Kewujudan kertas pertuduhan palsu terhadap Datuk Seri Najib Razak yang didedahkan Sarawak Report menunjukkan ada konspirasi menjatuhkan perdana menteri, kata peguam negara Apandi Ali. – Gambar The Malaysian Insider

Pejabat Peguam Negara menafikan kewujudan kertas pertuduhan terhadap Datuk Seri Najib Razak, dan dakwaan itu menunjukkan ada konspirasi untuk menjatuhkan perdana menteri menggunakan kesalahan jenayah, kata Peguam Negara Tan Sri Mohamed Apandi Ali.

Peguam negara yang baru dilantik itu berkata plot menjatuhkan Najib adalah ancaman kepada demokrasi rakyat Malaysia dan siasatan akan dijalankan.

“Kertas pertuduhan yang dikatakan itu menunjukkan ada konspirasi menjatuhkan perdana menteri sedang berkhidmat dengan membabitkannya dengan jenayah, dan kaedah itu termasuk membocorkan maklumat,” kata Apandi dalam satu kenyataan.

Gambar Free Malaysia Today
Gambar Free Malaysia Today

Beliau berkata pasukan petugas khas yang menyiasat skandal syarikat sarat hutang 1Malaysia Development Berhad (1MDB) masih belum melengkapkan siasatan maka tidak mungkin kertas pertuduhan dapat disediakan lebih awal.

“Tuduhan warga asing Clare Rewcastle-Brown dalam blog politik Sarawak Report tidak benar.

Katanya, kertas pertuduhan yang didedahkan itu tidak pernah sampai kepada Jabatan Peguam Negara malah format dokumen berkenaan tidak betul sebagaimana yang ditulis abatan berkenaan.

“Peruntukan penuh undang-undang akan digunakan tanpa pengecualian terhadap sesiapa yang didapati bersalah,” katanya.

Dalam posting terbaru Sarawak Report semalam mendedahkan kertas pendakwaan dikatakan disediakan bekas peguam negara Tan Sri Abdul Gani Patail terhadap perdana menteri dan bekas pengarah urusan yang ditahan pasukan petugas khas dan kemudiannya dibebaskan dengan jaminan, Nik Faisal Ariff Nik Othman Kamil.

Menurut kertas pertuduhan yang dikatakan itu, yang didakwa didraf oleh Abdul Gani, perdana menteri akan didakwa atas tuduhan rasuah, dengan tuduhan alternatif melakukan pecah amanah.

Ini dikatakan berkaitan dengan pemindahan RM27 juta oleh SRC International, yang ketika itu anak syarikat 1MDB, ke dalam akaun bank Najib.

Selain Abdul Gani yang ditamatkan perkhidmatannya sebagai AG, perkembangan pada minggu ini juga menyaksikan Najib menggugurkan timbalannya Tan Sri Muhyiddin Yassin daripada kabinet.

Baca: Gani enggan komen minta hormati kehendaknya!

Turut digugurkan ialah Naib Presiden Umno, Datuk Seri Shafie Apdal, yang merupakan bekas menteri pembangunan luar bandar dan wilayah.

gani patail-muhyiddin yassin
Gambar HarakahDaily

Kedua-dua Muhyiddin dan Shafie kritikal terhadap 1MDB.

Najib juga melantik empat daripada lapan ahli Parlimen BN yang menganggotai Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC), termasuk bekas pengerusinya, Datuk Nur Jazlan Mohamed, sebagai menteri dan timbalan menteri.

Ini mencetuskan spekulasi bahawa ia adalah satu percubaan untuk menjejaskan siasatan yang sedang dijalankan oleh PAC terhadap dalam 1MDB.

Saga 1MDB memuncak awal bulan ini selepas Sarawak Report dan Wall Street Journal, yang memetik maklumat yang diperolehi daripada sumber-sumber Malaysia, mendakwa bahawa RM2.6 bilion dana berkaitan 1MDB telah didepositkan ke dalam akaun peribadi perdana menteri.

Berikutan itu, Najib menafikan menggunakan wang rakyat untuk kepentingan peribadi dan menuduh bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad di belakang usaha untuk menyingkirkannya dengan bekerjasama dengan pihak seperti Sarawak Report.

Pada hari Rabu, satu video muncul yang menunjukkan Muhyiddin memberitahu beberapa tetamu di rumahnya, termasuk anak Mahathir yang juga menteri besar Kedah, Datuk Mukhriz, mendakwa Najib mengaku wang itu dipindahkan ke dalam akaunnya.

Perdana Menteri belum lagi mengulas mengenai video tersebut. yang telah tersebar luas lapor Malaysiakini.

[signoff1]

Now You Know Dont Say Thank - Comment & Share