Jika terdapat beberapa unit iklan Google AdSense pada laman web, ia secara umumnya menganggap bahawa unit iklan atas (satu yang muncul pertama dalam kod sumber HTML) akan menjadi tertinggi membayar iklan CPC. Nah, yang mungkin benar kebanyakan masa tetapi tidak selalu. Mari kita memahami mengapa.

Tetapi sebelum anda menyelam ke dalam contoh di bawah, sila menonton video ini yang sangat baik oleh  Dr Hal Varian, Ketua Ekonomi di Google, kerana beliau menerangkan bagaimana lelongan iklan kerja-kerja dan faktor-faktor apa yang menentukan kedudukan iklan AdSense pada laman web untuk kata kunci yang diberikan.

Sistem Google AdWords menyerahkan satu “Score Kualiti” untuk setiap pengiklan yang mengambil bahagian dalam lelongan iklan dan skor ini adalah ditentukan oleh kualiti laman web pengiklan, JMK sejarah iklan beliau pada Google dan beberapa faktor lain.

Sebagai contoh, sistem iklan Google mungkin memberikan Skor Kualiti yang lebih tinggi untuk Sony.com atau Amazon.com untuk kata kunci “kamera digital” daripada seorang xyz.com pengiklan yang cuba untuk menggalakkan lelongan eBay beliau pada rangkaian AdSense.

Google daripada mengira pangkat terakhir (atau kedudukan ad) setiap pengiklan menggunakan skor kualiti masing-masing dan jumlah maksimum mereka bersedia untuk membayar untuk satu klik (CPC).

Rank iklan pengiklan = Skor Quality * Tawaran CPC maksimum

adsense cpc

 

Berbalik kepada contoh asal kita, katakan empat pengiklan membida di lelongan untuk muncul di laman web yang kira-kira “kamera digital”.

The Sony.com pengiklan telah diberi markah 8 oleh Google dan mereka bersedia untuk menghabiskan maksimum sebanyak $ 16 per klik. Amazon mempunyai skor yang lebih berkualiti (9) tetapi mereka telah dinyatakan bpk maksimum sebagai $ 14 dan sebagainya.

Sekarang posisi iklan (ruangan 5) pelbagai pengiklan dalam unit AdSense ditentukan berdasarkan pangkat Iklan (ruangan 4) tetapi kos sebenar (atau CPC) bahawa pengiklan ini perlu membayar per klik untuk Google tidak sentiasa yang perintah.

Seperti Dr Varian menjelaskan (masa 05:50), harga yang pengiklan perlu membayar (CPC yang sebenar) adalah sama dengan Peringkat Iklan pengiklan di bawah beliau dibahagikan dengan CPC sendiri.lokasi iklan adsense

Jadi dalam kes Sony, mereka akan perlu membayar 126 (Peringkat Iklan Amazon) / 16 (Bidaan CPC Sony) dan ini adalah sama dengan 7.88.

Kos klik untuk Amazon itu akan menjadi 120/14 = 8.57 iaitu lebih tinggi daripada Sony tetapi iklan Amazon masih akan muncul di bawah iklan Sony sejak Peringkat Iklan Sony yang lebih tinggi.

Google akan berkongsi sebahagian tetap hasil iklan (atau harga klik) dengan penerbit AdSense (di mana iklan ini ditunjukkan) dan oleh itu klik pada iklan Sony akan mengambil kurang pendapatan walaupun iklan menduduki slot atas.

Now You Know Dont Say Thank - Comment & Share