Rafidah Aziz ketika menjadi menteri di dalam gambar menyambut Tun Abdul Razak bapa kepada PM Najib Razak. – Foto dikongsi Nazir Razak di Instagram

Bekas ketua wanita Umno dan menteri kanan Tan Sri Rafidah Aziz yang terkenal dengan sikap tegas dan lantang kini bertikam lidah dengan Ketua Penerangan Umno Tan Sri Annuar Musa serta anggota Majlis Tertinggi Umno Datuk Seri Nazri Aziz.

Annuar semalam menempelak Rafidah – serta seorang lagi bekas menteri Tan Sri Rais Yatim – sebagai bersikap berat sebelah, serta mencurigai motif di sebalik pandangan kritis mereka terhadap kerajaan berkenaan 1MDB dan Jho Low.

“Daripada rungutan mereka, ternyata mereka sudah out of touch dengan urusan pentadbiran dan kerajaan dan kelihatan terikat dengan pendewaan personaliti (personality cult) bos lama, yang juga bos saya dulu,” katanya merujuk kepada Tun Dr Mahathir Mohamad yang kini mengetuai Pakatan Harapan.

Nazri menggelar Rafidah sebagai “mak cik tua yang meroyan kuat sangat”.

“Dia (Rafidah) meroyan kuat sangat, dulu tak dapat bertanding, dia marah. Lepas itu kalah dengan (Tan Sri) Shahrizat (Abdul Jalil). Shahrizat kita harap lepas ini akan jadi menteri balik, jadi dia tak tahan tengok Shahrizat ni.

“Shahrizat menjadi ketua Wanita Umno jauh lebih baik dari Rafidah,” kata Nazri.

Hari ini, Rafidah membalas kecaman Nazri dan Annuar itu yang disiarkan di laman Facebook beliau.

“Hey, kamu berdua Nazri dan Annuar…

Berhenti mengalihkan perhatian rakyat daripada salah laku dan hal-hal mengarut yang menyebabkan kebimbangan mendalam di kalangan rakyat yang berfikir.

Saya langsung tidak mempunyai kepentingan memegang sebarang jawatan dalam mana-mana parti. Apa lagi dalam kerajaan.

Saya menghabiskan masa separuh abad dalam politik.

Kepada Nazri, siapa Shahrizat? Adakah dia wanita yang suaminya masih berhutang kepada rakyat sebanyak hampir suku bilion (ringgit) daripada apa yang dipanggil National Feedlot Corporation?

Who got fed?

Bilakah agaknya rakyat akan mendapat semula wang mereka (yang dipungut kerajaan melalui pelbagai cukai, GST dan fi serta caj lain)?

Tolong tangani masalah-masalah ini. Jangan menyibuk tentang umur saya. Dan jangan sekali-kali persoalkan hak saya untuk bercakap mengenai isu yang menyentuh negara ini.

Saya tak berfikir tentang kamu pun dalam hidup seharian saya.

Tumpukan perhatian untuk membetulkan kesalahan yang sudah berlaku.

Kepada Annuar. Berhentilah mengarut.

Apa yang saya katakan mengenai negara ini adalah hak saya (kecuali kamu yang terasa pedasnya?)

Dan apa yang kamu nak kamu “awaskan”? Adakah kamu Gestapo?

Mengapa tidak diawasi Jho Low dan mereka yang dikaitkan dengan kes-kes jenayah yang disiasat oleh kerajaan-kerajaan asing? Yang memalukan negara ini dan rakyat?

Ingatlah, Allah SWT sentiasa mengawasi semua kamu. Jangan lupa.

Dan untuk makluman saya dah hampir 10 tahun tak bayar yuran Umno. Ketua penerangan tidak semak ke daftar ahli?

Secara teknikal saya tidak lagi (menjadi) ahli Umno. Parti sudah dikotori dan dimalukan oleh mereka yang diamanahkan memimpin.

Nasib Melayu dan bumiputera sudah tidak boleh diharapkan kapada Umno untuk diperjuangkan. Apatah lagi nasib rakyat berbilang kaum.

Hentikan politik jijik mengecam peribadi. Tumpu kepada isu dan masalah negara.

KLIK BACA: Zahid jangan tak tahu – umur panjang lawan kemungkaran lebih baik dari umur pendek seronok dengan kesalahan

KLIK BACA: Dr Mahathir – Malu PM tua, tapi tak malu PM ‘pencuri’

KLIK BACA: Jho Low beli Equanimity guna duit 1MDB bukan Berita Palsu Okay!

KLIK BACA: Dr Mahathir – Inilah warisan peninggalan Najib

KLIK BACA: Kalau undang2 berita palsu sudah ada, Najiblah orang pertama yang patut didakwa!!! – Shahbudin Husin

Now You Know Dont Say Thank - Comment & Share