Pemilik AirAsia, Tony Fernandes bercakap mengenai aksi publisiti beliau dengan bekas Perdana Menteri Najib.

Dalam video yang disiarkan di laman Facebooknya awal petang ini, beliau menjelaskan motifnya.

“Saya tergelincir, ia tidak betul, saya akan menyesal selama-lamanya.”, kata Tony Fernandes.

Ramai yang telah bertindak balas dengan rasa tidak senonoh dan marah kerana dia memihak dan menunjukkan sokongan kepada kerajaan Barisan Nasional sebelum ini.

Dia mula menyebut bagaimana Air Asia berada dalam industri yang sangat terkawal, di mana hampir semuanya memerlukan kelulusan dari kerajaan.

Dia kemudian meletakkan keputusannya kepada dua tekanan utama dari kerajaan Barisan Nasional.

Apabila Tan Sri Rafidah mula menjadi lebih vokal terhadap kerajaan dan sokongannya terhadap Pakatan Harapan, beliau diarahkan untuk menggugurkannya sebagai pengerusi AirAsia X.

Dia berada di bawah tekanan yang kuat bagaimanapun, beliau mendakwa tegas dan langsung tidak menyatakan pun kepada Rafidah desakan beliau disingkirkan sebagai pengerusi AirAsiax.

Tekanan kedua ialah, membatalkan penerbangan tambahan yang membawa rakyat untuk pulang mengundi.

Apabila musim pilihan raya semakin hampir, rakyat telah mula meminta lebih banyak penerbangan tambang rendah supaya mereka boleh pulang mengundi.

Sebagai respon AirAsia termasuk 120 penerbangan tambahan, di atas jumlah biasa mereka, yang akan membawa 26,000 orang. Mereka juga mengurangkan harga tiket kepada RM99 untuk penerbangan di semenanjung, dan RM129 ke penerbangan ke Malaysia Timur.

Bagaimanapun apabila kerajaan mendapat tahu bahawa mereka mengangkut lebih banyak pengundi, dalam tempoh 24 jam dia dipanggil oleh Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (MAVCOM) dan diberitahu untuk membatalkan penerbangan itu.

Setelah mendapatkan tekanan, beliau percaya langkah yang betul adalah untuk membuat video neutral dan faktual dengan harapan ia akan menghiburkan kerajaan dan melindungi pekerjaan kakitangan.

Dalam video itu, dia berkata; “Ia adalah satu keputusan yang dibuat dalam usaha untuk melindungi bayi (AirAsia) yang memberi banyak perhatian kepada rakyat Malaysia.

Ini adalah bayi saya yang telah kami bina. Bukan bayi yang didorong oleh keuntungan, bukan dengan poket saya. IIa adalah bayi yang saya bangga.”

Tony telah berjanji untuk memberikan 150% tumpuan kepada AirAsia pada masa akan datang, dan berharap untuk mendapatkan kembali penghormatan dan kemafaan rakyat kerana kesilapannya. – Majalah Review Malaysia – MRM

KLIK BACA: Tony AirAsia jadi mangsa kerana tolak peletakan jawatan saya – Rafidah

KLIK TERKINI: Dzulkifli Ahmad letak jawatan KP SPRM

KLIK TERKINI: Kerajaan Tun M digesa siasat semula Scorpene dan Razak Baginda

KLIK BACA: Pascal rayu PM Dr Mahathir bantu kes pembunuhan bapanya Hussain Najadi

KLIK BACA: PM Tun Mahathir mesti segera bawa balik Jho Low

KLIK BACA: AG kena ‘bullshit’ dengan PM Mahathir, takkan tak faham-faham lagi?

KLIK BACA: Disekat keluar – Najib bercuti dalam negara, tak pernah dengar? – Ana Ghoib

Now You Know Dont Say Thank - Comment & Share