Bekas Anggota Parlimen Baling, Datuk Dr Mashitah Ibrahim sedia bertanding di kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Kuala Ketil, Kedah pada pilihan raya umum (PRU) ke-14.

Mashitah yang juga Pengerusi Eksekutif Yayasan Pembangunan Pondok Malaysia (YPPM) berkata sudah tiba masanya kawasan DUN itu diwakili pemimpin wanita yang mempunyai latar belakang agama kerana kawasan itu banyak menempatkan pusat tahfiz dan pondok di Kedah.

“Insya-Allah, sekiranya diberi peluang saya bersedia untuk bertanding di peringkat DUN untuk mencukupkan kuota calon wanita.

“Saya rasa kita perlu ada wanita-wanita profesional…lebih-lebih lagi Kedah mempunyai institusi-institusi agama jadi memerlukan orang yang mempunyai latar belakang agama yang menerajui, supaya rakyat yakin apabila kita bercakap tentang agama,” katanya ketika ditemui Bernama selepas menjadi tetamu program Ala Carte Pagi terbitan Bernama Radio di Kuala Lumpur hari ini.

Mashitah yang pernah menang kerusi Parlimen Baling pada 2004 berkata, usaha untuk memartabatkan peranan wanita iaitu menambah kuota calon sebanyak 30 peratus pada PRU14 telah pun disuarakan pada Perhimpunan Agung Umno yang lalu dan sudah tiba masanya ia direalisasikan pada PRU14 nanti.

Sejak 2008, DUN Kuala Ketil dikuasai PAS. – Bernama

KLIK BACA: Tak usahlah bohong, sebenarnya layanan AS lawatan Najib terburuk – Tun Mahathir

KLIK BACA: Apakah kita akan jumpa lagi duit KWSP, MAS, Khazanah dilabur Najib di AS – Tun Mahathir

KLIK BACA: Tulisan penuh Tun Mahathir – Talam Dua Muka ⇑

KLIK BACA: Sekarang ‘shopping’ kapal terbang, dulu kapal selam?

KLIK BACA1MDB rugi atas kertas seperti didakwa Annuar Musa terjawab di SINI

KLIK BACA: Tun Mahathir puji Nor Yakcop penyelamat negara

Now You Know Dont Say Thank - Comment & Share