Dalam wawancara bersama The Malaysian Insight Tun Dr Mahathir yang kini mengetuai barisan pembangkang Pakatan Harapan ditanya mengenai jasa-jasanya berkata ia terpulang bagaimana rakyat menanggapi sumbangan baktinya. – Foto ihsan The Star

Bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir tokoh utama yang melaksanakan dasar istimewa orang Melayu meletakkan jawatan perdana menteri pada 31 Oktober 2003 mengaku gagal mengubah sikap dan nilai orang Melayu namun mengingatkan kejayaan pentadbirannya meningkatkan profesional seperti doktor, jurutera, pengurus dan usahawan Melayu.

“Apakah saya memburukkan (keadaan) orang Melayu? Saya tolong orang Melayu.

“Yang memburukkan orang Melayu ialah Najib. Tiba-tiba orang Melayu yang dikenali dari Malaysia yang membangun dengan pesat sekarang ini dikenali (di)seluruh dunia sebagai negara yang dipimpin pemimpin yang ada kontroversi.

“Siapa yang buat buruk bagi orang Melayu, saya atau dia?” katanya, merujuk kepada Perdana Menteri Najib Razak.

Ditanya tentang kedudukan orang Melayu sekarang, Dr Mahathir cepat membalas, “lebih buruk”.

“Jadi lebih buruk kerana dapat pemimpin yang mengaku dia Melayu dan mengaku dia kena guna duit, cash is king.

“Yang jadi buruk kepada orang Melayu pasal ada pemimpin macam inilah,” katanya.

Petikan wawancara berkenaan oleh wartawan The Malaysian Insight Amin Iskandar, Noor Azam Shairi, Bede Hong. 

TMI: Ada tidak pemimpin yang boleh ubah sifat dan sikap orang Melayu, seperti yang Tun pernah harapkan muncul suatu masa nanti, selepas Tun minta maaf pada PAU kerana gagal dulu? Apakah pemimpin itu sudah ada?

Dr Mahathir: Jauh daripada ada, bahkan bukan saja tak ada tetapi kemungkinan itu sudah jadi kurang daripada harapan saya. Yang ada ini, kedua-dua pemimpin tak ada idea langsung macam mana nak tukar budaya nilai hidup orang Melayu.

Bagi saya, jaya ataupun tidaknya seseorang, satu kelompok, satu bangsa bergantung kepada budaya iaitu pegangannya kepada nilai hidup. Kalau dia itu utamakan kerja kuat, rajin, dia boleh berjaya. Kalau dia (bersikap) tak apalah, ambil mudah, tak apalah boleh buat esok, dia akan gagal.

S: Apakah muktamad Tun tidak akan berpatah balik menyertai Umno?

Dr. Mahathir: Saya tidak akan balik (kepada Umno). Umno sudah jadi terlalu rosak. Sikapnya sudah berlainan. Ia lebih utamakan kepentingan diri untuk kekayaan. Mereka terlibat dengan rasuah. Ia sudah jadi sebuah parti yang tidak ada prinsip sama sekali, masing-masing nak cari duit dalam parti.

Saya tidak boleh sertai parti ini. Habis terus (sampai ke akar umbi).  Yang mana bersih sikit, sudah keluar.

S: Tun berjuang sekarang untuk jatuhkan Najib atau tolak Umno?

Dr Mahathir: Pada mulanya saya fikir kalau tolak Najib, Umno boleh dipulih. Tetapi Umno tak dapat pulih dah. Semua mereka terlibat rasuah. Pemimpin, ahli cuma nampak duit saja. Hendak duit itu, hendak duit ini… apabila Najib beri duit, terima.

Ini bukan parti yang berjuang untuk agama, bangsa dan tanah air. Ia berjuang untuk kepentingan diri. Saya tidak boleh jadi ahli dalam parti yang semacam ini.

Namanya Umno tetapi prinsip dan perjuangan Umno sudah tidak ada sama sekali. Cuma yang ada dalam Umno sekarang ini orang yang hendak cari makan… lebih daripada makanlah.

Semasa saya jadi perdana menteri ramai juga yang datang jumpa saya dan kata “saya sudah 15 tahun dalam Umno (tapi) tak dapat apa pun”. Saya terangkan you dapat. Anak you dapat scholarship, pergi sekolah, masuk universiti. Jalan kampung ada tar. Kampung semua ada air, ada api, ada sekolah, ada klinik. Tapi dia kata dia tak dapat (untuk dirinya) sendiri. Dia hendak duit.

Inilah pemimpin Umno sekarang ini. Dia bukan berjuang untuk bangsa, untuk agama, untuk negara… tidak. (Dia berjuang) untuk aku dapat duit.

S: Umno yang Tun gambarkan ini tentulah tidak muncul dalam sekelip mata. Tun memimpin Umno selama 22 tahun. Apakah Tun tidak terlibat membentuk Umno jadi seperti apa yang Tun katakan ini?

Dr Mahathir: Ya, saya nampak trend ini. Itu sebab saya kata pada masa saya pun ada ahli dan pemimpin Umno yang kata mereka sudah lama dalam Umno tetapi tak dapat apa pun. Saya terangkan mereka dapat. Kalau tidak pada diri dia pun, pada bangsa dia dapat, maruah bangsa meningkat. Semua ini adalah hasil perjuangan parti. Tetapi apabila Najib take over, tumpuan adalah untuk dapat duit saja. Hendak duit. Hendak jawatan. Hendak gelaran.

Jadi perjuangan (parti) sudah beralih daripada maruah bangsa, ketinggian bangsa kepada aku dapat apa. Ini bukan jiwa Umno lagi. Umno yang ditubuhkan (untuk melawan Malayan Union) tidak berjanji hendak beri apa-apa kepada ahlinya.

S: Bagaimana Umno sekarang pada pandangan Tun?

Dr Mahathir: Ia sudah tidak boleh dibaiki lagi, sudah rosak binasa.

S: Adakah Bersatu ini Umno yang baru? Umno 2.0?

Dr Mahathir: Orang Umno ramai ada dalam Bersatu, memang. Orang ini kecewa dengan perjuangan Umno. Bukan kecewa kerana mereka tak dapat (apa-apa) tetapi kecewa kerana perjuangan Umno sudah tidak lagi sama dengan Umno yang ditubuhkan dulu.

Apabila keluar, ramai daripada mereka terpaksa berkorban. Perniagaan mereka rosak. Hendak pinjam duit dengan bank tak boleh. Macam-macam tekanan mereka kena. Tetapi mereka rela tinggalkan Umno kerana Umno sudah jadi parti rasuah.

S: Tun kata Tun masih ada banyak idea tetapi sekarang Tun tidak lagi bercakap tentang idea. Tun naik turun pentas ceramah bercakap hal yang sama, pasal Najib, pasal 1MDB.

Dr Mahathir: Kalau saya beri idea itu sekarang, orang lain dapatlah. – Sumber ihsan The Malaysian Insight

KLIK BACA: Rafidah marah Siti Hasmah disiasat, bidas sampai tahap mana negara mahu dihina

KLIK BACA: Penyokong Zahid juga boleh lakukan undi rosak jika mahu beliau jadi PM

KLIK BACA: “Disoal siasat bukan Siti Hasmah beli barang kemas guna duit pembayar cukai” – Syed Saddiq

KLIK BACA: Bergambar depan Kaabah tapi rasuah ‘tahap gaban’, kata Mukhriz

KLIK BACA: Kenapa Najib, Hisham tak tahu akibat perang Yaman basah darah Islam, soal Raja Bahrin

KLIK BACA: Dulu PAS bela Najib dan Umno, terlepas peluang bela TH, MARA dan Felda – Raja Bahrin

KLIK BACA: Najib bantai PH, Petronas dijarah

Now You Know Dont Say Thank - Comment & Share