Datuk Seri Najib Razak tiba untuk memberi kenyataan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) di Putrajaya pada 24 Mei 2018. – Foto Sinar Harian

Pihak berkuasa Malaysia yang menyiasat dana kerajaan yang dilanda skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB) sedang menimbang mengenakan bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dengan tuduhan pengubahan wang haram dan penyelewengan harta benda, sumber yang akrab dengan perkara itu.

Najib, yang mengasaskan 1MDB pada tahun 2009, adalah subjek pencegahan pengubahan wang haram dan penyelewengan, selepas laporan bahawa berjuta-juta dolar memasuki akaun bank peribadinya dari SRC International bekas anak syarikat 1MDB. Bekas Perdana Menteri secara konsisten menafikan sebarang salah laku berhubung dengan 1MDB.

Najib, 64, mengalami kejutan dalam pilihan raya umum 9 Mei, perubahan pertama kerajaan sejak Malaysia memperoleh kemerdekaan dari Britain pada tahun 1957.

Tun Dr Mahathir Mohamad, yang dipilih sebagai perdana menteri, berjanji akan membawa balik dana yang didakwa dari 1MDB dan menghukum mereka yang bertanggungjawab.

Peguam Negara baru (AG) Malaysia, Tommy Thomas berkata pada hari Selasa pejabatnya sedang mengkaji kemungkinan tindakan jenayah dan sivil, setelah menerima kertas siasatan terhadap 1MDB dari Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

KLIK BACA: Pejabat Putrajaya ditinggalkan bersepah selepas PRU14, kata PM Dr Mahathir

Sumber yang rapat dengan siasatan itu memberitahu Reuters Najib boleh dituduh melakukan penyelewengan harta secara tidak jujur di bawah Kanun Keseksaan Malaysia. Sumbernya enggan dikenal pasti kerana mereka tidak dibenarkan bercakap mengenai perkara itu.

Kesalahan itu membawa hukuman maksimum penjara lima tahun , denda dan sebatan. Walau bagaimanapun, undang-undang melarang lelaki berusia lebih daripada 50 tahun daripada dicambuk.

Apa-apa denda akan diputuskan oleh mahkamah bergantung kepada kesalahan dan jumlah yang disalahgunakan.

Menurut sumber itu, Najib juga mungkin menghadapi caj pengubahan wang haram , yang akan membawa hukuman maksimum penjara 15 tahun dan denda tidak kurang daripada lima kali nilai hasil yang disewakan.

Ia kini terpulang kepada Peguam Negara untuk memutuskan sama ada atau tidak untuk menerima cadangan, memfailkan caj yang berlainan atau meminta siasatan lanjut. AG sebelumnya, Apandi Ali membebaskan Najib dari salah laku berkaitan dengan 1MDB.

SPRM dan pejabat Peguam Negara tidak bertindak balas terhadap permintaan untuk memberi komen.

Jurucakap Najib tidak menjawab permintaan untuk komen. Najib berkata minggu ini bahawa jika dia didakwa atas “alasan politik” dia yakin mahkamah akan mendapati dia tidak bersalah.

1MDB adalah subjek pemeriksaan pencucian wang secara global, termasuk Amerika Syarikat, Switzerland dan Singapura.

Jabatan Kehakiman AS telah mendakwa lebih daripada AS $ 4.5 bilion (RM17.9 bilion) disalahgunakan dari 1MDB, kira-kira US $ 700 juta yang berakhir di akaun bank peribadi Najib.

Polis pada hari Isnin menyerbu satu lagi rumah yang dikaitkan dengan Najib di ibu pejabat pentadbiran Putrajaya, premis terbaru yang perlu dikaji berkaitan dengan siasatan mereka terhadap 1MDB.

Pihak berkuasa merampas beratus-ratus beg tangan mewah dan berpuluh-puluh beg lain yang dipenuhi dengan perhiasan dan kas dalam pencarian awal premis yang dikaitkan dengan Najib.

SPRM minggu ini menyeru empat individu untuk membantu siasatan 1MDB, termasuk pembantunya kepada Jho Low – tokoh utama dalam skandal 1MDB berkait rapat dengan Najib dan keluarganya. – Reuters |  Majalah Review Malaysia – MRM

KLIK BACA: Najib orang senang, dapat benda mudah sebab kewangan okay, kata pengunjung rumah terbuka Raya

KLIK BACA: Pejabat Putrajaya ditinggalkan bersepah selepas PRU14, kata PM Dr Mahathir

KLIK BACA: Rakyat patut berterimakasih kepada Rosmah, penasihat Najib

KLIK BACA: Najib kes sedih ahli politik terputus hubungan dengan rakyat, pengundi

KLIK BACA: Dr Mahathir tolak tawaran Jho Low jumpa SPRM, Polis di Dubai

KLIK BACA: Najib fikir semudah itu mahu tanggung dosa haji 1MDB?

KLIK BACA: Umno perlekeh lawatan Tun M ke Jepun, Malaysia negara koboi?

Now You Know Dont Say Thank - Comment & Share