Pemimpin PAS dilihat cuba berbaik-baik dengan MCA selepas Umno bagi memenangi PRK susulan kalah teruk PRU14. – Foto Malaysiakini BM

oleh Shahbudin Husin

Sejak berkawan mesra dengan UMNO (kata Pas belum kahwin lagi), parti itu nampaknya maju setapak lagi dari segi langkah politiknya.

Jika sebelum ini mereka sepentas dengan UMNO, kali ini ia melakukan perkara yang sama dengan MCA pula, walaupun parti itu kuat dan gigih menentang undang-undang hudud serta RUU355.

MCA, selain MIC, adalah dua rakan kongsi yang masih setia bersama UMNO dalam BN.

Pas memulakan langkah itu dalam kempen pilihanraya kecil Balakong, malam tadi dengan kemunculan Setiausaha Agungnya, Takiyuddin Hassan di pentas MCA.

Beliau juga kemudiannya dilaporkan berbual-bual dengan Presiden MCA, Liow Tiong Lai dan Senator Ti Lian Ker yang merupakan antara pengkritik paling keras terhadap Pas selama ini.

Bagaimanapun, Timbalan Presiden MCA, Wee Ka Siong yang ditemui pemberita selepas itu dipetik Malaysiakini memberitahu kehadiran Takiyuddin adalah tanpa diundang.

Maknanya apa?

Maknanya, hanya Pas yang terhegeh-hegeh nak berbaik dan berkawan dengan MCA, tetapi parti Cina itu tidak pun ghairah untuk berbuat perkara yang sama.

Adakah MCA datang berkempen di Seri Setia?

Kahkahkah… – ShahbudinHusin

Foto kredit Syarul Ema

Ibnu Rushd atau nama penuhnya Abu Walid Muhammad Ibnu Ahmad (lahir 1126M dan meninggal dunia 1198M) adalah ahli falsafah, perubatan, matematik, teologi, ahli fekah mazhab Maliki, astronomi, ahli geografi dan juga saintis. Beliau dilahirkan di Sepanyol dan meninggal dunia di Maghribi.

Beliau dianggap sebagai salah seorang di antara ahli falsafah yang paling agung pernah dilahirkan dalam sejarah Islam. Pengaruhnya bukan sahaja berkembang luas di Dunia Islam, tetapi juga di kalangan masyarakat Eropah. Di Barat, beliau dikenali sebagai Averroes.

Nota Ana Ghoib: Islam sentiasa selamat tertinggi terpelihara tapi yang tak selamat ahli politik agama yang berebut mahukan kuasa jawatan menggunakan helah tipudaya. – Susunan Berita Mimpi – ΔNΔ GHOIB

KLIK BACA: Sikap bongkak biadab pemimpin UMNO punca BN kalah kepada PH – Daim Zainuddin

KLIK BACA: Rekod pemimpin PAS bebas rasuah pecah, Hadi nak kata apa?

KLIK BACA: SPRM siasat Hishammuddin mungkin terima wang kes ketua perisik

KLIK BACA: Guan Eng bebas, SPRM baru sekarang pulak terkejut?

TERKINI: Najib bakal jadi PM semula ulang sejarah Tun Mahathir

KLIK BACA: Kenapa Najib atau kerajaan BN buat ‘perjanjian bodoh’ dengan China dan Singapura? – Datuk Kadir Jasin

KLIK BACA: Mahathir masuk PAS – Hadi oh Hadi, masalahnya Najib masih bersama Umno!

KLIK BACA: Rahim: Jho Low ranapkan kerjaya Perdana Menteri

Now You Know Dont Say Thank - Comment & Share