Isteri perdana menteri, Datin Seri Rosmah Mansor menjelaskan, beliau bersama rombongannya pergi ke London bukan untuk tujuan berjalan-jalan.

Sebaliknya, jelasnya, tujuan beliau ke sana adalah untuk memastikan anak-anak di bawah program PERMATA mendapat peluang memasuki Universiti Oxford.

“Kita inginkan anak-anak ini berjaya dalam bidang mereka dan kita juga telah bincang, bagaimana boleh diambil mereka ini untuk diberi laluan untuk masuk ke universiti Oxford, insha Allah.

“Saya ke sana bukan berjalan-jalan. Saya ke sana ‘berjalan’ dengan (pengarah Pusat PERMATA Pintar) Dr Noriah (Mohd Ishak). Saya balik dulu, dia (Dr Noriah) tinggal. Kita pergi ke Oxford itulah.

“Salah satu perbincangan ialah dengan Oxford Centre for Islamic Studies untuk bincang bagaimana anak PERMATA Insan dapat masuk Oxford,” katanya

Beliau berkata demikian semasa menghadiri program Bual Santai: Kenali Anak Pintar Anda di Pusat PERMATA Pintar Negara, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM).

Pada Mei lalu, Rosmah yang merupakan penaung program PERMATA pergi ke London, United Kingdom bersama pelajar-pelajar dari kolej PERMATA.

Bagaimanapun, kunjungan Rosmah ke United Kingdom itu dipersoal Anggota Parlimen Kulai Teo Nie Ching yang bertanya tentang kos lawatan ke negara berkenaan.

Program PERMATA mempunyai tujuh cabang iaitu PERMATA Negara, PERMATA Pintar, PERMATA Insan, PERMATA Seni, PERMATA Kurnia, PERKASA Remaja dan Hospital Kanak-kanak PERMATA. Ia turut merangkumi Kolej PERMATA Pintar dan kolej PERMATA Insan.

KLIK BACATiada siapa sangka Najib jadi macam ‘Jekyl and Hyde’, kata Mukhriz

KLIK BACA: Zahid dedah rakaman Najib tentu TERUJA dengar perbualannya dengan Tun M

KLIK BACA: Zahid minta maaflah ungkit keturunan Tun Mahathir

KLIK BACA: Mungkin ini punca 1MDB tak boleh bayar IPIC RM2.6 bilion, penjelasan oleh Tony Pua

KLIK BACA: Najib duduk rumah, kerja di pejabat yang saya buat, sindir Tun Mahathir

KLIK BACA: Tun Mahathir – Saya tak tahu dan tak setuju beli kapal selam Scorpene

KLIK BACA: 1MDB gagal bayar hutang ‘pertama kali’ kerajaan tidak tepati tarikh, kata bekas TKS Perbendaharaan

KLIK BACA: Najib jauh lebih bahaya berkuasa berbanding Dr Mahathir kononnya boneka DAP Tolong Komen & Share