Peguam Negara AS Jeff Sessions mendedahkan fakta tersebut di ‘Global Forum on Asset Recovery’ dan menyebutnya pada minit 4.26. – Foto AFP

Malaysia mendakwa tiada wang yang hilang dalam skandal 1MDB namun Jabatan Peguam Negara Amerika Syarikat di bawah pentadbiran Presiden Donald Trump mengatakan ia “menahan” aset bernilai AS$3.5 bilion daripada dana pelaburan negara yang dimulakan Perdana Menteri Najib Razak tersebut.

“Sebagai contoh, hampir separuh daripada AS$3.5 bilion hasil rasuah yang kami tahan adalah berkaitan dengan hanya satu tindakan penguatkuasaan.

“Tindakan itu mempunyai kaitan dengan dana kekayaan Malaysia yang dikenali sebagai 1MDB. 1MDB diwujudkan oleh kerajaan Malaysia untuk menggalakkan pembangunan ekonomi jangka panjang demi kepentingan rakyat Malaysia, namun digunakan untuk perbelanjaan mewah [lavish spending]” kata Peguam Negara AS Jeff Sessions pada Global Forum on Asset Recovery pada 4 Disember di AS.

Beliau menggelar skandal 1MDB sebagai “kleptokrasi paling buruk” dan berkata lebih AS$4.5 bilion dana pengubahan wang haram melalui urus niaga yang kompleks oleh beberapa syarikat bayangan dari Switzerland dan Singapura ke Luxembourg dan AS.

“Tetapi pegawai yang didakwa rasuah dan sekutunya dilaporkan menggunakan dana untuk berbelanja mewah: AS$200 juta untuk harta tanah di California Selatan dan New York AS$130 juta dalam hasil seni AS$100 juta dalam label musik Amerika. Termasuk A$265 juta kapal layar. Yang mana keseluruhannya bernilai AS4.5 bilion.”

“Jabatan Kehakiman AS kini berusaha untuk memberikan keadilan kepada semua mangsa skim ini,” katanya. – Majalah Review Malaysia – MRM

KLIK BACA: Hadiah paling berharga Trump kepada Najib sempena PAU 2017

KLIK BACA: Pelik, Mahathir, Anwar penjawat awam tapi Najib bukan?

KLIK BACA: Rosmah, 1MDB cuba batal saman Khairuddin tuntut pulang barang kemas Jho Low

KLIK BACA: Najib tak suka kacau orang penyabar tak macam Mahathir, kata Annuar Musa

KLIK BACA: Pemimpin tidak malu pinjaman bukan diurus Bank Negara tapi bank Yahudi dan terpaksa bayar komisen

DIKEMASKININajib selamat kerana 3 tokoh dikhianati, kata Dr Mahathir

Now You Know Dont Say Thank - Comment & Share