Tun Dr Siti Hasmah Mohamad Ali menjelaskan mengapa dia memegang tangan Presiden Rusia Vladimir Putin dan Perdana Menteri Pakistan Imran Khan.

Beliau berkongsi cerita tentang Putin, yang mengunjungi rumah mereka semasa lawatan rasminya ke Malaysia.

Isteri perdana menteri itu berseloroh mengatakan menantunya berkata dia berasa “malu kerana saya cuba menggoda lelaki-lelaki itu”.

“Putin seorang pemimpin ternama di dunia datang ke rumah kami,” katanya di majlis penyerahan cek di Hospital Global Doctors hari ini.

Siti Hasmah berkata Putin mengunjungi mereka ketika mereka dipinggirkan dan tidak diundang ke mana-mana majlis rasmi sebelum ini.

“Putin sendiri berkata dia mahu melihat Dr Mahathir. Jadi Dr Mahathir pergi ke hotel untuk berjumpa, tetapi Putin berpendapat, walaupun sudah berjumpa di hotel, dia mesti datang ke rumah kami.

“Bagaimana perasaan anda apabila seorang yang terkenal seperti Putin, perdana menteri Rusia, datang ke rumah anda?” katanya ketika bercerita kepada hadirin yang hadir semasa majlis penyampaian cek di Hospital Global Doctors.

Siti Hasmah berkata Putin membalas dengan mempelawa mereka ke rumahnya apabila dia dan Dr Mahathir berkunjung ke Moscow.

Beliau menambah isteri Putin seorang wanita yang sangat baik.

Pada Sidang Kemuncak Asean di Singapura November lalu, Siti Hasmah berkata Putin berkeras mahu bertemu mereka di sana, dan bukannya di Papua New Guinea ketika mesyuarat Kerjasama Ekonomi Asia-Pasifik (Apec) berlangsung, kerana akan ada lebih banyak masa untuk berbual.

“Dia tinggal di hotel yang sama dengan kami. Selepas berjabat tangan dan berjumpa dengannya, kami sudah tentu mahu mengambil gambar dengannya bukan?

“Saya perlu pegang tangan seseorang. Jadi saya pegang tangannya. Mengapa awak iri hati? Apa salahnya,” katanya disambut tawa para hadirin.

Siti Hasmah kemudian berkongsi cerita tentang Perdana Menteri Imran Khan [legenda kriket Pakistan] semasa lawatan rasminya ke Malaysia bulan lalu semasa makan tengah hari, Imran, yang ditemani isteri, sangat ramah.

“Selepas itu, Dr Mahathir minta diaturkan satu sesi bergambar. Jadi kami ambil tempat kami. Saya bertanya bolehkah saya pegang tangan? Dia jawab boleh.

“Jadi saya pegang tangannya. Saya pegang tangannya kerana dia seorang lagi anak yang ternama yang datang ke rumah kami. Apa salahnya? Awak cemburu?” katanya, menyebabkan hadirin tertawa lagi.

Siti Hasmah kemudian memberitahu hadirin bahawa dia sebenarnya tidak dapat melihat wajah mereka dengan jelas kerana penglihatannya yang semakin lemah.

KLIK BACA: Kenapa Najib, Hisham tak tahu akibat perang Yaman basah darah Islam, soal Raja Bahrin

KLIK BACA: Mahathir gagal tadbir Malaysia, kata Jho Low selepas didakwa gubah wang haram RM4 bilion

KLIK BACA: Dulu PAS bela Najib dan Umno, terlepas peluang bela TH, MARA dan Felda – Raja Bahrin

KLIK BACA: Rafizi: Terbukti, saya sanggup ke penjara kerana Tabung Haji

KLIK BACA: Razak Baginda lindungi Najib dalam kes Altantuya kenapa, soal peguam Americk Sidhu

KLIK BACA: Najib bantai PH, Petronas dijarah

Now You Know Dont Say Thank - Comment & Share