sim memberitahu program yang akan diadakan pada musim cuti sekolah menggunakan konsep “summer camp”.

Katanya, seramai 60,000 belia berumur 15 hingga 17 tahun akan disaring daripada jumlah sejuta belia bersekolah.

“Ia model yang berbeza daripada program PLKN sebab kita nampak ada kekurangan pada PLKN, sebab itu kita buat program baharu,” katanya seperti dilaporkan Bernama.

Menurut Sim, nisbah pelajar yang akan dipilih dicadangkan terdiri daripada 60 peratus pelajar yang mempunyai pencapaian akademik dan kokurikulum yang tinggi, manakala 40 peratus adalah pelajar yang perlukan perhatian, di kalangan belia-belia berisiko.

Ia akan diadakan di pusat-pusat milikan kerajaan contohnya pusat PLKN terdahulu, katanya.

Mengenai tapak sedia ada PLKN yang tidak lagi digunakan selepas program itu dimansuhkan, Sim berkata kebanyakannya yang merupakan milikan swasta telah ditamatkan kontrak di bawah klausa 36 kontrak-kontrak yang telah ditandatangani iaitu atas kepentingan negara.

Sebahagian daripada tapak milikan swasta terutama di Sarawak akan diambil alih Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dengan menjadikannya sebagai Kem Rejimen Sempadan.

Bagaimanapun beliau tidak menjelaskan berapa banyak tapak yang telah ditamatkan kontrak.

Mengenai aset dan peralatan PLKN sebelum ini, beliau berkata ia sedang diurus kementerian bersama Jabatan Latihan Khidmat Negara untuk proses pemindahan dan pelupusan.

KLIK BACA: Kenapa Najib, Hisham tak tahu akibat perang Yaman basah darah Islam, soal Raja Bahrin

KLIK BACA: Mahathir gagal tadbir Malaysia, kata Jho Low selepas didakwa gubah wang haram RM4 bilion

KLIK BACA: Dulu PAS bela Najib dan Umno, terlepas peluang bela TH, MARA dan Felda – Raja Bahrin

KLIK BACA: Rafizi: Terbukti, saya sanggup ke penjara kerana Tabung Haji

KLIK BACA: Razak Baginda lindungi Najib dalam kes Altantuya kenapa, soal peguam Americk Sidhu

KLIK BACA: Najib bantai PH, Petronas dijarah

Now You Know Dont Say Thank - Comment & Share