Perdana Menteri Tun Dr Mahathir berkata adalah mustahil Malaysia melaksanakan ICERD. – Foto Bloomberg

oleh Shahbudin Husin

Walaupun berapa pemimpin Pakatan Harapan seperti Anwar Ibrahim, Muhyiddin Yassin, Mukhriz Mahathir, Salahuddin Ayub, Marzuki Yahya dan beberapa yang lain sebelum ini telah secara terbuka menolak ratifikasi ICERD, tetapi para pemimpin UMNO dan Pas terus tanpa henti-henti membangkitkan isu tersebut.

Malah, UMNO dan Pas telah secara bersama berhimpun di Pasir Salak semalam bagi tujuan membakar perasaan rakyat dan merancang untuk mengadakan himpunan yang lebih besar dengan tujuan yang sama di Kuala Lumpur pada 8 Disember depan.

Tidak cukup dengan itu, Presiden UMNO, Zahid Hamidi turut mendakwa orang Melayu boleh “mengamuk” kerana membantah ICERD.

Realitinya ICERD adalah suatu konvensyen yang dianjurkan oleh PBB untuk negara-negara seluruh dunia melaksanakannya, tetapi ia bukanlah paksaan.

Amerika Syarikat sendiri ada yang tidak setuju dengan beberapa konvensyen lain anjuran PBB dan enggan menandatanganinya.

Maka, jika Malaysia tidak menandatangani ICERD, ia bukanlah ada apa-apa masalah sebenarnya.

Berita berkaitan: PAS-Umno tidak beritahu perkara sebenar ICERD kepada rakyat – Raja Bahrin

KLIK BACA: Najib kena tipu Jho Low – Shafee

Meskipun banyak negara di dunia telah menandatangani ICERD, namun perlu difahami bahawa Malaysia adalah unik kerana ia sebuah negara berbilang kaum dan hak-hak istimewa orang-orang Melayu serta kedudukan Bumiputera sudah pun termaktub dalam Perlembagaan tanpa menimbulkan apa-apa masalah.

Bahkan ICERD, kalau pun ditandatangani, tidak sama sekali mengatasi kedudukan Perlembagaan yang merupakan tunjang kepada negara.

Selagi Perlembagaan negara kekal, kedudukan orang Melayu dan Bumiputera juga akan kekal.

UMNO dan Pas bukan tidak sedar hal itu, tetapi kerana ingin meraih untung politik, mereka terus juga memainkan isu itu. Maklumlah, kedua-dua parti itu sudah “bercantum” sebagai pembangkang sekarang ini.

Apabila keadaan nampaknya berlarutan, ramai yang mengharapkan kerajaan pimpinan Tun Mahathir Mohamad agar bertindak lebih tegas agar isu ICERD ini tidak terus berlarutan.

Kenyataan beliau sebelum ini yang mengatakan terdapat beberapa peruntukan dalam ICERD tidak sesuai dengan negara kita nampaknya masih tidak memadai untuk menghentikan isu tersebut daripada terus dimainkan.

Harapan itu akhirnya muncul hari ini apabila Tun Mahathir, ketika menghadiri Persidangan APEC di Papua New Guniea, dengan tegas menyatakan adalah mustahil untuk melaksanakan ICERD yang menuntut penghapusan diskriminasi kaum di Malaysia.

Katanya, perlaksanaan ICERD memerlukan pindaan kepada Perlembagaan Persekutuan di mana untuk memindanya perlukan sokongan dua pertiga di Parlimen.

Dengan penegasan Tun Mahathir berkenaan ICERD itu yang dilakukannya di hadapan masyarakat antarabangsa ketika Sidang APEC dan bukannya di Pasir Salak, Bagan Datuk atau Marang, Terengganu, tentunya dengan mudah dan jelas difahami bahawa Malaysia tidak akan menandatangani konvensyen PBB itu.

Kalau sudah mustahil untuk dilaksana, bererti tidak guna atau tiada keperluan untuk negara kita menandatanganinya.

Maknanya, isu ICERD ini sudah boleh dianggap selesai dan tidak perlu dipanjangkan lagi berikutan kenyataan Tun Mahathir itu.

Cumanya, bagaimana dengan UMNO dan Pas, masih mahukah mereka meneruskan perhimpunan membantah ICERD pada 8 Disember depan?

Berita berkaitan: PAS-Umno tidak beritahu perkara sebenar ICERD kepada rakyat – Raja Bahrin

DIKEMASKINI: Rusuhan ICERD jika Zahid cetus masalah, kata Dr Mahathir

KLIK BACA: Najib kena tipu Jho Low – Shafee

KLIK BACA: ‘Datuk Seri’ Dr Dzulkefly sombongnya tiada kompromi hisap rokok

KLIK BACA: Wahai Tun Mahathir, maafkanlah Najib dan Rosmah berdamailah

KLIK BACA: Anwar kawan saya tak dapat jadi PM, rakyat akan bangun, kata Zahid

KLIK BACA: Najib bantai PH, Petronas dijarah kerana negara kekurangan hasil

KLIK BACA: Khairuddin lepas geram pada Najib bercakap macam tok imam masjid

KLIK BACA: Beri Melayu lesen jual arak kasino – Zaid Ibrahim bengong!

Now You Know Dont Say Thank - Comment & Share