Ketua Pegawai Eksekutif AirAsia Aireen Omar bercakap mengenai kerugian dan keselamatan pesawat di klia2 dalam temubual di pejabatnya, baru-baru ini. – Gambar The Malaysian Insider oleh Kamal Ariffin

Setelah lebih setahun beroperasi di terminal penerbangan tambang rendah, klia2, syarikat penerbangan tambang murah AirAsia Bhd pada 31 Julai lalu memfailkan surat tuntutan kepada pengendali lapangan terbang Malaysia Airports Holdings Berhad (MAHB) dan anak syarikat Malaysia Airports (Sepang) Sdn Bhd menuntut RM409 juta bagi kerugian dan kerosakan.

Ia kemuncak kepada setahun bermasalah yang bermula malah sebelum lapangan terbang RM4 bilion itu mula beroperasi pada Mei tahun lepas.

Pembinaan lapangan terbang yang mahal itu, melibatkan kos RM4 bilion walaupun pada mulanya ditetapkan pada RM1.9 bilion, tertangguh 5 kali dalam tempoh setahun sebelum akhirnya siap.

Apabila ia dibuka pada 2 Mei, 2014 ia masih tidak dapat menyelesaikan beberapa isu asas yang memberi kesan kepada keselamatan pesawat.

Isu air bertakung seperti kolam muncul selepas pembukaan, dengan pengumpulan air di atas tanah di tempat letak kereta dan apron lapangan terbang.

Sehingga kini, masih terdapat aduan laluan taksi pesawat beralun dan tempat letak kereta yang “tenggelam”, walaupun kerja rawatan tanah dilakukan semasa pembinaan dan penurapan kerap dilakukan.

Dalam satu temu bual dengan The Malaysian Insider, Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) AirAsia Aireen Omar bercakap mengenai keadaan yang akhirnya menyebabkan syarikat penerbangan itu terpaksa mengambil tindakan dengan memfailkan saman.

TMI: Dengan tuntutan saman terhadap MAHB, adakah ini bermakna rundingan bersama MAHB kini berakhir?

AO: Kami sudah mencuba… mereka (MAHB) tidak pernah melakukan sebarang tindakan yang membolehkan kami menyelesaikannya secara konkrit. Kami tiada pilihan selain menyelesaikan dengan cara sebegini. Kami mencuba pelbagai cara (untuk menyelesaikannya) dan kami kecewa. Setiap kali kami bertemu, mereka selalu tiada keputusan dan mengangguhkannya kepada pertemuan seterusnya. Mereka (MAHB) sebenarnya tidak mempunyai sebarang penyelesaian untuk kita (AirAsia).

TMI: Mengapa anda meletakkan jumlah RM409 juta seperti yang dinyatakan dalam surat tuntutan terhadap MAHB?

AO: Secara umumnya ia termasuk pelbagai aspek termasuk penangguhan pesawat beberapa kali. Perbelanjaan kami juga meningkat dengan ketara kerana perlu menampung kerosakan dihadapi. Keadaan lapangan terbang itu tidak ideal dan kami perlu memikirkan pelbagai cara untuk mengendalikan bisnes kami. Kami juga terpaksa menggunakan sistem daftar masuk (check-in system) yang memakan kos sangat tinggi berbanding jika menggunakan sistem kami sendiri. Ditambah pula, perbelanjaan yang ditanggung daripada segi penyelenggaraan dan kami perlu meningkatkan penggunaan bahan bakar pesawat kerana rekabentuk lapangan terbang itu yang menyebabkan kerosakan.

TMI: Bolehkah anda nyatakan kerugian yang dialami?

AO: Tidak boleh kerana itu adalah P&C (sulit dan persendirian). Tetapi ia banyak melibatkan kelewatan penerbangan.

TMI: Berapa kos yang ditanggung AirAsia disebabkan isu-isu ini?

AO: Berjuta. Agak besar dengan jumlah RM409 juta yang kami tuntut.

TMI: Apakah impak kerosakan di klia2 itu kepada operasi AirAsia?

AO: Impaknya adalah ia menjadi kebimbangan keselamatan kerana tekanan (depression) wujud di mana-mana. Sebelum ini juga landasan kapal terbang (runway) terpaksa diturap dengan sangat kerap. Jadi bagaimana kami dapat beroperasi setiap kali terdapat kolam? Badlisham (pengarah urusan MAHB Datuk Badlisham Ghazali) juga tidak memberikan sebarang respons.

TMI: Berapa kerap MAHB membuat kerja pembaikan pada lapangan terbang itu?

AO: Cara mereka lakukannya adalah setiap kali terdapat tekanan, mereka akan turapnya semula. Itu penyelesaian yang mereka ada dan difahamkan masalah ini akan selesai dalam masa 7 atau 10 tahun lagi.

TMI: Jadi adakah masalah ini sesuatu yang sudah lama terjadi?

AO: Ia terjadi agak lama. Ini bukan pertama kali beliau mendengar perkara ini. Kita pernah mengetengahkan isu ini kepada MAHB sejak 2009, ketika mereka mengenal pasti lokasi yang sesuai untuk membina lapangan terbang tersebut. Kami memaklumkan maklum balas kami, menyatakan kebimbangan kami tetapi saya rasa mereka memilih untuk tidak mengendahkannya.

TMI: Jadi adakah sebab itu anda mengambil langkah ini?

AO: Ya, kerana kami sudah cuba menyelesaikannya dengan dia. Kami cuba bermacam-macam cara dengannya. Lembaga pengarah kami memutuskan, kami tidak mampu untuk kehilangan banyak masa lagi kerana kami sangat serius dengan bisnes kami.

TMI: Kenapa MAHB memanjangkan isu setelah sekian lama?

AO: Saya tak tahu apa yang mereka cuba sembunyikan. Kami tidak tahu.

TMI: MAHB memberi jaminan klia2 “selamat untuk beroperasi” dan terminal lapangan terbang itu memperoleh persijilan keselamatan yang sah.

AO: Mengenai hal ini, kami ingin menjemput MAHB mengemukakan semua persijilan yang dikatakan itu, terutama daripada ICAO (Pertubuhan Penerbangan Awam Antarabangsa) secara umum. AirAsia meminta dokumen ini selama hampir setahun dan MAHB gagal mengemukakannya sehingga ke hari ini.

TMI: MAHB mendakwa tuntutan AirAsia “tidak berasas”.  Apa komen anda?

AO: Sangat sedih apabila kami dengar MAHB mengatakan tuntutan kami tidak berasas. Ini menunjukkan mereka tidak mengambil berat tentang isu penting yang kami tekankan, terutamanya tentang keselamatan.

TMI: Adakah pihak pengurusan MAHB menghubungi anda secara langsung berkaitan perkara ini? Jika mereka ingin datang untuk penyelesaian secara baik tanpa pergi ke mahkamah, adakah anda bersedia untuk mempertimbangkannya?

AO: Kami sudah cuba untuk mendekati pengurusan mereka banyak kali dalam tempoh 12 bulan yang lalu dan cuba untuk mendapatkan penyelesaian dengan secara baik bersama mereka melalui perbincangan. Bagaimanapun, usaha kami tidak berhasil. Ia sesuatu yang sangat dikesali apabila kita menyelesaikan dengan cara ini untuk mendapatkan perhatian berhubung perkara sebegini – sebaliknya mereka membidasnya dengan mengatakan ia “tidak berasas”.

TMI: Apakah yang AirAsia lakukan buat masa ini untuk menangani masalah di klia2, terutama berhubung isu air yang membentuk kolam di laluan pesawat dan penenggelaman itu?

AO: Kami perlu sentiasa memaklumkan kepada mereka. Kami mendokumenkan setiap masalah, yang kami hadapi dan berikan kepada pihak berkuasa yang berkenaan untuk memastikan mereka tahu apa isu yang kami hadapi.

TMI: Pilihan sama ada di klia2 atau LCCT?

AO: Sekiranya diberi pilihan untuk beroperasi di LCCT, saya rasa kami dapat berbuat jauh lebih baik daripada apa yang kami hadapi sekarang di klia2. Kami dapat lakukan banyak penambahbaikan.

TMI: Jadi lebih baik sekiranya kekal di LCCT berbanding klia2?

AO: Ya, kerana kami tidak akan menghadapi masalah tekanan, isu kolam (ponding issue).

TMI: Apakah saranan AirAsia terhadap MAHB untuk menghentikan masalah ini daripada terus berlaku?

AO: Mereka perlu respons kepada perkara ini dengan segera kepada pelanggan terbesarnya (AirAsia).

[signoff1]

Now You Know Dont Say Thank - Comment & Share