Anggota keselamatan Palestine memberi penghormatan negara kepada Dr Fadi Mohammed Al Batsh di GAZA. – Foto AFP

JENAZAH Imam Palestin, Dr Fadi Mohammed Al Batsh yang diterbangkan ke Kaherah, Mesir dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) semalam selamat tiba di Gaza, Palestin, pada 10.40 malam tadi waktu Malaysia.

Difahamkan, jenazah Allahyarham diterbangkan ke Kaherah dengan menaiki pesawat Saudi Arabian Airlines pada 7.30 malam tadi sebelum dibawa ke Gaza menggunakan jalan darat.

Ketua Pegawai Ekssekutif, Humanitarian Care Malaysia (MyCare), Kamarul Zaman Shaharul Anwar berkata, perjalanan membawa jenazah Fadi itu mengambil masa kira-kira 12 jam untuk sampai ke destinasi setelah tiba di Kaherah, Mesir 10 pagi semalam.

“Syukur, perjalanan membawa jenazah Allahyarham bersama isteri dan anak-anak selamat sampai… setiba di sana, seluruh keluarga Fadi datang menyambut jenazah di kampungnya,” katanya.

Allahyarham meninggalkan seorang isteri, Enas Albatsh, 31 dan dua anak perempuan, Doaa, 6, Aseel, 4 dan seorang anak lelaki, Mohamad, yang berusia setahun.

Dalam pada itu, seorang sukarelawan MyCare yang ditugaskan menemani jenazah dan keluarga, Farisul Islam menceritakan detik sedih ketika perjalanan menuju Gaza, antaranya apabila anak-anak arwah sering bertanya mengenai arwah sepanjang perjalanan dan tidak mengetahui perkara yang terjadi.

“Anak-anak arwah sering bertanya di mana ayah mereka dan sepanjang perjalanan menuju ke Gaza, anak bongsu arwah, Muhammad, tidur di dakapan saya dan juga seorang penumpang lelaki yang menaiki penerbangan yang sama kerana rindukan ayahnya.

“Ia mungkin disebabkan Muhammad tidak mengetahui ayahnya telah syahid dan menunggunya di Syurga,” katanya.

Sabtu lalu, dalam kejadian kira-kira 6 pagi, Fadi yang juga imam dari Palestin ditembak mati ketika dalam perjalanan menuju ke surau di luar sebuah kondominium di Jalan Gombak, Setapak, untuk menunaikan solat Subuh. – Bernama

KLIK BACABahaya undi BN, harga minyak bakal naik berganda selepas 9 Mei?

KLIK BACA: Kasihan Mahathir – PH guna logo mata lebam – Hadi Awang

KLIK VIDEO: Tun Mahathir jelaskan isu Najib dan negara kepada veteran ATM

KLIK BACA: Suhakam dilarang, kenapa SPR undang pemerhati PRU14 negara sama taraf atau mundur dari Malaysia?

KLIK VIDEO: Tidak boleh tuduh seseorang pencuri kecuali ada bukti, kata Najib

Now You Know Dont Say Thank - Comment & Share