Orang ramai pelbagai kaum beratur berjabat tangan dengan Tun Dr Mahathir Mohamad semasa rumah terbuka Aidilfitri perdana menteri di Putrajaya 15 Jun 2018. – Foto FMT

PUTRAJAYA – Dianggarkan 80,000 orang melawat rumah terbuka kerajaan di kediaman rasmi Sri Perdana Perdana Tun Dr Mahathir Mohamad, yang berakhir pada 4.30 petang semalam.

Dr Mahathir, yang diiringi isteri Tun Dr Siti Hasmah dan ahli Kabinetnya, berjabat tangan dengan beribu-ribu pengunjung semasa sesi bertemu dan berbual yang berlangsung selama tiga jam.

“Saya berjabat tangan 55,000 orang hari ini; Saya takut tangan saya akan menjadi sempit,” kata Dr Mahathir.

PM juga melahirkan rasa gembira apabila melihat ramai orang berbilang budaya yang muncul di rumah terbuka kerajaan pertama yang dianjurkan oleh pentadbiran Pakatan Harapan baru.

Tun Dr Mahathir Mohamad berkata kebanyakan hadirin yang bersalaman dengannya hari ini mengucapkan ‘terima kasih’ dan ‘I love you’ kepadanya kerana menyelamatkan Malaysia daripada pemerintahan terdahulu.

“Ramai daripada mereka ucap terima kasih kerana menyelamatkan negara kita. Bukanlah saya seorang yang berjaya menumpaskan pemerintahan terdahulu (tetapi ia kerjasama semua).

“Mereka yang hadir hari ini memberi sokongan kuat kepada kami sehingga walau apa pun rintangan oleh pemerintah dahulu, mereka tidak berjaya selamatkan diri mereka.

“Inilah demokrasi. Demokrasi bermakna bahawa rakyat bebas untuk memilih kerajaan mereka, jika mereka dapati kerajaan itu sudah usang dan tidak sesuai lagi hanya dengan mengundi kita dapat tukar kerajaan di negara kita.

“Kita tidak perlu keganasan, peperangan atau permusuhan antara rakyat dengan pemerintah apabila pemerintah sedar bahawa rakyat sudah tidak lagi nak mereka, adalah baik mereka mengambil berat mengenai pandangan rakyat,” katanya ketika berucap di hadapan hadirin yang hadir lapor Berita Harian.

Katanya, dengan adanya perpaduan di kalangan semua kaum, insya-Allah negara kita akan menjadi aman.

“Dalam keamanan ini, dapatlah pulih semula negara kita ini dan kita dapat selesaikan masalah hutang yang berbilion -bilion yang dilakukan oleh pemerintah dahulu.

“Dengan kerjasama rakyat, keamanan dan keselamatan negara kita akan dapat kami pulihkan supaya semua rakyat pelbagai kaum akan hidup harmoni dan tidak tertekan dengan kezaliman kerajaan, insya-Allah.

“Inilah hasrat kerajaan Pakatan Harapan. Mudah-mudahan kami akan dapat tunaikan janji kami kepada rakyat.

“Terima kasih kerana ramai daripada rakyat yang menyatakan sokongan mereka malah ada yang berkata ‘I love you’. Kita tidak bagi sepanduk tertulis, I love PM tetapi semasa mereka bersalam, mereka katakan ‘I love you’, terima kasih mereka,” katanya.

Hadir sama memeriahkan rumah terbuka berkenaan termasuk isteri Perdana Menteri, Tun Dr Siti Hasmah Mohd Ali; Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dan Ketua Umum Pakatan Harapan, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Selain itu, antara anggota Kabinet yang hadir termasuk Menteri Dalam Negeri, Tan Sri Muhyiddin Yassin; Menteri Hal Ehwal Ekonomi, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali; Menteri Pendidikan, Dr Maszlee Malik; Menteri Kewangan, Lim Guan Eng; Menteri Pertahanan, Mohamad Sabu dan Menteri Pengangkutan, Anthony Loke Siew Fook.

KLIK BACA: Najib mungkin dituduh gubah wang haram dan salah guna harta – Reuters

KLIK BACA: Rakyat patut berterimakasih kepada Rosmah, penasihat Najib

DIKEMASKINI: Dr Mahathir kata salam 55 ribu orang, tiada lagi sepanduk I Love PM

KLIK BACA: Najib kes sedih ahli politik terputus hubungan dengan rakyat, pengundi

KLIK BACA: Dr Mahathir tolak tawaran Jho Low jumpa SPRM, Polis di Dubai

KLIK BACA: Najib fikir semudah itu mahu tanggung dosa haji 1MDB?

KLIK BACA: Umno perlekeh lawatan Tun M ke Jepun, Malaysia negara koboi?

Now You Know Dont Say Thank - Comment & Share