1MDB hari ini menyalahkan bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dan media atas kegagalan IPO Edra Global Energy Bhd, syarikat pegangan aset kuasanya.

“Kami menjadi subjek kempen bermotifkan politik yang berterusan dan tidak berasas oleh ahli-ahli politik pembangkang tertentu dan Mahathir Mohamad, yang seterusnya disokong oleh media cetak dan media di talian tertentu,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Katanya, pihak-pihak berkenaan menggunakan pelbagai cara untuk mensabotaj perniagaan hariannya, yang memberi kesan kepada, antara lain, cadangan IPO Edra Global Tenaga.

1MDB berkata ianya berlaku walaupun kejayaan awal syarikat milik kementerian kewangan itu dalam merasionalisasikan kewangannya dan mengurangkan beban hutang.

Ia berkata antara dakwaan “tidak berasas” itu ialah RM42 bilion pinjaman 1MDB telah hilang dan RM16 bilion asetnya adalah tidak bernilai.

1MDB sebaliknya telah memutuskan untuk menjual Edra, dengan tawaran datang dari pihak-pihak seperti Tenaga Nasional Berhad (TNB).

1MDB berkata ia komited dalam memastikan kejayaan pelan rasionalisasinya itu.

Baca: TRX tinggal pagar sahaja – Tun Dr Mahathir

Ia menambah, antara keputusan yang dibuat berikutan pelan tersebut termasuk usaha sama pada Mac 2015 dengan Land Lease dari Australia untuk membangunkan 17 daripada 70 ekar tanah Tun Razak Exchange (TRX).

Ini tambahan kepada perjanjian dengan International Petroleum Pelaburan Syarikat (IPIC) yang akan membantu mengurangkan hutang 1MDB sebanyak RM16 bilion.

1MDB berkata langkah lain termasuk kemungkinan menjual tanah syarikat itu di Air Itam dan Pulau Indah dan mencari pihak yang berminat untuk membangunkan projek Bandar Malaysia.

“Secara kolektif, tindakan ketara oleh 1MDB itu akan mengurangkan hutang dan memastikan kemampanan jangka panjang tiga aset teras kami, iaitu TRX, Bandar Malaysia (foto) dan Edra Global Tenaga,” katanya.

1MDB berkata serentak dengan itu, ia juga akan memberi kerjasama penuh kepada pihak berkuasa yang sah yang sedang menyiasat syarikat tersebut atas dakwaan kemungkinan berlaku salah laku.

Syarikat itu sedang disiasat oleh sebuah pasukan petugas khas yang dianggotai pegawai dari Bank Negara, Badan Pencegah Rasuah Malaysia, polis dan Pejabat Peguam Negara. – Malaysiakini

[signoff1]

Now You Know Dont Say Thank - Comment & Share