Khairuddin bidas Trump membenarkan Najib melawatnya di Amerika. – Foto FMT

PUTRAJAYA 12 Sept, 2017 – Khairuddin Abu Hassan yang membuat laporan mengenai skandal 1MDB di Amerika Syarikat dan negara-negara lain, telah menyatakan kekecewaannya dengan keputusan Presiden Donald Trump untuk bertemu dengan Perdana Menteri Najib Razak.

Ini kerana mesyuarat itu diadakan di tengah-tengah siasatan global terhadap dakwaan penggelapan berbilion-bilion dolar dana 1MDB, katanya, dalam surat terbuka yang dikeluarkan kepada Trump hari ini.

“Keputusan Presiden tidak mengetahui isu-isu terkini, terutama yang melibatkan skandal 1MDB yang sedang diselidiki oleh Jabatan Kehakiman AS (DoJ) dan Biro Penyiasatan Persekutuan (FBI).

“Jemputan itu tidak masuk akal kerana ia akan membawa kepada pelbagai spekulasi pihak agensi penguatkuasaan AS yang meneliti skandal itu,” kata Khairuddin, sambil menambah bahawa kesalahan yang dituduh 1MDB dilakukan di AS.

Khairuddin, yang juga bekas Naib Ketua Umno bahagian Batu Kawan, berkata mesyuarat itu secara tidak langsung dilihat sebagai sokongan kepada Najib oleh Presiden Amerika Syarikat, dengan itu menafikan kesan penyelidikan DoJ.

Mesyuarat ini tidak sesuai, katanya, di bawah pentadbiran Najib, sistem politik, ekonomi, dan sosial Malaysia telah terjejas teruk.

“Orang ramai menderita kos sara hidup yang tinggi,” kata Khairuddin.

Beliau juga menganggap tuntutan Najib terhadap negara itu sebagai satu demokratik, dengan mengatakan di bawah rejim Najib, ramai termasuk beliau dan pemimpin NGO telah ditahan kerana mengkritik kerajaan.

Khairuddin dan peguamnya, Matthias Chang ditangkap pada tahun 2015, dan pada tahun berikutnya, kedua-duanya didakwa di bawah Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah Khas) 2012 (Sosma), kerana didakwa cuba mensabotaj perkhidmatan perbankan dan kewangan negara dengan membuat laporan terhadap 1MDB di luar negara .

Lawatan itu juga telah diambil oleh pemimpin Parlimen DAP, Lim Kit Siang yang berkata lawatan itu akan memalukan negara kerana beliau mendakwa Najib tidak dapat menjauhkan dirinya dari tuduhan berkait dalam saman DoJ.

Dalam pemfailan mahkamah terkini di California, pada bulan Jun, DoJ berkata ia sedang berusaha untuk merampas aset AS$ 540 juta (RM2.3 bilion) termasuk karya seni, barang kemas, kapal layar bernilai bernilai AS $ 165 juta, dan hak filem yang dibeli dengan dana didakwa menggelapkan diri dari 1MDB.

Ia mengikut saman pelucutan sivil oleh DoJ pada bulan Julai tahun lalu, yang berusaha memulihkan semua aset termasuk tetapi tidak terhad kepada hotel Park Lane di New York, sebuah hotel mewah di Beverly Hills, kondominium di New York, jet peribadi, karya seni yang mahal, serta pembiayaan filem Martin Scorsese “The Wolf of Wall Street”, yang dibintangi Leonardo DiCaprio.

Jumlah nilai aset yang dicari oleh DoJ adalah AS $ 1.8 bilion (RM7.7 bilion).

DoJ juga menuduh bahawa dari 2009 hingga 2015, lebih daripada US $ 4.5 bilion (RM19 bilion) milik 1MDB telah dialihkan oleh pegawai tinggi dana dan rakan sekutu mereka.

KLIK BACA: Najib jumpa Trump – Adakah kita menyerah kepada Amerika pula setelah dengan China banyak diserah?

KLIK BACA: Rafizi dakwa Najib menginap di hotel milik keluarga Trump

KLIK BACABN menang PRU14 rakyat ‘pulang paku buah keras’ kepada Tuan Ibrahim, Hadi pula

KLIK BACA: Saya orang pertama suruh Dr Mahathir bersara, dakwa Annuar Musa

KLIK BACA: Dr Mahathir gesa pemimpin dan ahli PAS bertaubat jangan sokong jenayah

KLIK BACA: Nor Yakcop bantu negara, Dr Mahathir berdepan serangan Soros krisis kewangan 1997 – Zam

KLIK BACA: Nor Mohamed Yakcop tak patut jadi kambing hitam, kata Puad Zarkashi

Now You Know Dont Say Thank - Comment & Share