Bayaran 20 sen yang dikenakan untuk pengguna mendapatkan beg plastik di Selangor sepatutnya digunakan untuk pemuliharaan alam sekitar dan hidupan liar.

Seorang pegawai dasar di pejabat exco Selangor, Adrian Yeo, berkata perkara itu dipersetujui antara pemilik pasar raya dan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan selepas dasar mengenainya diamalkan.

“Mengikut ketetapan kementerian – yang mencapai persefahaman dengan pasar raya – kutipan daripada 20 sen itu akan digunakan untuk projek perlindungan hidupan liar dan pemuliharaan,” katanya kepada Malaysiakini.

Selangor mula melaksanakan dasar tidak menggunakan beg plastik di semua pusat komersial utama setiap Sabtu sejak 2010, sebelum diperluaskan sepanjang masa tahun ini.

Pengguna yang tetap ingin menggunakan beg plastik bagaimanapun boleh mendapatkannya dengan membayar 20 sen setiap satu.

Yeo yang menjadi pegawai dasar kepada Exco Pelancongan, Alam Sekitar, Teknologi Hijau dan Hal Ehwal Pengguna Selangor, Elizabeth Wong bagaimanapun mengakui, kerajaan negeri tidak ada kuasa untuk mengaudit penjaja atau peniaga yang mengenakan caj 20 sen bagi setiap beg plastik yang diingini pengguna.

“Dari segi perundangan kerajaan negeri tidak ada kuasa untuk mengaudit mereka atau mengarahkan pihak terbabit untuk membuat apa-apa.

“Bagaimanapun kami menggalakkan mereka untuk berbuat begitu (menyumbang kepada pemuliharaan alam sekitar dan hidupan liar), dan kebanyakan mereka sudah melakukannya,” kata Yeo.

Dia juga mengakui kos bagi setiap satu beg plastik adalah kurang daripada 20 sen.

Katanya, jika dikira mengikut berat, setiap beg plastik hanya bernilai beberapa sen.

Yeo juga menafikan caj berkenaan akan menyebabkan inflasi kerana pengguna boleh memilih untuk membawa beg sendiri dan tidak membeli beg plastik ketika berbelanja.

Sementara itu Presiden Pertubuhan Pelindung Khazanah Alam Malaysia (PEKA) Shariffa Sabrina Syed Akil, berkata duit daripada penjualan beg plastik sepatutnya dibelanjakan bagi program pemuliharaan alam semula jadi.

“Wang itu wajar dibelanjakan untuk penanaman semula hutan, membersih sungai dan mewujudkan skuad khas bagi melindungi alam sekitar,” katanya.

KLIK VIDEOVideo Penculik Van Putih Ditangkap Setelah Dikejar Orang Awam

TERKINI: Hutang negara dijangka lebih RM1 trilion, dakwa Tony Pua

TERBARU: 1MDB pura-pura untung, pinjam tak pernah hasil wang dari perniagaan – Tony Pua

TERKINI: Guan Eng gesa kerajaan batal pasport Jho Low untuk selesai skandal 1MDB

TERBARUNajib akhirnya bersuara kes tangkapan SPRM tapi……

TERKINI: Jual tanah kepada China, Nazri sifatkan Mahathir ‘gila’

TERKINI: Apakah Peguam Negara ada kuasa lindungi PM, kata bekas polis

TERKINI: 1MDB – Pengurus bank warga Switzerland di Singapura didakwa menipu urusan Jho Low

TERKINIDr Mahathir sanggup didakwa di mahkamah buktikan salah laku Najib

CLICK READAngered by Mahathir KLCC outfit, govt demands Miss Universe dress as MRT

Tolong Komen & Share