Aksi warga asing ketika menyaksikan perlumbaan F1 di Sepang semalam menimbulkan kurang senang netizen mahu polis mengambil tindakan terhadap pihak penganjur.

Netizen hari ini menggesa pihak berkuasa khususnya Polis Diraja Malaysia (PDRM) menyiasat dan mengambil tindakan terhadap segelintir penonton Grand Prix (GP) Formula Satu (F1) Malaysia di Sepang yang dikatakan menghina dan mengaibkan Jalur Gemilang semalam.

Beberapa komen di Facebook Yayasan Keperihatinan Komuniti Malaysia (YKKM) rata-rata marah dengan tindakan penonton F1 yang dipercayai warga asing, menghina Jalur Gemilang dengan menjadikan bendera Malaysia itu sebagai seluar dalam.

Mereka juga menuntut agar pihak penganjur F1 di Sepang dikenakan tindakan kerana tidak dapat menjaga kelakuan penonton mereka yang hadir.

Seorang netizen, Mohd. Zaine Md. Sharif turut memuat naik komen: “Bangsa apa ini … Tidak hormat negara kita ???” manakala Mohamad Farid pula memberikan komen “Melampau..pihak pgurusan (pengurusan) mne (mana?)”.

Dalam pada itu, Srikandy Osanthy Nunha Salia yang turut marah dengan insiden berkenaan memuat naik status “indeed immoral and insulting state malaysia (Memang tidak bermoral, menghina negara Malaysia” manakala Mohd. Din Daud pula menyatakan “OH negara ku … ke mana perginya penganjur… atau ini salah satu slot yang penganjur selitkan…”

Sementara itu di laman Twitter, Ranes Subramaniam (@ranes1985) pula memuat naik status: “Action should be taken on them. Very disrespectful towards the National Flag. @PDRMsia @themmailonline @UMonline @BuletinTV3 (Tindakan perlu diambil terhadap mereka. Tidak menghormati bendera kebangsaan” – Malaysia Dateline

TERBARU: Mana Lebih Bahaya, Cina DAP atau Cina Jho Low? – Datuk A Kadir Jasin

TERKINI: Selepas keluar Umno, Ezam ingatkan cabaran umat Muhammad adalah harta

TERKINI: Bayangkan Baju Merah jaga Sabah berdepan lanun-lanun Abu Sayyaf

Malaysiakini: Gani soal RM42j, PM kata: Dak, tak ada

TERKINI: “Rafizi yakin Najib tidak akan berani isytihar harta secara terperinci”

KLIK VIDEO BERSIH 5: “DOJ kata kes 1MDB catat rekod dunia,” kata Husam

TERKINI: ‘Pemimpin lama keluarkan kata-kata kesat terhadap saya’ – Najib

Now You Know Dont Say Thank - Comment & Share