KUALA LUMPUR 27 Okt: Najib Razak hari ini membanggakan bahawa Bajet 2018-nya adalah “ibu kepada semua belanjawan”, tetapi ahli parlimen veteran DAP, Lim Kit Siang berkata ia tidak menangani “ibu semua skandal”, merujuk kepada kontroversi 1MDB.

“Saya sangat kecewa,” kata Ahli Parlimen Gelang Patah, sejam selepas perdana menteri mengakhiri ucapan belanjawannya di Dewan Rakyat.

“Saya tidak pernah mendengar rujukan tunggal mengenai skandal pencucian wang 1MDB berbilang bilion interntional yang semalaman mengubah Malaysia menjadi kleptokrasi global,” katanya lapor Free Malaysia Today.

Lim berkata dengan mendakwa bahawa belanjawan itu adalah yang terbaik dalam sejarah 60 tahun negara, Najib mencadangkan bahawa beliau lebih mampu daripada bapanya, Tun Razak.

Pemimpin DAP itu berkata beliau sudah menjangka perdana menteri membuat “pertahanan penuh skandal 1MDB” dalam ucapan belanjawan hari ini.

Beliau juga menyinggung Najib kerana menggunakan kaitan perjuangan para nabi dan tokoh agama seperti Imam al-Ghazali dan ahli falsafah Indonesia, Prof Dr Hamka.

“Najib sendiri yang sepatutnya merenungkan contoh dan sejarah dari para nabi dan diserlahkan oleh Imam Ghazali dan Bapak Hamka iaitu ‘Apa gunanya menjadi kaya tetapi lemah dalam jiwa’?” soal Lim.

Nota Ana Ghoib: Thoha Putrajaya – Godaan Iblis – Orang yang fasik pun masih ada harapan kerana sikap pemurah dan ikhlas…muslim yang bakhil hati-hati…termasuklah yang menyombong angkuh enggan menurunkan GST. #Bajet2018

Iblis menyukai orang yang bakhil walaupun beriman, kerana sifat bakhil itu sendiri menunjukkan orang itu merasakan harta adalah miliknya dan bukannya amanah dan ujian dari Allah S.w.t.

Diriwayatkan dari Ibnu Abi Dunya, dari Abdullah bin ‘Atiq dia berkata, “Telah bertemu Yahya bin Zakariya dengan Iblis, maka Yahya berkata kepadanya; “Beritahu padaku manusia mana yang paling kamu suka dan manusia mana yang paling kamu benci?”

Iblis berkata; “Manusia yang paling aku sukai ialah orang mu’min yang bakhil, dan yang paling aku benci ialah orang fasiq yang pemurah.”
Yahya berkata; “Kenapa begitu?”

Iblis berkata; “Kerana orang bakhil itu telah memuaskan-ku dengan kebakhilannya, sedangkan orang fasiq yang pemurah, aku khuatir akan dinaikkan oleh Allah kedermawanan-nya dan diterimanya, kemudian diberi kurniaan.”

Dan Iblis berkata lagi; “Kalau-lah kamu bukan Yahya, aku tidak akan memberitahu-mu.” – [Imam as-Suyuthi]

Dan katakanlah (wahai Muhammad) kepada hamba-hambaKu (yang beriman), supaya mereka berkata dengan kata-kata yang amat baik (kepada orang-orang yang menentang kebenaran); sesungguhnya Syaitan itu sentiasa menghasut di antara mereka (yang mukmin dan yang menentang); sesungguhnya Syaitan itu adalah musuh yang amat nyata bagi manusia. – (Al-Israa’ 17:53)

Susunan risalah nasihat Berita Mimpi – ΔNΔ GHOIB – Hud’s – Ambillah Syaitan sebagai musuhmu…

KLIK BACA: Tiada pemimpin UMNO berani cadang Jho Low dibawa balik?

KLIK BACA: Pahlawan Bugis tidak mencuri, kata Dr Mahathir kepada Najib

KLIK BACA: Najib dan polisi ekonominya, JHO LOW siapa untung siapa rugi? – Datuk Kadir Jasin

KLIK BACA: Menang PRU14 tahulah Tun Mahathir dan Pakatan Harapan cari Jho Low, Zahid, Najib

KLIK BACA: Jho Low kebal disebabkan pembelaan daripada Umno, kata Mukhriz

KLIK BACA: Mahathir jadi Perdana Menteri dan Allah panjangkan umur untuk menjelaskan ini?

KLIK BACA: Umno mesti dikalahkan baru insaf rasa kepahitan rakyat di bawah, kata Shafie beberapa hari sebelum ditahan SPRM

Now You Know Dont Say Thank - Comment & Share