PENGENALAN BANGSA DAN AGAMA ALAWI atau NUSAIRY SYRIA

[pullquote_left]Ana ghoib teringat kes imam syiah ini guna spotlight tersembunyi dalam kereta untuk tunjuk wajah mereka bercahaya menipu pengikutnya.

Sama kes dengan sami Saibaba di India yg boleh mengeluarkan tepung dari tangannya walhal dia diberi envelope derma yg tersembunyi paket tepung oleh pengikutnya.[/pullquote_left]Di Jabal al-Nusayriyah, banjaran gunung di utara-barat Syria yang menghadap ke Laut Mediterranean, masyarakat Alawi  telah mengekalkan dirinya selama lebih seribu tahun, penampilan ideologi yg garang bergantung kepada agama rahsia syncretistic. Alawis terselamat sebagai kumpulan yang berbeza di sebalik penganiayaan berulang dan ancaman kepupusan oleh majoriti Sunni dan raja-raja yang mengaggap mereka orang-orang kafir dan bidaah yang tidak layak untuk status agama yang dilindungi.

Juga dikenali sebagai Syiah, mereka berbahasa Arab dalam masyarakat etno-agama, yang juga tinggal di wilayah Latakiah Syria dan di daerah-daerah bersebelahan utara Lebanon dan selatan Turki. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini Alawis banyak ‘telah berpindah ke bandar-bandar besar Syria. Sebilangan kecil masih hidup di Wadi al-Taym selatan Gunung Hermon.

Di seluruh dunia bilangan mereka 2.2 juta orang, yang mana 1.6 juta tinggal di Syria di mana mereka merupakan 13% daripada penduduk dan kumpulan minoriti terbesar. Kumpulan yang kedua terbesar adalah  di selatan Turki (0.5 juta), di mana mereka dikenali sebagai Alevis.

Agama mereka adalah rahsia dan seolah-olah menjadi campuran syncretistic melampaui ajaran  Syiah , unsur-unsur pagan, gnostik dan Kristian purba. Mereka kadang-kadang dikelaskan sebagai satu cabang Syiah Dua Belas, tetapi sebenarnya agama mereka bebas. Mereka menolak Al Quran dan menerima Kitab al-Majmu sebagai rujukan. Mereka tidak memelihara lima rukun Islam, menolak hari kebangkitan dan mereka tidak mempunyai masjid tetapi bertemu di rumah-rumah persendirian untuk amalan agama mereka. Perayaan mereka termasuk hari raya Parsi dan Kristian. Mereka mempunyai satu majlis yang sama dengan massa Kristian dan percaya dalam manifestasi trinitarian Tuhan.

Mereka membuat masjid kerana mahu diterima sebagai kelompok Islam menurut pendedahan Taqiyya atau akujanji rahsia mereka. Mereka juga menghalalkan arak dalam agama mereka. [dalam perang Syria terkini mereka meruntuhkan menara masjid Umayyad kuno yg dipelihara Unesco sebagai banggunan dan tapak warisan dunia juga mereka memusnahkan masjid lama Umar Al Khattab]

Satu pendedahan perbuatan syirik terang-terangan oleh agama syiah Alawi. Ia adalah pemujaan terhadap keluarga Assad yang telah diberikan naugan dan kepimpinan terhadap Syria oleh barat di bawah Presiden Eisenhower.

Sejarah Bangsa Alawi

Alawis adalah kaum puak (dibahagikan kepada empat suku utama) dengan masyarakat tertutup. Mereka melihat diri mereka sebagai dianiaya dan dibenci orang, yang sebenarnya adalah orang-orang yang dipilih Allah, satu-satunya telah melihat cahaya dalam dunia kegelapan.

Musuh terburuk mereka adalah majoriti Sunni yang yang menganiaya mereka  sepanjang zaman kerana mereka dilabelkan sebagai bidaah dan orang-orang kafir. Kisah-kisah penderitaan mereka yang disebar  dari satu generasi ke generasi mewujudkan kebencian terpendam bagi Sunni.

Untuk berabad mereka telah di pinggir masyarakat Syria dalam keadaan tertekan kemiskinan yang memaksa sesetengah keluarga untuk menjual anak-anak perempuan mereka ke dalam perhambaan kepada kaya keluarga Sunni di bandar-bandar. Mereka kebanyakannya adalah petani yang bercucuk tanam  anggur, gandum, tembakau dan kapas di kawasan bukit.

Alawis berkuasa di Syria pada tahun 1960 berikutan beberapa siri pergolakan politik. Pada tahun 1971 Hafez Assad, seorang ‘Alawi, telah dicalonkan Presiden Syria dan telah berkuasa sejak itu, memberi’ Alawis kuasa yang lebih daripada mereka yang pernah ada sebelum ini. Banyak dasar, terutama pakatan dengan Syiah Iran, hanya boleh difahami apabila kita menyedari latar belakang syiah Alawi beliau.

Iman Kaum Syiah Alawi 

Kepercayaan dalam penjelmaan.  Syiah Alawi percaya bahawa Ali adalah Allah dalam bentuk daging. Ali dalam Muhammad dicipta dari semangat, dan Muhammad mencipta Salman Al Farisi seorang sahabat nabi yg berbangsa Iran disalah anggap sebagai imam syiah.

Ketiga-tiga bentuk Trinity di mana Ali yang digambarkan sebagai ‘bermakna’, Muhammad ialah ‘nama’ dan Salman adalah ‘pintu’.
Penolakan mereka kepada Al-Quran dan semua bentuk doa yang dikaitkan dengan tradisi Sunni. Semua ajaran Islam boleh ditafsirkan rohani dan oleh itu tidak perlu diambil secara literal.
Syiah percaya dalam penjelmaan hidup semula. Mereka boleh mati hidup semula menjadi syiah alawi atau jika kurang beragama menjadi kristian dan yang kafir dikalangan fahaman mereka hidup semual dalam bentuk binatang. Setelah melalui 7 kali kematian dan hidup semula mereka akn hidup disisi Ali dikalangan bintang dilangit.

Bertentangan dengan kepercayaan Islam, Syiah Alawi mendakwa bahawa wanita tidak mempunyai jiwa dan oleh itu, tidak ada keperluan untuk menjelaskan rahsia doktrin alawi kepada wanita.
Syiah mempunyai pemimpin agama tersendiri, yang dipanggil imam sheikhs. Ini shaikhs dipercayai akan dikurniakan dengan sejenis kuasa ilahi. Salah satu tugas Shaikh adalah untuk membawa agama dan lain-lain bentuk majlis. Syiah mempunyai perayaan dan mereka menyambut Krismas dan Easter juga hari peringatan agama Zoroastarian pemuja bintang yg khas di mana mereka meraikan ulang tahun angka suci mereka.
Pada usia 19 Syiah menjalani upacara inisiasi di mana mereka mula belajar beberapa rahsia mazhab.

Malaysian Review Dalam Teologi Baca lanjut lebih lengkap sini Discovering Islam

Sebahagian daripada akujanji Taqqiyya mereka adalah untuk menerima pakai amalan Islam zahir sahaja seperti yang dijelaskan oleh penganut Alawi:

“Kami diterima sebagai orang Islam kerana kita telah bekerja keras untuk diterima. Kami telah meniru  Sunni. Beberapa Alawis menutup rambut mereka dan memakai tudung, sama ada atas sebab-sebab peribadi atau apabila mereka berkahwin dengan Sunni.

Kami tidak makan babi, dan walaupun yang kita memang makan, kita tidak makan di hadapan orang ramai. Kita berpuasa – atau kita berpura-pura berpuasa;. daripada menghormati orang lain, kita tidak makan di hadapan mereka semasa Ramadan. Kami telah membina masjid-masjid di bandar-bandar utama.  Beberapa Alawis pergi ke solat Jumaat dan Haji.

Datuk saya adalah seorang shaiykh moden yang menggalakkan semua orang untuk berdoa di masjid di Jable. Yayasan kebajikan yang ditubuhkan dan dikendalikan oleh Jamil al-Asad (abang kepada bekas Presiden Hafiz al-Assad) dengan sumbangan kewangan beratus-ratus Alawis pergi haji, dan wanita yang bekerja untuk organisasi perlu memakai hijab.

Hafiz al-Asad berdoa di Masjid dan berpuasa. Apabila ibu dan anaknya meninggal dunia, dia berdoa untuk mereka di dalam Masjid. beliau membina masjid Na’isa di Qardaha, kampungnya, dengan nama ibunya. Semua perkara-perkara ini adalah bukti kepada Sunni yang kita berusaha keras untuk menjadi sebahagian daripada Islam dan seperti Sunni. Mereka menerimanya. kita telah berjaya.” DI


Tolong Komen & Share