Pegawai Polis Diraja Malaysia Jabatan Siasatan Jenayah Komersial menunjukkan gambar bukti barangan mewah yang dirampas dari kediaman yang dikaitkan dengan Najib Razak. — Foto ihsan The Malaysian Insight

Datuk Seri Najib Razak mendakwa pihak berkuasa menambah nilai pasaran RM1.1 bilion barangan mewah yang dirampas daripada keluarganya demi dendam politik.

Bekas perdana menteri itu berkata keluarganya kekal dengan pendirian bahawa kebanyakan barangan yang dirampas polis merupakan hadiah daripada kawan, pemimpin luar malah kerabat diraja dan sesetengah barangan itu juga dimiliki saudara mara atau pihak ketiga.

“Sama dengan melonjakkan hutang negara, penambahan kuantiti dan nilai barangan yang dirampas serta sidang media dibuat untuk dendam dan serangan politik kepada keluarga saya,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Najib berkata hadiah yang dikatakan kepada keluarganya adalah untuk pelbagai majlis, termasuk lawatan rasmi dan acara keluarga seperti hari lahir, ulang tahun, majlis perkahwinan dan pertunangan dan kini pihak ketiga yang memiliki beberapa barangan yang disita kini telah memulakan proses perundangan untuk menuntut mereka dari pihak polis.

“Memandangkan sebahagian besar barangan itu adalah hadiah yang terkumpul selama beberapa dekad, keluarga tidak menyedari.

“Sebarang penilaian berdasarkan harga runcit dan pada harga semasa akan menjadi tidak realistik, mungkin terlalu tinggi dan akan memberikan gambaran yang sangat menyimpang kerana barang-barang ini diterima sebagai hadiah sepanjang tempoh beberapa dekad,” katanya.

Najib menyebut contoh sebagai kenyataan polis bahawa jam tangan paling mahal yang disita adalah Rolex Daytona bernilai RM3.4 juta, mendakwa bahawa polis tidak menyebut fakta-fakta penting mengenai asal barang itu.

Item yang dirujuk oleh polis itu kelihatan sebagai hadiah baru-baru ini bersama beberapa barang berharga lain yang diberikan oleh Menteri Dalam Negeri, yang juga putera negara Timur Tengah yang melawat Malaysia pada Mac tahun ini. Polis juga sepatutnya menyatakan bahawa item ini bersama dengan beberapa yang lain terkandung dalam kotak dengan lambang diraja negara asing. Fakta ini sepatutnya tidak ditinggalkan, “katanya.

“Kami juga menegaskan bahawa banyak perkara yang disita terkandung di dalam kotak yang dilabelkan oleh anggota kakitangan dengan keterangan, foto, tarikh hadiah dan identiti orang yang memberi hadiah itu,” katanya.

Nota Ana Ghoib: Polis tidak berpolitik yang pastinya. Najib sebelum ini hanya merungut tentang kasut cucu dan baju perkahwinan anak dirampas polis atau coklat di peti sejuk dimakan anggota polis.

Amar Singh sendiri dilaporkan Malaysiakini menyoal ‘Najib mahu apa lagi’ kerana senarai barang rampasan sudah diserahkan kepada beliau.

Berkenaan nilai barang ditokok tambah oleh pakar yang diundang polis kerana dendam politik apakah Najib tidak tahu emas lama meningkat harga dan beg tangan Hermes Birkin juga merupakan satu pelaburan kerana harganya turut meningkat lebih lama ia disimpan.

Wall Street Journal sebelum ini melaporkan menurut sumber kerajaan Malaysia sedang teliti rekod perbelanjaan Rosmah mungkin juga siapa Roslan Sohari yang didakwa Sarawak Report pernah memasukkan 2 juta ke akaunnya seperti dilapor Malaysiakini. [Baca SINI]

Mungkin hanya rekod perbelanjaan kad kredit Najib dari bank yang menerima dana SRC yang dipercayai diguna Rosmah sahajalah mungkin akan merungkai misteri?

Biarpun hanya satu barang berharga RM1 dibeli menggunakan wang SRC itu sudah dikira dosa besar kerana ia berpunca dari wang dipinjam dari Kumpulan Wang Amanah Pencen. [KWAP].

Firman Allah: Wahai orang-orang yang beriman! Sesungguhnya banyak di antara pendita-pendita dan ahli-ahli agama (Yahudi dan Nasrani) memakan harta orang ramai dengan cara yang salah, dan mereka menghalangi (manusia) dari jalan Allah (agama Islam).

Dan (ingatlah) orang-orang yang menyimpan emas dan perak serta tidak membelanjakannya pada jalan Allah, maka khabarkanlah kepada mereka dengan (balasan) azab seksa yang tidak terperi sakitnya. – (At-Taubah 9:34)

FirmanNya lagi: Neraka itu juga memanggil dan menarik orang yang membelakangi serta berpaling (dari kebenaran), Dan yang mengumpulkan harta kekayaan lalu menyimpannya (tidak membayar zakat). – (Al-Ma’aarij 70:17-18)

Susunan Berita Mimpi – Ana Ghoib | Siapakah menjelang PRU14 yang tergamak berpolitik menghabiskan wang mengiklankan di alam maya dengan gambar dirinya memasuki KAABAH?

DIKEMASKINI: Kerajaan akan jual semua barang kemas, beg dirampas dari Najib – Guan Eng

KLIK BACA: Muhyiddin: RM1 bilion jangan tunggu lama bawa ke muka pengadilan hakimi dan hukum seberat-beratnya

KLIK BACA: Bagaimana jika sekali 2 Presiden Umno Najib dan Zahid baru dipilih didakwa kes 1MDB? 

DIKEMASKINI: Najib jawab rampasan RM1 bilion, dakwa pernah bagi orang Mahathir 10 juta

KLIK VIDEO: Barang kemas, siapa tuduh kau terimalah balasannya nanti, kata Rosmah

KLIK BACA: Shahrizat sedar diri bersara politik hanya selepas Umno hilang kuasa rupanya…

KLIK BACA: Wang dipinjam SRC dari dana pencen dibeku di Switzerland gara-gara 1MDB

Now You Know Dont Say Thank - Comment & Share