Tan Sri Abd Aziz berkata hal ehwal ekonomi Islam telah lama terlepas pandang mungkin kerana nama ‘majlis agama Islam’ menyebabkan tumpuan hanya kepada hukum hakam agama. — Foto BHOnline

PUTRAJAYA, 20 Mei — Majlis Agama Negeri dicadangkan supaya distruktur semula dengan antaranya mewujudkan satu jabatan atau unit khas bagi hal ehwal ekonomi Islam untuk memakmurkan pembangunan ekonomi ummah negara ini.

Bekas Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Malaysia Airlines Tan Sri Abd Aziz Abd Rahman yang mengemukakan cadangan itu berkata berdasarkan peruntukan undang-undang penubuhan Majlis Agama Islam di setiap negeri, majlis agama Islam negeri tidak harus tertumpu hanya mengenai hal ehwal agama tetapi juga perlu memelihara kebajikan umat Islam dari aspek ekonomi.

Katanya jabatan untuk hal-ehwal ekonomi Islam itu perlu dipimpin ahli ekonomi Islam berkaliber yang akan melapor terus perkembangan aktiviti kepada ketua agama Islam negeri iaitu Sultan manakala Pulau Pinang, Melaka, Wilayah Persekutuan, Sabah dan Sarawak kepada Yang di-Pertuan Agong.

Beliau berkata jabatan itu akan mengurus dana dan sumber kewangan seperti kutipan zakat dan sumbangan wakaf untuk terlibat dalam aktiviti yang mampu menjana ekonomi ummah.

“Jika ia dipimpin oleh ahli cerdik pandai Islam, impak terhadap pembangunan ekonomi umat di negara ini dapat dilihat dalam jangka masa lima tahun,” katanya pada sesi perbincangan meja bulat di bawah kumpulan kerja perundangan yang bertajuk Perlembagaan Asas Perpaduan anjuran Majlis Dakwah Negara (MDN) di sini semalam.

Abd Aziz yang juga pengamal perundangan berkata sumber kewangan yang diuruskan jabatan itu boleh digunakan untuk membeli hartanah dan memberi pinjaman melalui penubuhan syarikat atau perbadanan.

“Saya tahu ada negeri yang mempunyai kutipan (zakat) beratus juta dan ada negeri yang mampu membuat kutipan bilion ringgit. Apa mereka buat? Buat apa simpan sahaja,” katanya.

Beliau menyifatkan peranan “hal-ehwal ekonomi Islam” yang telah lama terlepas pandang itu mungkin kerana nama “majlis agama Islam” menyebabkan tumpuan hanya kepada hukum hakam agama.

Pengurusan jabatan hal ehwal ekonomi Islam yang baik akan merapatkan jurang ekonomi masyarakat Islam terutamanya orang Melayu yang masih ketinggalan dalam bidang ekonomi dengan masyarakat lain, katanya.

Abd Aziz juga mencadangkan agar jabatan khas bagi hal-hal ehwal ekonomi Islam itu melihat aspek proses pentadbiran kutipan zakat yang selama ini hanya dibayar oleh umat Islam di negara ini secara sukarela.

“Kita sepatutnya menguruskan hal kutipan zakat sama seperti kewajiban membayar cukai pendapatan kepada kerajaan dan Majlis Agama Islam seharusnya bertegas mengenai perkara ini,” katanya.

MDN ialah badan khas yang bernaung di bawah Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (Yadim) yang ditubuhkan pada Oktober 2013 untuk mengukuhkan kedudukan agama dalam negara serta membina kehidupan ummah yang sejahtera. — Bernama

KLIK BACA: Pantun tak kesampaian David Teo depan Najib akhirnya diketahui

KLIK BACADavid Teo dipukul depan Najib memalukan, kata Dr Mahathir

KLIK VIDEO: Mat Over minta maaf kepada seluruh rakyat Malaysia

KLIK BACA: PAS anggap Tun Mahathir singa tua tak ada gigi

KLIK BACA: Polis digesa tangkap Mat Over 

KLIK BACA: Afdlin Shauki – Satu Malaysia dengar dia cakap kat PM ‘dia ni memang kurang ajar Datuk Seri’

KLIK BACA: Tun Mahathir – Pembodek sanggup terbalikkan perbuatan untuk dipuji tuannya

KLIK BACA: Kita tahu mana duit 1MDB, akan ambil balik semua, kata Dr Mahathir

Tolong Komen & Share