Mohamad Sabu berkata kemampuan gabungan parti pembangkang hanya boleh dinilai jika ia diberi peluang memerintah negara pada penggal akan datang. – Foto Malaysia Dateline

Rakyat boleh menumbangkan Pakatan Harapan (PH) daripada kerajaan persekutuan pada pilihan raya akan datang PRU15 jika ia gagal menunaikan manifesto apabila menjadi parti pemerintah, kata Timbalan Presiden Pakatan Harapan, Mohamad Sabu.

Presiden Amanah yang juga dikenali sebagai Mat Sabu itu berkata, gabungan parti pembangkang hanya boleh dinilai jika mereka diberi peluang memerintah negara pada penggal akan datang.

“Kami mahu orang ramai dididik, untuk melihat apa yang baik dan apa yang buruk, jika anda melihat PH tidak dapat menunaikan janji apabila kami memerintah negara, tidak dapat menunaikan janji manifesto kami, anda mempunyai kuasa untuk membuat perubahan pada masa depan,” katanya pada forum mengenai perkongsian strategik bagi menumbangkan kerajaan Barisan Nasional (BN) di Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur Selangor malam tadi lapor The Malaysian Insight.

Mat Sabu berkata Malaysia berdepan halangan terbesar untuk menumpaskan kerajaan BN, kerana parti pemerintah itu telah berkuasa sejak beberapa dekad.

“Saya tidak kata apabila kita mengambil alih (Putrajaya) rasuah menjadi sifar, tidak. Saya tidak pasti tentang itu, mungkin lebih buruk.

“Tetapi apabila anda sudah menukar kerajaan, proses untuk menukar kerajaan sekali lagi akan menjadi lebih mudah. ​​Untuk mengubah yang pertama adalah yang paling sukar, yang kedua, ketiga akan lebih mudah,” katanya sambil menambah Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) adalah saat paling sesuai bagi rakyat untuk menukar kerajaan.

“Apabila anda menukar kerajaan dan jika ia berjaya menunaikan (janji mereka), anda boleh menyokong mereka sekali lagi tetapi jika kerajaan baru lebih teruk, maka anda boleh mengubahnya,”

“Seluruh negara hanya boleh diubah jika anda menawan Putrajaya,” katanya.

KLIK BACA: Jika Najib tidur di hotel mewah Trump, kos ditanggung rakyat Malaysia bukan AS – Washington Post

KLIK BACA: Najib ke Amerika jumpa Trump – “Ular lidi suap makanan kepada ular sawa”

KLIK BACA: BN menang PRU14 rakyat ‘pulang paku buah keras’ kepada Tuan Ibrahim, Hadi pula

KLIK BACA: Saya orang pertama suruh Dr Mahathir bersara, dakwa Annuar Musa

KLIK BACA: Dr Mahathir gesa pemimpin dan ahli PAS bertaubat jangan sokong jenayah

KLIK BACA: Nor Yakcop bantu negara, Dr Mahathir berdepan serangan Soros krisis kewangan 1997 – Zam

KLIK BACA: Nor Mohamed Yakcop tak patut jadi kambing hitam, kata Puad Zarkashi

Now You Know Dont Say Thank - Comment & Share

SHARE