Zahid Hamidi menyasarkan keyakinan menang di Bagan Datuk dalam PRU 14 dengan majoriti lima kali ganda berbanding PRU 2013 lalu. – Foto FMT

oleh Shahbudin Husin | 9 Okt, 2017

Ulasan | Pada Januari lalu, Timbalan Perdana Menteri, Ahmad Zahid Hamidi ada mendedahkan tentang kewujudan satu gerakan untuk menjatuhkannya di Bagan Datuk dalam PRU 14 akan datang.

Beliau menyifatkan usaha tersebut umpama “rosak ikan bermula di kepala.”

Tidak dipastikan siapa yang mahu menjatuhkan Zahid Hamidi dan apa pula maksud “rosak ikan bermula di kepala” yang disebutnya itu.

Semalam pula, Zahid Hamidi menyasarkan keyakinan untuk menang di Bagan Datuk dalam PRU 14 akan datang dengan majoriti lima kali ganda berbanding PRU 2013 lalu.

Dalam pilihanraya lalu, Zahid Hamidi hanya menang dengan majoriti 2108 undi saja.

Bermakna, sasaran keyakinan Zahid Hamidi dalam pilihanraya akan datang ialah menang dengan majoriti lebih 10 ribu.

Bagaimana?

Adakah Zahid melakukan tambahan pengundi secara besar-besaran di Bagan Datuk?

Jika itu yang dilakukannya, adakah mereka pengundi Bagan Datuk sendiri atau pengundi daripada luar?

Siapakah mereka?

Kiranya itu yang dilakukannya, adakah Zahid Hamidi sekadar mengikut jejak langkah Najib Razak yang menambah secara besar-besaran jumlah pengundi Pekan sejak beliau hanya menang tipis 241 undi pada pilihanraya 1999 lalu?

Berdasarkan rekod di Pekan, jumlah kertas undi yang dikeluarkan pada pilihanraya 1999 ialah 26,797 yang mewakili 74.78 peratus keluar mengundi, tetapi pada pilihanraya 2013 lalu, jumlah pengundi kawasan itu telah meningkat kepada 80,260 orang.

Daripada hanya menang dengan 241 undi pada 1999, tidak hairan majoriti Najib meningkat kepada 35,613 pada pilihanraya 2013 lalu.

Atau adakah sasaran kemenangan lima kali ganda yang mahu dicapai Zahid Hamidi itu melalui pemindahan atau pertambahan pengundi pos?

Selain itu, adakah gerakan yang sebelum ini diumpamakan Zahid Hamidi “rosak ikan bermula di kepala” sudah tiada lagi di Bagan Datuk sehingga sasaran kemenangan lima kali ganda mahu dicapainya? – ShahbudinHusin

*Shahbudin Husin adalah penulis buku politik terkenal. Artikel adalah pendapat peribadi beliau yang tidak semestinya mewakili MalaysianReview.

KLIK BACA: Zamihan mohon ampun dari Sultan Johor, ugut saman portal berita

KLIK BACA: KDN siasat pendakwah Zamihan Mat Zain kerana didakwa menghina Sultan Johor.

KLIK BACA: Orang Jerman terima sejuta pelarian Islam tapi mereka minum arak – Dr Mahathir

KLIK VIDEO: Kantoi MB Selangor Azmin arah berhenti roboh rumah bekas AJK Masjid tapi pegawai berkeras?

KLIK BACA: “Mahathir beri Kit Siang RM1 Bilion, ampu Najib sanggup perbodohkan diri sendiri” – Aziz Yassin

Now You Know Dont Say Thank - Comment & Share