Kehilangan MH370 terus menjadi misteri terbesar dalam sejarah penerbangan dunia. – Foto The Sun UK

Seorang jurutera warga Australia mendakwa telah menjumpai MH370 menggunakan imej dari NASA dan Google Earth yang menunjukkan lokasi MH370 16km selatan Pulau Round, di utara Mauritius, lapor news.com.au.

Peter McMahon, yang dilaporkan bekerja dalam penyiasatan kapal terbang terhempas lebih 25 tahun itu berkata, kawasan yang dijumpainya itu masih belum dijejak oleh pihak berkuasa selain mengatakan yang orang awam tidak diberitahu mengenai perkara itu.

Lelaki berusia 64 tahun itu mengirim bukti bergambar yang menunjukkan bangkai pesawat itu berada di permukaan laut kepada Australian Transport and Safety Bureau yang berkata mungkin itu adalah pesawat yang hilang itu.

McMahon turut mendakwa yang pegawai Amerika Syarikat menolak untuk mencari di kawasan itu selain cuba menutup “kisah itu” kerana pesawat itu “terdapat kesan tembakan peluru.”

Pada 9 Mac, 2014, MH370 terbang dari Kuala Lumpur menuju Beijing namun kapal terbang itu tiba-tiba hilang dari radar sejam kemudian.

Penerbangan itu dikatakan terbang menuju selatan Lautan Hindi di mana pihak berkuasa telah menjalankan operasi pencarian yang kelihatan seperti tidak berpenghujung.

Kesemua 239 penumpang dan anak kapal Boeing 777 itu diisytiharkan mati. – Agensi | TMI

KLIK BACA: Memalukan sindiran MSNBC rampasan Equanimity akan menyumbang kekayaan Amerika – Datuk Kadir Jasin

KLIK BACA: Saya rasa 1MDB sendiri bogelkan diri sebab tak tahan kepanasan – Hanipa Maidin

Now You Know Dont Say Thank - Comment & Share