Membaca kenyataan media mengenai komitmen Pakatan Harapan [di bawah] untuk membebaskan Anwar dari penjara dalam masa seminggu melalui pengampunan Di-Raja selepas membentuk kerajaan paling mengharukan. – Foto Tempo

oleh Ana Ghoib

Kepada penulis jika kita membaca dengan teliti pelbagai berita terutama yang disiarkan oleh Malaysiakini mengenai kes Anwar begitu banyak ‘gray area’ dalam kes liwat II beliau.

Dari ayat-ayat memualkan seperti kondo ‘belum siap’ tempat dituduh zina isteri orang, 4 hari tak berak, tak sembahyang jumaat, cubit puting, jolok juxxx sendiri, carpet terbang, belum jatuh hukum sudah suruh terima keputusan semacam tahu … sumpah kaabah macam dalam studio – and the list goes on…

Terkini Tun Mahathir merujuk dakwaan Sarawak Report memberitahu The Guardian UK mengenai tuduhan bahawa Najib membayar wang peribadi kepada Shafee bagi merayu kes Anwar.

Satu tuduhan yang menyebabkan Anwar menyaman kerajaan – manakala Najib membisu tetapi Shafee baru-baru ini menafikannya dan sedia bertemu Anwar di mahkamah.

Apa pun Anwar yang sudah tua itu telah dibicara, dihukum dan dibersihkan tetapi kepada yang liat mengelak, degil buat-buat tidak tahu moga benar kata peguam Tun Mahathir, Haniff Khatri bahawa hakim-hakim kita di Malaysia adil dan moga Allah dengan kuasanya yang tertinggi akhirnya sudi meloloskan satu kes untuk menghadapi perbicaraan penuh di mahkamah seperti Anwar yang berani tidak lari.

Nota Ana Ghoib: Teringat membaca Utusan Malaysia lama dahulu mengenai adanya orang tidak bersalah di penjarakan di Pudu Jail di zaman Jepun yang kejam.

Penulis terkesan lama sesudah itu melawat Pudu sebelum ia dirobohkan.

Pendek cerita pada jam 4 petang sewaktu hendak naik ke tingkap 4 blok berhampiran bilik gantung tercium bau semerbak wangi walhal hanya penulis seorang di situ?

Maka dengan segala hormatnya terpaksalah batal niat berundur.

Wallahuaklam – terlintas di hati, mungkin benar cerita Utusan – ada orang tak bersalah di penjarakan di Pudu oleh kerajaan Jepun yang zalim.

Susunan: Berita Mimpi – Ana Ghoib ... Mimpi dan penglihatan aneh.

KLIK BACANajib soal tuduhan Dr Mahathir terhadap Anwar kekal atau tidak?

KLIK VIDEO: Kota Tinggi, Johor – Mahathir mohon maaf naikkan Najib jadi PM, tak sepatutnya Felda rugi

KLIK VIDEO: PH jadi kerajaan bukan untuk beli berlian jutaan ringgit beri isteri, kata Tun Mahathir

KLIK BACA: Mahathir di mahkamah sempat kecam Najib terajui ‘parti pencuri’

KLIK BACA: Najib kehabisan hujah ‘bekas PM berdarah India’

KLIK BACA: Apa hendak dibanggakan jual harta pusaka kerajaan – Khairuddin Abu Hassan

KLIK MENARIK: Hubungan Jho Low dan Najib dalam 1MDB

KLIK BACA: Tun Mahathir – Najib bayar perunding asing nasihat hal kerajaan

Now You Know Dont Say Thank - Comment & Share

SHARE