Misi mencari dan menyelamat masih dijalankan ketika Sabah bergelut dengan kesan selepas gempa bumi 5.9 skala Richter. – Foto Bernama

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak perlu segera terbang ke kawasan yang dilanda gempa bumi di Sabah di mana ketika ini beliau berada di Arab Saudi, kata Ketua Parlimen DAP Lim Kit Siang.

Dalam satu kenyataan hari ini, Lim berkata dengan jet eksekutif yang baru dibeli oleh pentadbiran Najib, Perdana Menteri boleh dengan mudah diterbangkan ke Ranau atau Kota Kinabalu, kawasan dilanda gempa bumi 5.9 skala Richter awal Jumaat lalu, sebelum meneruskan perjalanannya ke Arab Saudi.

Sebaliknya, Najib memula lawatan kerja beliau di sana dan berkata dalam status Facebook bahawa dia memantau usaha-usaha bantuan dari Arab Saudi.

Lim berkata Najib kini perlu membuktikan bahawa dia “berhutang” Sabah, sebagaimana  Perdana Menteri telah berkata sebelum ini.

“Dengan jet baru peribadi yang mahal dan tanggung oleh pembayar cukai Malaysia, Najib seharusnya tidak mempunyai masalah untuk melawat Ranau / Kinabalu sebelum terbang ke Jeddah untuk lawatan tiga hari beliau ke Arab Saudi,” kata Lim.

“Satu soalan paling atas di kalangan rakyat Sabah apabila saya melawat zon gempa bumi melanda Ranau dan Taman Kinabalu semalam adalah mengapa Najib, yang berkata hanya bulan lalu bahawa ‘saya berhutang Sabah’, tidak melawat Sabah sejak bencana gempa bumi Ranau / Kinabalu sebelum Saudi beliau perjalanan Saudi pada malam Sabtu. ”

Bencana di Sabah setakat ini mendakwa 18 nyawa, kebanyakan mereka pendaki di Gunung Kinabalu.

Ini bukan kali pertama Najib melakukan perjalanan ke luar negara ketika  bencana berlaku di Malaysia.

Disember lepas, beliau dikritik teruk selepas gambar bermain golf dengan Presiden Amerika Syarikat Barack Obama sewaktu negara bergelut dengan banjir paling teruk Malaysia dalam tempoh 30 tahun yang memberi kesan kepada lebih dari 100,000 orang.

Timbalannya Tan Sri Muhyiddin Yassin kini di Sabah memantu kerja-kerja bantuan. – MRM / TMI

Baca: Tun Dr Mahathir melawat kawasan bencana gempa bumi di Sabah.

[signoff1]

Now You Know Dont Say Thank - Comment & Share