Tindakan menukar status hartanah bumiputera adalah satu perbuatan jijik dan membuktikan kegagalan kerajaan pimpinan Umno/BN untuk mempertahankan hak bumiputera, tegas Timbalan Presiden Amanah Salahuddin Ayub.

Sehubungan itu Salahuddin mencabar exco kerajaan negeri Datuk Latif Bandi dan Menteri Besar Johor Datuk Seri Khalid Nordin untuk mengisytiharkan harta dan siasatan dilakukan terhadap seluruh anggota Exco negeri.

Beliau turut mempersoalkan bagaimana kebocoran hasil penukaran status hartanah bumiputera itu berlaku tanpa disedari oleh menteri besar Johor serta exco kerajaan negeri Johor.

“Berikutan siasatan kes pecah amanah penukaran status hartanah bumiputera negeri Johor, saya menggesa agar siasatan perlu dijalankan terhadap exco kerajaan negeri Johor dan Menteri Besar Johor dan bukan sahaja 6 orang yang telah ditahan oleh SPRM baru-baru ini.

“Ini kerana kes yang melibatkan jutaan wang rakyat ini perlu kepada siasatan menyeluruh,” tegas beliau dalam satu kenyataan yang dikeluarkan semalam.

Tindakan bobrok ini, tegas beliau telah mencemarkan nilai integriti warga Johor sedangkan ia perlu dipelihara bagi memastikan pentadbiran negeri bebas dari korupsi demi pembangunan Johor dan kesejahteraan hidup rakyat.

“Saya ingin mempersoalkan kelemahan pentadbiran negeri Johor yang seolah-olah mudah bagi mereka untuk mengekspoitasi wang rakyat.

“Bayangkan dengan wang yang begitu banyak bocor itu, kita boleh memanfaatkan wang tersebut kepada rakyat Johor dengan pelbagai projek dan bantuan kepada rakyat,” tegasnya. – Malaysia Dateline

TERKINI: Najib kawal emosi akan diminta lepas jawatan PM, dakwa AMANAH

KLIK GAMBAR: Tun Mahathir lawat Forest City, ceramah di Johor Bahru dapat sambutan hangat

KLIK BACA: Penerangan penting Kadir Jasin berkenaan polisi Najib yang ditentang Mahathir

KLIK BACA: Peguam Dr Mahathir puji IGP pantas kes Jong-nam tapi bukan 1MDB

KLIK BACA: Apa sumbangan gajah putih Nazri berbanding Proton Mahathir? 

KLIK BACA: Apa kata Ezam mengenai ‘ketelusan’ Pemuda Umno Jho Low 1MDB?

KLIK BACA: Dr Mahathir akui U Turn, hanya pemandu bodoh pandu terus dalam bahaya

Tolong Komen & Share