Kuala Lumpur – Timbul sedikit isu dalam Sukan Sea 2017 Kuala Lumpur apabila bendera negara Indonesia dicetak secara terbalik dalam satu buku panduan yang diagihkan semasa majlis pembukaan acara itu d iStadium Bukit Jalil semalam.

Di halaman ke-80 buku itu, bendera merah putih Indonesia dicetak terbalik menjadi putih merah.

“Saya kira ini sangat cuai sekali. Hal ini mencederai kemegahan pembukaan SEA Games 2017 yang disaksikan jutaan orang,” kata Kementerian Pemuda dan Olahraga (Kemenpora) Imam Nahrawi, seperti dilaporkan Antaranews.

“Protes jelas akan kami lakukan. Kami menunggu permintaan maaf secara langsung dari Pemerintah Malaysia. Masa acara besar dan istimewa seperti pembukaan SEA Games harus ternoda oleh hal ini,” ujar Imam.

Peka dengan perkara itu, Menteri Belia dan Sukan Malaysia, Khairy Jamaluddin tampil sendiri di Twitter bagi meminta maaf atas kesalahan tersebut.

“Bapak Imam, Please accept my sincere apologies for this. Sesungguhnya tiada niat jahat. Saya amat kesal dengan kesilapan ini. Mohon maaf.” tulis KJ sebagai balasan di Tweet terbabit.

Bagaimanapun, berdasarkan beberapa balasan di tweet KJ itu, masih ada yang mahu Malaysia mengeluarkan kenyataan memohon maaf secara rasmi.

Dalam pada itu, jawatankuasa Pengelola Malaysia (MASOC) menerusi satu kenyataan rasmi malam tadi menyatakan permohonan maaf atas kesilapan tidak disengajakan itu.

KLIK BACA: Najib janji bayar macam-macam sebab tahu akan kalah – Tun Mahathir

KLIK BACAPeniaga berharap Tun Mahathir selesai masalah negara, kos hidup, cukai tinggi

KLIK BACA: Isa Samad tak jangka ditahan SPRM, keyakinannya ‘takkan Najib nak tangkap saya?”

KLIK BACARekod menunjukkan Najib diktator kleptokrat, kata Mahathir

KLIK BACA: Isa Samad kambing hitam, kata Rafizi 

KLIK BACA: “Apakah isteri PM boleh bertindak  memerintah Bank Negara untuk kes peribadi” – Tan Sri Zainuddin

KLIK BACA: Siasatan jenayah FBI dan DOJ di Amerika bermula seiring doa dan harapan jutaan rakyat Malaysia

Now You Know Dont Say Thank - Comment & Share

SHARE