Kementerian Dalam Negeri akan menyiasat pendakwah Zamihan Mat Zain kerana didakwa menghina Sultan Johor.

KUALA LUMPUR, 10 Okt – Pihak berkuasa akan menyiasat dan mengambil tindakan terhadap Zamihan Mat Zain pegawai Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) yang didakwa mengkritik Sultan Johor, Sultan Ibrahim Iskandar dalam kuliah agama pada hari Ahad.

TheSun Daily memetik Timbalan Menteri Dalam Negeri Datuk Nur Jazlan Muhammed sebagai berkata bahawa kementeriannya akan mengambil tindakan segera terhadap pendakwah Zamihan Mat Zain.

“Kementerian Dalam Negeri akan menyiasat dan mengambil tindakan,” katanya dilaporkan dalam jawapan teks pendek apabila ditanya sama ada pegawai itu akan disiasat kerana hasutan.

Laporan itu juga memetik seorang jurucakap Jakim yang tidak bernama mengesahkan siasatan dalaman.

Zamihan dilaporkan mengkritik Raja Johor dalam kuliah agama di Masjid Tengku Ampuan Jemaah di Shah Alam pada hari Ahad.

Dalam syarahannya presiden Pertubuhan Sunni Malaysia (Aswaja) Ustaz Zamihan berkata Kebawah Duli Yang Maha Mulia Sultan Ibrahim adalah salah untuk menghentikan sebuah dobi di Muar daripada melaksanakan dasar Islam sahaja.

Zamihan juga didakwa membuat kenyataan perkauman tentang orang Cina, memanggil mereka “tidak bersih” kerana tidak membasuh selepas membuang air kecil dan membuang air besar, dan meminum alkohol serta daging babi.

Dia kemudian berkata bahawa ia menjadi alasan membenarkan orang Islam tidak mahu menggunakan mesin basuh yang telah membasuh pakaian yang digunakan oleh orang Cina.

Presiden Majlis Perundingan Agama Buddha, Kristian, Hindu, Sikhisme dan Taoisme (MCCBCHST) Malaysia, Datuk RS Mohan Shan kerana menggambarkan keadaan itu sebagai membimbangkan.

“Penghinaan yang dilemparkan ke atas orang Cina tidak boleh dikecualikan. Saya boleh mengatakan bahawa dia seorang perkauman. Dia seorang pegawai jabatan agama, kata-kata yang digunakannya harus sopan, dan tidak membawa ketegangan kaum.

“Ia sangat tidak bertanggungjawab terhadapnya. Apa yang boleh saya katakan ialah agama-agama lain hanya sedih untuk mempunyai pegawai-pegawai agama seperti ini, “katanya. – Bernama

Nota Ana Ghoib: Rasulullah SAW bersabda; “Perumpamaan orang yang menegakkan hukum-hukum Allah dan yang melanggarnya, adalah umpama sebuah kaum yang menaiki kapal.

Sebagian berada di atas dan sebagian berada di bawah.

Sehingga orang- orang yang berada di bawah, jika ingin menimba air harus melewati orang-orang yang di atas, (merasa kelelahan dan putus asa).

Orang-orang yang berada di bawah kemudian mengomel: “Bagaimana sekiranya kita melubangi kapal ini saja, dan kita tak mengganggu lagi orang di atas kita.

Sehingga, jika orang-orang di atas membiarkan tindakan gegabah [keputusan tanpa berfikir panjang kesannya] ini, nescaya semua penumpang tenggelam. Namun jika mereka tegas mencegahnya, semua akan selamat.” – (HR. Bukhari dan Tirmidzi)

Zamihan boleh kritik perkara yang benar ini terutama bab taharah tetapi jangan pergi terlalu detail kerana ia melibatkan hal personal kaum lain hingga menimbulkan rasa gelisah tidak cermat lagi sopan.

Umpama wanita meminta nasihat soal haid nifas boleh saja jawab detail pada khalayaknya yg sesuai. – itu batasnya…di Msia ada batas kaum..

Benar Rasulullah boleh ditanya apa sahaja tidak malu berkata benar tetapi baginda menjaga juga ayat baginda dalam banyak hal untuk menjawab sindiran dan kutukan baginda membenarkan syair Hassan Tsabit bagi memberi pengajaran kepada kaum musyrik tanpa menggunakan kekerasan ayat.

Susunan risalah nasihat Berita Mimpi – ΔNΔ GHOIB – Hud’s Mimpi dan penglihatan aneh…

KLIK BACA: Orang Jerman terima sejuta pelarian Islam tapi mereka minum arak – Dr Mahathir

KLIK VIDEO: Kantoi MB Selangor Azmin arah berhenti roboh rumah bekas AJK Masjid tapi pegawai berkeras?

KLIK BACA: “Mahathir beri Kit Siang RM1 Bilion, ampu Najib sanggup perbodohkan diri sendiri” – Aziz Yassin

KLIK BACASiti Hasmah kenang jasa Tun Razak

KLIK BACA1MDB rugi atas kertas seperti didakwa Annuar Musa terjawab di SINI

Now You Know Dont Say Thank - Comment & Share