Suami tidak suka mandi antara penyebab kes perceraian di daerah Kuantan.

Malah punca itu dikesan menjadi penyumbang kepada statistik perceraian di Kuantan yang secara purata merekodkan kira-kira 1,000 kes setiap tahun dalam tempoh dua tahun sejak 2016.

Kadi Daerah Kuantan, Abdul Zaki Md Zain, berkata sejak dua tahun lalu pihaknya menerima 5,000 permohonan berkahwin dan dalam tempoh sama sebanyak satu perlima daripada jumlah itu memohon untuk bercerai.

Katanya, statistik itu amat membimbangkan kerana menyumbang kepada peningkatan kes perceraian membabitkan keluarga Islam di daerah ini.

“Kadang-kadang yang datang untuk mohon bercerai apabila kita adakan sesi kaunseling alasan memang remeh, suami tidak suka mandi, suami tidak tahu menunggang motor malah suami pakai baju sama selama seminggu menjadi sebab (perceraian).

“Jadi kita cuba menyelamatkan perkahwinan mereka dengan mengadakan sesi kaunseling dan beri tempoh kepada pasangan untuk berubah, katanya ketika ditemui NSTP, di sini, hari ini.

Abdul Zaki berkata, kebanyakan sesi kaunseling rumah tangga yang dijalankan pihaknya mengambil tempoh masa tertentu malah ada yang berlanjutan hingga lebih setahun untuk diselesaikan.

Katanya, Pejabat Agama Islam Daerah Kuantan (PAID) sentiasa membantu memberikan khidmat nasihat dalam menyelamatkan rumah tangga masyarakat Islam terutama dalam aspek membaik pulih hubungan masing-masing.

“Kita di PAID ada dua bilik untuk adakan sesi kaunseling dengan kaunselor bertauliah. Ia bukan proses yang mudah kerana kita perlu dengar luahan daripada kedua belah pihak sebelum membuat rumusan… selepas itu baharu kita lihat kaedah apa yang boleh digunakan dalam memberikan nasihat kepada mereka,” katanya.

Menceritakan pengalamannya memberikan khidmat nasihat kepada pasangan yang ingin bercerai disebabkan alasan kecil, beliau sedaya upaya akan meminta pasangan itu berubah ke arah kebaikan dan memberi tempoh kepada pasangan terbabit untuk berubah.

“Isteri mengadu suami tak pandai menunggang motosikal, dia (isteri) hari-hari kena hantar suami ke tempat kerja… dalam kes ini saya cuba menasihatkan suami dengan cara positif supaya dia boleh berubah ke arah kebaikan.

“Ada yang mengadu suami tak suka mandi sampai seminggu, baju pun tidak mahu tukar. Kes ini kita akan tekankan aspek kebersihan kepada suami dan selitkan hadis mengenai kebersihan yang dituntut oleh Islam,” katanya. – Sumber ihsan Berita Harian

KLIK BACA: Gambar perkahwinan Agong dengan Ratu Cantik Russia

KLIK BACA: Najib tidak kena tipu Jho Low, penulis buku Billion Dollar Whale jelaskan

KLIK BACA: ‘Datuk Seri’ Dr Dzulkefly sombongnya tiada kompromi hisap rokok

KLIK BACA: Wahai Tun Mahathir, maafkanlah Najib dan Rosmah berdamailah

KLIK BACA: Anwar kawan saya tak dapat jadi PM, rakyat akan bangun, kata Zahid

KLIK BACA: Najib bantai PH, Petronas dijarah

KLIK BACA: Beri Melayu lesen jual arak kasino – Zaid Ibrahim bengong!

Now You Know Dont Say Thank - Comment & Share