JAKARTA – Seorang suspek penyeludup dadah dipercayai warga Malaysia, maut terkena tembakan Badan Narkotika Nasional (BNN) Republik Indonesia dalam satu operasi di pangkalan nelayan di Pelabuhan Muara Angke di sini malam tadi.

Menurut laporan media tempatan yang memetik Timbalan Ketua Pembanterasan BNN, Arman Depari, lelaki itu ditembak selepas cuba melarikan diri ketika organisasi tersebut melakukan pemeriksaan ke atas sebuah kapal nelayan yang berlabuh di pangkalan berkenaan.

Semasa pemeriksaan, BNN menahan enam anak kapal namun seorang daripada mereka cuba melarikan diri menyebabkan anggota BNN melepaskan tembakan yang mengenai suspek, katanya.

Lelaki itu maut di tempat kejadian.

Arman berkata pemeriksaan lanjut ke atas kapal itu menemukan 14 bungkusan dadah jenis syabu dengan setiap bungkusan seberat satu kilogram selain sejumlah mata wang Malaysia dan Indonesia.

Katanya operasi itu menyusuli maklumat mengenai sebuah kapal nelayan dari Malaysia yang disyaki membawa dadah dan menggunakan laluan perairan Sumatera untuk memasuki Teluk Jakarta tiga hari lepas.

Beliau berkata berikutan itu, BNN melancarkan operasi sebaik kapal itu tiba di Muara Karang, Jakarta Utara pada 11 malam waktu tempatan.

BNN sedang menjalankan siasatan ke atas lima suspek warga tempatan yang ditahan dalam operasi itu bagi mengenal pasti dalang pengedaran dadah berkenaan, kata Arman.

Beliau juga berkata sindiket dadah kini menggunakan kapal nelayan bagi membawa masuk dadah ke negara itu berbanding kapal kontena sebelum ini bagi mengelakkan pemeriksaan kastam. – Bernama

KLIK BACA: Harga petrol murah kata pemakan dedak, ini penjelasan Kadir Jasin

TERKINI: Tun Mahathir dedah pentadbiran Pak Lah serah blok medan minyak kepada Brunei, dakwa PBBNK

KLIK BACA: DOJ mahu hapus kepentingan Jho Low dalam hotel di New York – WSJ

KLIK BACA: Pemimpin PAS pilih jalan mudah serang Tun Mahathir yang berusia 91 tahun – Raja Bahrin

KLIK BACA: Bagus tubuh Suruhanjaya Diraja siasat Forex Mahathir dan 1MDB Najib sekali

READ MORE: Kleptocracy destroyed Msia’s prosperity and Asian Tiger image – Tun Mahathir

KLIK BACA:  “IPIC, 1MDB bertelagah selepas AS$3.5 bilion yang sepatutnya dibayar dilapor hilang” – Reuters

KLIK BACA: Wang KWSP dipinjam SRC ‘sangkut’ di BSI yang ditutup Singapura

TERKINI: Kenapa Najib tak gantung tugasnya kalau Annuar boleh? – Mahfuz

KLIK BACA: Trump pecat peguam negara belajar dengan siapa?

Now You Know Dont Say Thank - Comment & Share

SHARE