Pejabat Penipuan Kukuh UK (SFO) telah menamakan Kumpulan AirAsia sebagai salah satu daripada beberapa pihak asing yang terlibat dalam kes rasuah terhadap pengilang enjin jet Rolls-Royce PLC.

Kumpulan AirAsia Group, dalam reaksi segeranya memberitahu Malaysiakini bahawa pihaknya mematuhi prosedur dalam urusannya dengan Rolls-Royce.

Rasuah dalam perjanjian AirAsia itu merupakan satu daripada 12 tuduhan yang dikenakan terhadap Rolls-Royce selepas siasatan selama empat tahun ke atas urus niaga dengan pelanggan di Indonesia, Thailand, India, Rusia, China dan Malaysia.

Rolls-Royce, dalam Perjanjian Pendakwaan Tertunda dengan SFO pada Selasa bersetuju melupuskan 258.17 juta pound (RM1.42 bilion) dalam keuntungan haram dan tambahan 239.08 juta pound (RM1.32 bilion) dalam penalti kewangan.

Keuntungan dilupuskan daripada perjanjian Rolls Royce dengan AirAsia berjumlah 17.08 juta pound (RM94.03 juta).

Dalam penghakiman berhubung perkara itu, Presiden Bahagian Bench Queen, Brian Leveson berkata, para pekerja Rolls-Royce ‘mengambil langkah-langkah memberi tekanan kepada kedua-dua kakitangan jualan baru dan kakitangan pematuhan dalaman untuk membuat dan meluluskan aturan rasuah’ dalam kes Malaysia.

Menurut pernyataan fakta yang difailkan di Mahkamah Crown di Southwark, Rolls-Royce gagal menghalang para pekerjanya daripada memberi seorang eksekutif Kumpulan AirAsia dengan kredit bernilai AS$3.2 juta (RM14.2 juta) bagi penyenggaraan jet peribadi.

KLIK BACANajib sedar tidak gelaran Tun Mahathir diberi Yang di-Pertuan Agong?

KLIK BACA: Zahid maksudkan siapa ‘ikan rosak di kepala’ nak jatuhkan dia? Tolong Komen & Share