Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menahan 12 penguat kuasa daripada pelbagai agensi penguatkuasaan kerana disyaki terlibat dengan rasuah di dua lokasi di Selangor dan satu di Kuala Lumpur.

Mereka yang ditahan dalam operasi khas SPRM merupakan dua pegawai polis berpangkat Inspektor yang juga ketua balai polis, lima anggota polis, empat anggota Jabatan Bomba dan Penyelamat serta seorang pegawai Majlis Perbandaran Kajang.

Menurut sumber, kesemua mereka ditahan SPRM Selangor pada pukul 9 pagi di sekitar Kajang, Sungai Buloh dan Kampung Pandan.

Sumber itu menjelaskan risikan SPRM selama hampir tiga bulan mendapati kesemua mereka menerima rasuah secara bulanan daripada pengusaha premis urut yang beroperasi secara haram di dua daerah di Selangor.

Mereka ini diamanahkan mengambil tindakan terhadap pengusaha premis yang melanggar undang-undang.

“Sebaliknya mereka telah menyalahgunakan kuasa dengan menerima rasuah bagi melindungi premis yang melakukan pelbagai kesalahan termasuk tidak memiliki lesen, menggaji pendatang tanpa izin dan melanggar aspek keselamatan kebakaran,” katanya kepada Bernama hari ini.

Sumber itu berkata siasatan mendapati mereka bukan sahaja menerima rasuah malah menggalakkan perkembangan kegiatan tidak bermoral dalam premis urut berkenaan.

“Siasatan awal mendapati premis urut haram ini menyediakan perkhidmatan pelacuran secara terbuka dan mereka tidak takut menjalankan kegiatan itu kerana mendapat perlindungan daripada penguat kuasa pelbagai agensi.

“Kesemua suspek dipercayai menerima rasuah antara RM300 hingga RM10,000 bagi setiap premis urut,” katanya.

Menurut sumber itu lagi, SPRM turut merampas wang tunai RM25,000 daripada seorang inspektor di rumah dan pejabatnya.

Pengarah Siasatan SPRM Datuk Simi Abd Ghani ketika dihubungi Bernama mengesahkan kesemua tangkapan berkenaan.

Katanya kes disiasat mengikut Seksyen 17 (a) Akta SPRM, Seksyen 16 (a)(B) Akta SPRM yang memperuntukan hukuman penjara tidak lebih 20 tahun dan denda tidak kurang lima kali nilai suapan atau RM10,000 mengikut mana yang lebih tinggi.

“Kesemua suspek yang berusia antara 26 dan 53 tahun itu akan dibawa ke Mahkamah Shah Alam esok untuk direman,” katanya. -Bernama

KLIK VIDEO: Rafizi beritahu Parlimen Najib belanja paling banyak hasil Petroliam

KLIK BACAPAS mahu mereka yang langgar baiah cerai isteri didakwa di mahkamah

KLIK BACA: Nik Abduh masih mengungkit menyalahkan Tun Mahathir, Pak Lah

KLIK BACA: Saya dulu ketawakan Filipina, sekarang Malaysia begitu, – Musa Hitam

KLIK BACA: Anwar meninggal dunia dalam penjara kerana isu peribadi?… – Subky Latif

KLIK BACA: ‘PAS sanggup merangkak kepada Allah daripada dicium Dr Mahathir’

KLIK BACA: ‘Tiada siapa dalam Umno dapat menandingi Mahathir’ – Tan Sri Sanusi Junid

KLIK BACA: Kisah Sirul pembunuh Altantuya, hukuman gantung apa perasaannya? Tan Sri Sanusi Junid

Tolong Komen & Share