Speaker Sabah, Salleh Said Keruak menjawab kritikan dan soalan Tun Dr Mahathir mengenai Najib Razak dan Rosmah Mansor di blog beliau sskeruak.blogspot.com – Gambar ihsan FMT

Salleh Said Keruak

Walaupun saya bersetuju bahawa Perdana Menteri, mana-mana Perdana Menteri dalam hal ini, mesti bertanggungjawab kepada rakyat dan mesti menunjukkan ketelusan, ditambah mestilah terbuka kepada kritikan, terdapat perbezaan yang luas antara kritikan dan sindiran.

Sebagai contoh, dalam Blog semalam, Tun Dr Mahathir Mohamad mempersoalkan di mana anak tiri Najib, Riza Aziz, yang diperolehi daripada wangnya untuk membiayai pengeluaran filem, “The Wolf Wall Street”.

Seperti Dr Mahathir berkata, beliau tidak menuduh Najib jenayah atau apa-apa salah laku. Dia hanya meminta Najib untuk menjelaskan apa yang sedang berlaku. Walaupun itu bukan dakwaan salah laku secara terang-terangan, ia sudah pasti apa yang kita akan memanggil satu innuendo, juga dikenali sebagai satu sindiran atau kiasan. Ia adalah satu cadangan bahawa sesuatu yang mungkin tidak berapa tepat. Yang, sebenarnya, adalah satu kaedah yang sangat berkesan untuk menimbulkan keraguan mengenai integriti dan kejujuran seseorang.

Dan Dr Mahathir yang mengalami ini harus menjadi salah satu orang yang perlu tahu ini. Bagaimanapun, di Amerika Syarikat, industri filem yang dibiayai oleh apa yang kita panggil wang ” orang lain ‘. Mereka tidak pernah menggunakan wang mereka sendiri tetapi menarik pelabur dan pemodal teroka. Pemodal teroka dana projek berisiko tinggi bahawa bank-bank tidak mungkin mahu menyentuh. Oleh itu ia tidak sukar untuk mengumpul dana jika anda mempunyai projek yang baik.

Dan, dengan bintang seperti Leonardo DiCaprio, pembiaya akan berjuang atas satu sama lain untuk membiayai filem. Bajet untuk filem ialah AS $ 100 juta dan dalam tempoh kurang daripada setahun ia mendapat kutipan lebih daripada AS $ 300 juta. Justeru ia adalah kejayaan kewangan serta filem yang baik.

Kita harus berbangga bahawa bumiputera telah memecahkan perniagaan perfileman di AS ini yang walaupun bukan bumiputera Malaysia tidak akan berani menerokanya. Daripada menjadi bangga, kita mencadangkan yang Najib sepatutnya berasa malu dengan ia.

Baca lanjut artikel penuh Bahasa Engish di Salleh Said Keruak  / Dr Mahathir’s innuendos against Najib By SSK


Datuk Seri Panglima Salleh Said Keruak adalah Speaker Dewan Undangan Negeri Sabah, menggantikan Juhar Mahiruddin.Beliau dilahirkan pada 9 Julai 1957 di Kota Belud, Sabah, Malaysia Timur. Beliau adalah Ketua Menteri Sabah ke-9 dari Disember 1994 hingga Mei 1996.

[signoff2]

[signoff1]

Now You Know Dont Say Thank - Comment & Share