Kontroversi yang mengelilingi cincin berlian bernilai RM24 juta yang didakwa dibeli oleh Datin Seri Rosmah Mansor pada tahun 2011 bermula selepas pegawai Jabatan Kastam sengaja membocorkan maklumat mengenai cincin tersebut.

Bekas Pesuruhjaya Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Tan Sri Abu Kassim Mohamed, mendakwa pegawai itu telah membocorkan maklumat mengenai cincin berlian yang dibawa ke Malaysia.

Beliau berkata mereka telah melakukan demikian kerana membalas dendam oleh Datuk Seri Najib Razak tidak mahu campur tangan dan menghentikan SPRM daripada bertindak terhadap sekumpulan pegawai Kastam rasuah.

Abu Kassim mengatakan demikian dalam ucapan di laman perkongsian video YouTube.

Dalam video itu, Abu Kassim boleh didengar memberitahu penontonnya – dipercayai pegawai SPRM, bahawa kesatuan Kastam yang tidak berpuas hati telah bertemu dengannya dan meminta agar SPRM menghentikan penyiasatannya terhadap pegawai kastam rasuah itu.

Beliau berkata apabila dia enggan melayan permintaan mereka, kesatuan itu cuba bertemu Najib tetapi Perdana Menteri (kemudian) enggan bertemu dengan mereka.

“Mereka kemudian membocorkan maklumat mengenai cincin itu untuk membalas dendam terhadap Najib,” katanya.

Abu Kassim berkata tujuannya ialah membalas dendam terhadap perdana menteri kerana membolehkan SPRM mengambil tindakan keras terhadap jabatan kastam, “katanya.

Dalam ucapannya, Abu Kassim juga boleh didengar dengan mengatakan bahawa bukanlah sesuatu yang luar biasa bagi seorang tukang emas untuk menghantar barang-barang mahal itu kepada calon pelanggan untuk dilihat.

“Tidak seperti anda membeli barang kemas sebanyak RM24 atau RM2,400. Jika anda mahu, anda perlu pergi ke Poh Kong atau Habib…pun tak semahal 24 juta.

“Dalam kes ini, cincin itu bernilai RM24 juta … Habib akan datang kepada anda kerana hanya terdapat kira-kira 100 orang di dunia ini yang mampu membeli cincin itu,” katanya.

Abu Kassim berkata semasa siasatan SPRM, beliau memanggil Najib di London dan bertanya sama ada beliau telah membeli cincin itu namum beliau hanya tergelak dan menafikannya dan berkata ia dihantar cincin itu untuk tujuan tontonan sahaja.

Sementara itu, Malaysiakini melaporkan bahawa bekas pegawai kerajaan yang menghadiri majlis di mana Abu Kassim bercakap, mengesahkan bahawa video tersebut sahih dan ucapan itu dibuat kepada pegawai SPRM sebelum siasatan mengenai 1MDB bermula.

Pada masa itu, tidak ada kes rasuah yang melibatkan berlian kerana ia telah dikembalikan kepada tukang emas.

“Apabila dia (Abu Kassim) mengetahui kebenaran tentang 1MDB selepas ditunjukkan oleh Jabatan Kehakiman Jabatan AS dan bukti FBI dalam kes 1MDB, dia ingin meneruskan kes itu. Tetapi pada masa itu, keadaan tidak kondusif dan itulah sebabnya dia meminta persaraan awal pada tahun 2016, ” kata Malaysiakini memetik sumber itu sebagai berkata.

Untuk rekod , Tan Sri Abu Kassim Mohamed telah dilantik oleh Perdana Menteri Tun Dr Mahathir sebagai Ketua Pengarah Pusat Governans, Integriti dan Anti Rasuah Nasional (GIACC) di Jabatan Perdana Menteri. – Majalah Review Malaysia

KLIK BACA: Lojikkah simpan barang kemas berjuta ringgit di rumah anak Rosmah? 

KLIK BACA: KJ – Jho Low kau balik Malaysia baru Umno boleh bergerak

KLIK BACA: Dr Mahathir mahu rampas jet Jho Low yang ditahan di Singapura selepas Equanimity

KLIK BACA: Tun Mahathir: Kapal Equanimity Jho Low beli guna duit curi 1MDB kini milik kita

KLIK BACA: Curi di Pejabat Perdana Menteri, mungkin hanya berlaku di Malaysia

KLIK BACA: Doa nasihat untuk Najib dan Rosmah yang serba tak tahu – Ana Ghoib

KLIK BACA: Perbicaraan Najib catat sejarah prosiding jenayah paling besar di Malaysia – Kadir Jasin

KLIK BACA: Mahathir marah projek kereta letrik gagal, kata Najib

Now You Know Dont Say Thank - Comment & Share