[pullquote_left]Ana Ghoib: Spt kes di Sudan perang tiada senjata boleh membuat seorang tentera menjadi gila tetapi di Syria terlalu banyak senjata perang itu sendiri menggila.

Yang mengipas api permusuhan broker senjata dan syaitahn yg tidak kelihatan. Tipuan syaithan yg terbesar bila ia berkata:  ‘Aku Tiada’ salam mrm[/pullquote_left]Lama selepas demonstrasi awal pada bulan Mac 2011 yang membawa kepada permulaan pemberontakan terhadap kerajaan Presiden Bashar al-Assad, perang saudara Syria masih diperjuangkan. Konflik sengit tidak menunjukkan tanda-tanda perlahan dua tahun selepas Assad cuba untuk bertindak keras ganas pada demonstrasi dan yang memulakan pemberontakan ganas. Dan ia adalah semua yang dirakam melalui kamera daripada telefon pintar iphone Apple.

Salah satu perkembangan yang asing perang saudara di Syria adalah jumlah  video yang dikongsi di laman web video media sosial seperti YouTube War Video.  Dan tidak seperti tentera profesional yang sering berusaha untuk menyimpan video seperti ini supaya dilindungi, sifat pemberontak Syria membolehkan rakaman yang mengalir keluar dan mereka bersaing sesama mereka menunjukkan keganasan propganda perang menurut apa yg dilapor wartawan Times dalam berita videonya. Berikut adalah enam daripada video yang paling menarik dari konflik berdarah Syria atau Suriah kata Indonesia.

Amaran: video berikut mengandungi keganasan dan boleh mengganggu kepada beberapa pihak. Saya juga tidak mencadangkan anda membuka mereka di dalam kelas atau di tempat kerja.

1. Jangan merakam gambar kereta kebal  apabila ia melihat tepat pada anda.

Ini video yang luar biasa menunjukkan bahaya berjuang dan penggambaran dalam zon perang. Semoga jurukamera bebas itu bernasib baik.

2. Apabila anda berada dalam zon perang, jangan lupa untuk tundukkan kepala.

Orang-orang yang mengendalikan senjata anti-pesawat sangat bernasib baik kerana hanya beberapa inci mengenai mereka.

3. Tentera Pembebasan Syria FSA mempunyai beberapa senjata berat nampaknya.

Kenderaan perisai dalam video ini adalah Gvozdika 2S1, kenderaan meriam sendiri dengan senjata 122mm satu pusingan. Kira-kira 400 buah dianggarkan beroperasi di Syria sebelum bermulanya konflik, jadi video ini menunjukkan bahawa pemberontak telah mempunyai beberapa kejayaan dalam menggunakan semula peralatan daripada pemaling tadah tentera atau menangkap ia dari unit-unit tentera yang bermusuhan.

4. Ini adalah bagaimana anda melawan kereta yang tidak mempunyai sokongan infantri.

Pada kira-kira 1:15 dalam video ini adalah beberapa rakaman yang luar biasa daripada prajurit. Kawalan Assad ini banyak kepada ruang udara dan kemahiran pemberontak dalam serangan hendap bermakna bahawa kereta perisai seperti tangki mesti beroperasi dengan berhati-hati atau risiko kemusnahan yang mudah.

5. Para pemberontak Syria mungkin menggunakan senjata Barat.

Pelancar roket digunakan dalam video adalah buatan Croatia  Rak-12. Jika benar ia akan menandakan satu skema luas dalam konflik itu, sebagai rasa sokongan yang lebih rahsia negara luar.

6. Para pemberontak Syria telah menjadi sangat baik pada serangan hendap.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=V2hkaERcHmY

Secara keseluruhan, video Perang Saudara Syria menyediakan kita melihat peribadi menarik ke dalam konflik yang boleh kelihatan kering apabila hanya membaca dalam berita. Malangnya, ia kelihatan seolah-olah  masa  lama lagi apabila video ini berhenti dimuat naik ke YouTube.

Kredit Gambar Sumber Policymic: Wikimedia Commons

Tolong Komen & Share