Tan Sri Zainuddin Maidin atau ZAM menemu ramah Tunku Abdul Rahman selepas tragedi 13 Mei. Di sebelah beliau adalah Allahyarham Osman Abadi, Timbalan Ketua Pengarang Utusan. – Foto Zamkata | Utusan Online

oleh Zainuddin Maidin | 3 Oktober, 2017

Saya telah meliputi UMNO dalam segala pergolakannya dan kebangkitannya sejak Presiden Pertama Datuk Onn Jaafar meninggalkan UMNO dan menjadi Presiden Parti Negara.

Saya ingat meliputi Datuk Onn berucap hampir satu jam kepada hanya lima orang di bawah rumah Dato Panglima Garang seorang fanatiknya di Bukit Pinang Alor Setar Kedah dalam akhir tahun 50an. Ketika itu beliau sebagai Presiden Parti Negara.

Seterusnya saya berpengalaman meliputi Perdana-Perdana Menteri Tunku Abdul Rahman, Abdul Razak, Hussein Onn dan Dr.Mahathir dan memasuki bidang politik sebagai Senator di era Mahathir hingga menjadi menteri penuh di zaman Abdullah Badawi.

Tujuan utama saya menyebutkan kembali sejarah ini secara ringkas untuk menyatakan bahawa sepanjang ingatan saya dalam berkhidmat di bawah Perdana Menteri yang bertukar ganti secara teratur, saya dapati hanya seorang sahaja yang tidak pernah menampakkan hasrat mahu menjadikan anaknya Perdana Menteri.

Beliau ialah Almarhom Tunku Abdul Rahman Putra Al Haj malah anak lelakinya Tunku Ahmad Nerang tidak menyertai politik dan tidak pernah menonjolkan dirinya bersama bapanya.

Ketika Abdul Razak menjadi Perdana Menteri,saya mendapat tahu bahawa Ketua Pengarang Utusan Melayu Melan Abdulah dan kemudiannya Mazlan Nordin dari masa ke masa menerima arahan dari Jabatan Perdana Menteri untuk mempromosikan anaknya Najib sebagai pemimipin masa depan. Beliau menjadi Menteri Besar Pahang yang termuda dalam sejarah.

Peranan ini dimainkan dengan aktifnya oleh setiausaha politik Perdana Menteri, Abdullah Ahmad dan pegawai akhbar Abdullah Majid dan juga UMNO Pahang.

Apabila Hussein Onn menjadi Perdana Menteri, anaknya Hishamuddin telah pun aktif dalam UMNO dan matlamatnya jelas bila sepupunya Najib menjadi Perdana Menteri.

Dr. Mahathir tidak nenampakkan hasrat untuk anaknya menjadi Perdana Menteri dan menyekat anaknya Mokhzani dari menandingi Ketua Bahagian UMNO Merbok malah katanya kepada Mukhzani “tengok muka dahulu” yang tercatit di suatu rencana Joselin Tan dalam The Star.

Umum mengetahui Mahathir mahukan Anwar Ibrahim menggantikannya. Beliau mengkagumi bakat kepimpinan Anwar dan membawa masuk ke dalam UMNO untuk membunuh Pas tetapi sayang. [….]

Bagaimanapun setelah anaknya Mukhriz disekat oleh UMNO Pahang, Najib dan “hamba sahaya nya” dalam UMNO telah membolehkan Mukhriz tersingkir dengan rakus dalam perlumbaan untuk merebut jawatan Naib Presiden UMNO.

Beliau rebah di kaki sepupu Najib, Hishamuddin Hussein Onn. Penghinaaan ini tidak dapat diterima oleh Mahathir dan mendorongkannya untuk melakukan personal vendeta. Itulah bacaan saya.

Lebih dari itu hasrat Mukhriz sebagai MB Kedah untuk membina lapangan terbang antarabangsa di Kulim bagi menggantikan lapangan terbang Pulau Pinang telah dicantas. Jika ini terjadi akan membawa perubahan dinamik dalam pembangunan ekonomi Kedah. Ini akan mendedahkan Menteri Besar sebelumnya Madzir Khalid sebagai tidak bervisi.

Bagaimanapun apa yang berlaku kepada Perdana Menteri Pertama Singapura Lee Kuan Yew boleh ambil sebagai iktibar peringatan dari Allah iaitu apapun yang mahu ditentukan oleh ibubapa tetapi kehendak Allah mengatasi segala-galanya.

Integriti Lee Kuan Yew membina Singapura yang kuat dan bermaruah tinggi dalam masa lebih 30 tahun lalu sehingga sebati menjadi nilai dan inspirasi rakyat Singapura telah dicemarkan bukan oleh rakyat Singapura tetapi oleh anak-anaknya sendiri.

Dengan tangan besinya dan visi yang jelas dan berpegang teguh kepada prinsip bersih dan jujur kepimpinannya telah mendapat pengikhtirafan dari pemimpin-pemimpin dunia.

Tidak lama selepas kematiannya, anaknya meruntuhkan keagungannya yang menampakkan kepada umum dia tidak berjaya membentuk anaknya sendiri walaupun berjaya menanam nilai yang baik kepada rakyat. Dalam sekelip mata,namanya tercemar.

Hanya anaknya yang menggantikannya sebagai Perdana Menteri Lee Hsien Leong yang lebih sentimental terhadap rumah asal bapanya di 38 Oxley Road di mana bermulanya tapak perjuangan PAP sejak dari perancangan penubuhannya.

Hsien Leong mahu mengekal rumah itu sebagai warisan sejarah tetapi dua orang lagi anaknya lebih mementingkan berbillion dollars dari penjualan tapak ini. Hsien Leong menjiwai hasrat rakyat dan nilai sejarah. Sengketa ini terdedah kepada dunia.

Demikiamlah juga apa yang terjadi kapada Tun Abdul Razak dan kita tidak tahu apa yang akan terjadi kepada Tun Mahahtir. Tetapi yang jelas Tun Razak tidak pernah mahu wang peneroka Felda membina kekayaaan beberapa pemimpin politik yang diketahui […..] dan lain-lainnya.

Cukuplah jika hasil penerokaan peneroka dapat membawa perubahan sosial yang besar kepada anak-anak peneroka dan inilah kejayaan yang telah tebukti.

Saya benar-benar dapat melihat dan merasakan kejayaan Felda kerana saya melihat sendiri pembukaan awal Felda Sungai Tiang Kedah oleh orang-orang kampung yang miskin di awal tahun 60 an.

Mereka telah mencapai kejayaan yang jauh dari yang mereka harapkan, anak-anak mereka mendapat pelajaran yang sempurna malah menjadi orang profesional dan mereka tidak pernah bercita-cita untuk menjadi kaya raya menerusi saham.

Sekarang mereka kembali menanggung hutang kerana saham. Hutang ini cuba ditutup dengan pemberian demi pemberian tetapi tidak akan membebaskan mereka dari hutang.

Sungai Tiang Air Jernih
Tempat Pak Mat gesek Biola
Duduk termenung menahan tangis
Bapa anak jauh berbeza.

*Tan Sri Zainuddin Maidin adalah bekas menteri penerangan. Artikel pertama kali disiarkan di blognya Zamkata adalah pendapat peribadi beliau yang tidak semestinya mewakili pendirian MalaysianReview.

Risalah Ana Ghoib Thoha Putrajaya – Hingga perang tiada lagi… Ala lillahi dinul khalis

Berikut hadis nasihat peringatan dan amaran yang disertakan Ibnu Katsir dalam tafsir surah Muhammad ayat 7 hingga 9 di mana Rasulullah SAW bersabda: –

*Barang siapa yang menyampaikan kepada sultan (penguasa) keperluan orang yang tidak mampu menyampaikannya, maka Allah akan meneguhkan kedua telapak kakinya di atas sirat kelak pada hari kiamat.

*Celakalah pengabdi dinar, celakalah pengabdi dirham, celakalah pengabdi kebendaan, sungguh celaka dan binasalah dia; dan apabila diberi sakit, semoga Allah tidak menyembuhkannya.

Kepada Ana Ghoib adalah bahaya pemimpin berkuasa kaya dikelilingi pengampu kerana pengampu dapat banyak rakyat yang selayaknya tidak dapat apa selain sisa biasa.

Firman Allah: Dan Allah perintahkan supaya kamu beringat-ingat terhadap kekuasaan diriNya (menyeksa kamu). Dan kepada Allah jualah tempat kembali. – (A-li ‘Imraan 28)

Susunan risalah nasihat Berita Mimpi – ΔNΔ GHOIB – Hud’s Mimpi dan penglihatan aneh… bila kau lihat ulama melutut di pintu penguasa, eloklah kau jadi orang yang tak dikenal – Makul

KLIK BACA: Sastera Nik Abduh mempersona tetapi nil kebenaran, sifar keadilan

KLIK BACA: Zaid beritahu pemimpin PAS rakyat meluat orang pura-pura warak tetapi kebendaan

KLIK BACA: Orang kanan Putrajaya cuba sogok RM5 juta pada saya, dakwa Syed Saddiq

KLIK BACA: Setelah masuk Umno, Mat Taib kritik Azmin tak jaga Melayu, BERSATU kuat nafsu

KLIK BACA: Orang melayu jangan bunuh “angsa bertelur emas” Umno – Mat Taib

KLIK BACA PENJELASAN: Kerajaan Najib perlu mengaku dan berhenti menyalahkan, memperli rakyat. – Liew Chin Tong

Now You Know Dont Say Thank - Comment & Share